Öne Çıkanlar çin tbmm gündem chp palandöken facebook Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi Entübe Sayısı Akşener milliyetçi hareket partisi kemal kılıçdaroğlu

Eski Nato Temsilcisi Ümit Pamir'e göre Türkiye Milli Operasyonu yeğliyor

WASHİNGTON(ANKA) - NATO Eski Daimi Temsilcilerinden Emekli Büyükelçi Ümit Pamir, Türkiye’nin IŞİD’le mücadele yaklaşımını değerlendirirken  NATO’dan askeri güç talep etme hakkına sahip Türkiye’nin şimdilik kendi kontrolünde mücadeleyi yeğlediğini söyledi.

2000-2004 döneminde BM Daimi Temsilciliği ve ardından 2004-2006 döneminde NATO Daimi Temsilciliği’ni yürüten Ümit Pamir, Türkiye’nin IŞİD ile mücadele yaklaşımını Amerika’nın Sesi ‘ne (VOA) değerlendirirken “Türkiye şu anda Birleşmiş Milletler’in 51. Maddesindeki meşru güvenlik hakkıyla yani kendi güvenliğine saldırıya karşı harekete geçmiş görünüyor. NATO’ya bilgi verilmiş ama yardım talep edilmemiş durumda” dedi.

Pamir, IŞİD ile mücadele çerçevesinde değerlendirilebilecek şekilde Türkiye’nin sınır bölgesinde NATO gücü kapsamında Patriot füzeleri yerleştirildiğini hatırlatarak “Türkiye’nin zaten NATO’ya müracaatı ile füze yerleşimini kabul etmişti” dedi.

Ancak bugünden sonra Türkiye’nin NATO’dan herhangi bir askeri talebi olup olmayacağı konusundaki soruya karşılık “Sorunuza cevap verebilmek zor” yanıtını veren Pamir,  Türkiye’nin deneyimli bir askeri ordusu olduğunu söyledi ancak TSK’nın karşısında gayri müntezam savaşçı grupları bulunduğunu da belirtti.

Büyükelçi Pamir, Türkiye’nin PKK ile savaşı 30 yıldır sürdüğünü anımsattıktan sonra PKK gibi IŞİD gibi örgütlerce vur-kaç yöntemi sergilendiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu nedenle IŞİD ile savaş halinin uzun süreceğini düşünüyorum. Belki Irak’ta IŞİD’in kökünü kazımak mümkün olacaktır. Ancak Suriye’de bunun uzun süreceği görülüyor. Suriye’de bölünmeye kadar süreç gidebilir. IŞİD ile mücadele için tüm çaba gösterilse dahi tamamiyle yok etme mümkün olmayacaktır. Ancak Türkiye şu anda NATO’dan bir talep de bulunmuyor.”

-TÜRKİYE İLE ABD’NİN MÜCADELE TAVRINDA “FARKLILIK”-

ABD’nin ise havadan mücadeleyi sürdüreceğini ancak Suriye’ye askeri birlik göndermeyeceğini de söyleyen Pamir, bu noktada Türkiye ile ABD’nin mücadele tavrında farklılık olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin IŞİD kadar Beşar Esad rejimiyle de mücadele edilmesini istediğini ancak ABD’nin ise önceliğini böyle açıklamadığını belirten Pamir, bunun bugünlerde Türkiye’nin istediği şekilde değişmeye başlamış olabileceğini de sözlerine ekledi.(ANKA)

(CN/ÖZK) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.