Gazprom Gaz Sevkiyatını Azalttı

Rus gaz şirketi Gazprom’un Türkiye’ye gaz sevkiyatının geçen yılın eş dönemine göre yüzde 23 oranında azaltması “Moskova ile Ankara arasında zaten gergin olan ilişkiler, daha da kötüleşiyor” yorumlarına neden oldu.

Rus RT kanalı, Gazprom’un kararının Türk ithalatçılarıyla fiyat anlaşmazlığında bir uzlaşıya varılamaması üzerine alındığını anlattığı haberinde geçen yıl Gazprom’un yüzde 10,25 oranında bir fiyat indirimini yaptığını ancak enerji fiyatlarının önemli ölçüde düşmesi üzerine bu yıl bundan vazgeçtiğini söyledi.

Rus ekonomi gazetesi Kommersant’ya bilgi veren kaynaklar ise, Gazprom’un fiyat indirimini yılın başında durdurmasına karşın Türk şirketlerinin 21 Şubat’ta indirimli fiyattan ödeme yapmaları üzerine Rus şirketinin gaz sevkiyatı miktarını kestiğini söyledi.

Gazprom’un kararından etkilenen Türk şirketlerinin, Enerco Enerji, Bosphorus Gaz, Avrasya Gaz, Shell, Bati Hatti and Kibar Enerji olarak gösterilirken bu şirketlerin yılda Rusya’dan toplam olarak 10 miyar metre küp gaz ithal ettiklerine dikkat çekiliyor.

Kommersart, Türkiye’nin Gazprom şirketine, yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle 2.5 milyon dolarlık bir ceza kesebileceğini de yazdı.

RT ise, yılda Rusya’dan 17 milyar metre küp gaz ithal eden Botaş’ın ise, geçen yıl fiyat indirimini sağlayamadığı için Gazprom hakkında yargıya başvurduğuna dikkat çekti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.