Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Entübe Sayısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener milliyetçi hareket partisi kemal kılıçdaroğlu Kuşadası Belediyesi

Bakan Çavuşoğlu: Baş sorumlu Esad ve onun kanlı çevresi...İncirlik sonra

-Gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İncirlik üssünün de ilerleyen aşamalarda açılacağını bildirdi.

ANKARA (ANKA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de gelinen noktanın baş sorumlusunun ESAD ve onun eli kanlı çevresi olduğunu belirtirken, “Rejim başından beri DEAŞ’la işbirliği yapmış, bu örgütün topraklarında palazlanması için uygun ortamları sağlamıştır. Gelinen bu noktada bu tehdit çok farklı bir boyut kazanmış ve Türkiye başından beri dile getirdiği kaygılarında haklı çıkmıştır’’ dedi. Çavuşoğlu, İncirlik üssünün sonra harekata açılacağını bildirdi.

Gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İncirlik üssünün de ilerleyen aşamalarda açılacağını bildirdi.

-“TERÖRÜN ACISINI HERKESTEN DAHA İYİ HİSSEDEN BİR ÜLKEYİZ’’-

Terörle mücadelenin ancak ortak bir mücadele sonucunda verilebileceğini belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,“Çünkü biz terörle 40 yıldır mücadele eden ve terörün acısını herkesten daha iyi hisseden bir ülkeyiz terörle nasıl etkin bir şekilde mücadele edileceği konusunda da tecrübe sahibiyiz. Son olarak 20 Temmuz’da Suruç’ta yaşanan saldırılar ile terörün acı yüzü ile bir kez daha karşılaşmış bir ülkeyiz. Türkiye her zaman DEAŞ’ı ülkemizin ulusal güvenliğine bir tehdit olarak görmüştür. Ancak buna rağmen ısrarlı ve kasıtlı olarak Türkiye bu konuda mesnetsiz bir algı operasyonuna maruz kalmıştır. Özellikle Cumhurbaşkanımızı ve çocuklarını DEAŞ terör örgütü ile ilişkilendirecek kadar haddini aşan bu algı operasyonunu ulusal olsun uluslararası olsun kınıyorum. Biz DEAŞ’ı terörü örgütü ilan eden ilk ülkelerdeniz. Henüz birçokları bunların varlığından haberdar değilken biz 10 Ekim 2013’de terör örgütleri listesine aldık ve bu örgütü ortak bir tehdit olarak gördük. Yurt içinde yaptığımız operasyonlarda bine yakın kişiyi gözaltına aldık çok sayıda mühimmat ele geçirdik. Bu kapsamda 16 binden fazla yabancının ülkemize girişini yasakladık.1600’den fazla yabancıyı yakaladık ve ülkemizden gönderdik.1300’den fazla yabancının da yaptığımız kontroller çerçevesinde ülkemize girişini engelledik’’ dedi.

-‘’ÜLKEMİZ DEAŞLA MÜCADELE KÜRESEL KOALİSYONUN AKTİF ÜYESİDİR’’-

“Ülkemiz DEAŞ’la mücadelede küresel koalisyonun aktif üyesidir. 10 aydır devam eden uluslararası koalisyon hareketlerine milli imkân ve yeteneklerimizle katkıda bulunuyoruz. Ülkemiz 5 çalışma grubundan biri olan yabancı terörist gruplar çalışma grubunun eş başkanlığını Hollanda ile birlikte yürütmektedir. Bu çerçevede Hollanda Dışişleri Bakanlığıyla da bir telefon görüşmesi yaptım. Ancak 20 Temmuz sonrasındaki olaylar DEAŞ’ın sınırımızdaki faaliyetlerinin ulusal güvenliğimize olan tehdidinin daha büyüdüğünü bir kez daha ortaya koyuyor. Bu tehdide karşı alınabilecek önlemler konusunda devletimiz tüm birimleriyle eş güdüm halinde çalışmalarını yürütüyor, gereken adımları tereddütsüz şekilde atmaya devam ediyor. Son olarak Başbakanımız başkanlığında bir güvenlik toplantısı aldık ve bu toplantının ardından daha farklı adımlar atmaya başladık. Gerek bu tehdide karşı gerekli önlemlerin alınması gerek terörle mücadeleye ilişkin bilinen tutumumuzun çerçevesinde ABD ile yürütmekte olduğumuz DEAŞ’la mücadeleye ilişkin iş birliğimizde artık somut bir çerçeveye dönüştü. Cumhurbaşkanımızın ABD Başkanı Obama ile yaptığı telefon konuşmasında da ele alına bu mutabakatla ilgili hem Cumhurbaşkanımız hem Başbakanımız gerekenleri kamuoyuna paylaşmıştır.”

