Öne Çıkanlar diyarbakır Kent azerbaycan istanbul Ayyuka eNBE Rino virüs Shu Jueting Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Prof. Dr. Elif Erhan Nissan Türkiye Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan

BM Genel Sekreteri Guterres: "Dünyamız Stres Sınavından Geçiyor"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, yayınladığı Yeni Yıl video mesajında, insanlığı tehdit eden tehlikelerin varlığını sürdürdüğünü söyledi ve herkesi daha iyi bir dünya inşa etmek için tehditlere karşı durmak ve insan onurunu korumak üzere birlikte çalışmaya çağırdı. Guterres bu amaca ulaşmak üzere baskıyı sürdüreceklerini ve hiçbir zaman pes etmeyeceklerini belirtirken, “Geçtiğimiz yıl kırmızı alarm verdim ve vurguladığım tehlikeler hala varlığını sürdürüyor. Bir çoğumuz için kaygı verici bir dönemdeyiz ve Dünyamız stres sınavından geçiyor” dedi.

Guterres, “Değerli Dünya Vatandaşları” diye başladığı mesajında “Sizlere mutluluk, barış ve refah dolu bir yeni yıl diliyorum” dedi.

Guterres, “Geçtiğimiz yıl kırmızı alarm verdim ve vurguladığım tehlikeler hala varlığını sürdürüyor. Bir çoğumuz için kaygı verici bir dönemdeyiz ve Dünyamız stres sınavından geçiyor” dedi.

“İklim değişikliği bizden daha hızlı ilerliyor. Jeopolitik bölünmüşlükler derinleşiyor, ihtilafların çözülmesini zorlaştırıyor ve rekor sayıda insan güvenlik ve korunma amacıyla göç ediyor. Eşitsizlikler büyüyor ve insanlar, bir avuç insanın, insanlığın yarısı ile aynı servete sahip olduğu bir dünyayı sorguluyor. Hoşgörüsüzlük artıyor. Güven azalıyor” uyarısında bulunan Guterres, tüm bu gelişmelere rağmen umutlu olmak için birçok nedenin de var olduğunu sözlerine ekledi.

Guterres, “Yemen müzakereleri barış için bir şans yarattı. Etiyopya ile Eritre arasında Riyad’da Eylül ayında imzalanan anlaşma uzun süredir var olan gerginliği hafifletti ve tüm bölge için umutları arttırdı ve Güney Sudan’daki ihtilaflı taraflar arasındaki anlaşma barış ihtimalini yeniden canlandırdı ve dört ayda, dört yılda alınandan daha fazla yol alındı” dedi.

Birleşmiş Milletler’in Paris İklim Değişikliği Anlaşmasının uygulanmasına yönelik Çalışma Programının kabulü için ülkeleri Katowice’de bir araya getirmeyi başardığını belirten Genel Sekreter, “Artık varlığımıza yönelik bu tehdit ile başa çıkabilmek için daha gayretli olmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.

Kontrolsüz ve giderek büyüyen iklim değişikliğini durdurmanın zamanının artık geldiğini belirten Guterres, insanlığın elindeki sonuncu en iyi şansı kaçırmaması gerektiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler’in birkaç hafta önce göçmenler ve mülteciler konusunda tarihi bir anlaşmaya nezaret ettiğini hatırlatan Genel Sekreter, bu anlaşma ile hayatların kurtarılacağını ve zararlı mitlerin üstesinden gelinebileceğini sözlerine ekledi.

“Her yerde insanlar sağlıklı bir gezegende barış, adalet ve refah içinde yaşamamızı sağlayacak küresel planı oluşturan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için seferber oluyor” diyen Genel Sekreter Guterres, “Uluslararası iş birliği başarılı olduğunda Dünya kazanıyor” ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler’in 2019’da köprüler kurmak ve çözüm için alanlar oluşturmak üzere insanları bir araya getirmeye devam edeceğini vurgulayan Guterres, “Baskıyı sürdüreceğiz ve hiçbir zaman pes etmeyeceğiz” dedi.

Guterres, “Yeni yıla başlarken gelin hep birlikte tehditlere karşı durma, insan onurunu koruma ve daha iyi bir gelecek inşa etme kararı verelim” çağrısı yaptı.

Genel Sekreter Guterres, “Sizlere ve ailelerinize huzurlu ve sağlıklı bir Yeni Yıl diliyorum” diyerek mesajına son verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.