Öne Çıkanlar sinema Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar türk telekom Prof. Dr. Rana Sanyal Büyük Macera 2: Sürpriz Misafir (Big Trip 2: Special Delivery) Kutsal Damacana 4 Ayı Kardeşler: Dünyaya Dönüş (Boonie Bears: Back to Earth Avatar: Suyun Yolu (Avatar: The Way of Water)

Çin, Dünyanın En Büyük Teleskobunu Yabancılara Da Açacak

Evreni daha iyi tanımak, dünya dışında canlı izleri aramak için dünyanın önde gelen araştırmacıları için kurulan 500 metrelik çapıyla dünyanın en büyük teleskopu olan FAST, 2021 yılında yabancı astronomların kullanımına da açılacak.
 

Çin’in Guizhou eyaletinin Pingtang dağlarının arasına yerleştirilmiş olan dev içbükey teleskopun alanı 30 tane futbol sahasını içine alabilecek genişlikte. Teleskopun büyüklüğünü anlatmak için turunun yürüyerek ancak 20 dakikada atılabildiğini söylemek yeterli. İnsanların ve onların telefon, otomobil, ampul, bilgisayar gibi cihazlarının yaydığı dalgaların yapılan ölçümleri etkilemesini önlemek amacıyla teleskopun bulunduğu mekanın 5 kilometre yarıçapındaki çevresi bir ‘sessizlik bölgesi’ne dönüştürüldü. 
 
FAST esas olarak gök cisimlerinin, özellikle de pulsarların (nötron yıldızlarının - ölü yıldızların) yaydığı sinyalleri yakalayıp kaydetmeye yarıyor. Yayılan dalgalar, gözlemlenen cisimleri canlandırma olanağı sağlıyor. Bu yolla toplanan veriler astronomlara evrenin kökeni/başlangıcı konusunu daha iyi anlama olanağı veriyor.   
 
4 bin 450 metal panodan oluşan teleskopun bir diğer amacı, başka gezegenlerdeki olası uygarlık izlerini saptamak. FAST 2021’den itibaren, uluslararası teamüllere uygun olarak, ölçüm yapmak için talepte bulunan yabancı bilim insanlarının da yararına sunulacak. Bu çerçevede yetkililer, çok sayıda taleple karşılaşacaklarını düşünüyorlar. Bu itibarla bir komite tek tek talepleri, içerdikleri bilimsel kapsam açısından değerlendirecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.