-‘’ABD İLE İŞBİRLİĞİMİZİ ÖNEMSİYORUM’’-

Ortaya çıkan tabloda ABD ile işbirliğini önemsediğini ve bunun DEAŞ tehdidi ile mücadelede etkin sonuçlar doğuracağına inandığını ifade eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu açıklamasında şunları kaydetti:

“Dün gece de bakanlığımızın bir açıklaması oldu bu vesileyle bir hususu da vurgulamak isterim. Suriye’de gelinen noktanın baş Sorumlusu ESAD ve onun eli kanlı çevresidir. Rejim başından beri DEAŞ’la işbirliği yapmış, bu örgütün topraklarında palazlanması için uygun ortamları sağlamıştır. Gelinen bu noktada bu tehdit çok farklı bir boyut kazanmış ve Türkiye başından beri dile getirdiği kaygılarında haklı çıkmıştır. Ortaya çıkan tabloda ABD ile işbirliğimizi önemsiyor ve bunun DEAŞ tehdidi ile mücadelede etkin sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Türkiye kendisine yönelen her türlü tehdidi bertaraf edecek kudrete sahiptir terör örgütü DEAŞ da Türkiye için bir tehditti. Ve bu tehditle mücadelede yöntem ve mekanizmada harekete geçilmiştir. Türkiye aklı-selimle metanetle olgunlukla bu meselenin üzerine gidecek.’’ 

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, hangi üslerin hangi çerçevede kullanılacağı sorusuna “Müttefiklerle alanlar konusunda çalışmalarımız devam edecektir. Eğit Donat programında olduğu gibi tüm kararları beraber veriyoruz. Hangi ülkelerin bu üsleri kullanacağı veya konuşlanacağı konusunda kararı birlikte vereceğiz. Bazı bölge ülkeleri koalisyonun içindeki müttefik ülkeleri olabilir” dedi.

Esas amacın DEAŞ tehdidini ortadan kaldırmak olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “DEAŞ tehdidini ortadan kaldırdıktan sonra güvenli bölgeler de oluşacaktır. Biz başından beri Suriye’de ve Irak’ta istikrarın gelebilmesi için Suriye’de bir güvenli bölgenin oluşturulması ve uçuşa yasak bölgenin oluşturulmasını savunduk. Suriye’deki sorunun çözümünün siyasi olduğunu da her zaman vurguladık. Esad ’sız bir siyasi çözüm” ifadelerini kullandı. 

-“İNCİRLİK ÜSSÜ İLERLEYEN AŞAMADA AÇILACAK’’- 

İşin insani boyutunun ihmal edilmediğini belirten Mevlüt Çavuşoğlu, “Güvenli bölgelere, Türkiye’deki ve komşu bölgelerdeki mülteciler ve yerinden edilmiş insanların yerleştirilmesi gerektiğini de söyledik. Bu operasyonlar sonucunda, DEAŞ’tan temizlenen bölgeler güvenli bölge olacak. İnsanlar da evlerine dönme imkanı bulacaktır. Gerek yerinden edinmiş insanların gerekse yurt dışında yaşayan mültecilerin kendi topraklarına dönmesi ortak arzumuzdur” dedi.

İncirlik Üssü’nün şu ana kadar kullanıma bu anlamda açılmadığını ekleyen Çavuşoğlu, hem DEAŞ’a karşı hem PKK’ya karşı “Operasyonlarımız kendi imkanlarımızla kendi güçlerimizle yapılmıştır. Dolayısıyla şu ana kadar İncirlik Üssü ABD ve koalisyon ülkelerine açılmamıştır. Bu ileriki aşamada gerçekleşecektir. Bildiğiniz gibi bir Bakanlar Kurulu kararımız vardır bunun yürürlüğe girmesi gerekiyor. Sonraki gelişmeleri şeffaf bir şekilde sizlerle paylaşacağız” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu konuşmasını, “Türkiye kendisine karşı oluşan tehditleri yok etmek için uluslararası hukuk çerçevesinde tüm haklarını kullanacaktır. Tehdit nerede ve nasıl oluşursa mücadele edecek kabiliyete sahibiz. Uluslararası hukukta da mücadele yapmaya hazırız” sözleriyle tamamladı. (ANKA)

(HND/TB/ORH)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.