Guardian: “Türkiye ve AB Arasındaki Yakınlaşma Herkesin Çıkarına”

Türkiye ile AB arasında son dönemde gözlenen yakınlaşma çabasına İngiliz basınından destek geldi. İngiliz Guardian gazetesince yayımlanan bir yorumda Türkiye ile Avrupa arasındaki bir yakınlaşmanın herkesin çıkarına olduğu altı çiziliyor. “Türkiye’nin halen AB ile ilişkilerini reset etmeye çalıştığı” vurgulanırken iki tarafın birbirinden vazgeçmeyeceğini kabul ettiği de belirtiliyor.

Guardian gazetesi köşe yazarı Natalie Nougayrède’nin Türkiye - AB ilişkilerindeki son gelişmeleri irdelediği yorumda “Ortadoğu’da o kadar oynaklık varken, sessiz bir yakınlaşma herkesin çıkarına” tavsiyesinde bulundu. İngiltere’deki Brexit kampanyası sırasında Türk vatandaşlarına vize serbestisinin sağlanacağı ve bunun sonucunda “milyonlarca Türk’ün Avrupa ve Britanya’ya akım edeceği” iddiasına sık sık tekrarlandığının anımsatılmasından sonra “Bunlardan hiç biri olmadı, elbette. Olmak üzere de değil” ifadelerini kullanıldı.

AB Kozlarını “Oldukça İyi Kullandı”

Guardian gazetesinde “Tam tersi aslında. Türkiye halen AB ile ilişkileri reset etmeye çalışıyor ve bunu, vatandaşları için vizesiz seyahat elde etmeden veya AB’ye katılan müzakerelerinde ilerleme olduğu yönünde herhangi bir sinyal olmadan yapıyor” değerlendirmesini yapan Nougayrede, AB’nin Türkiye konusunda “ellerindeki kozları oldukça iyi kullandı” görüşünü öne sürdü.
Guardian yazarı, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından görevden ihraçlar ve tutuklamalara işaret ettikten sonra AB ile ilişkiler yinelenerek, Türkiye’nin bulunduğu “izolasyon”dan çıkarılmak istendiği gibi göründüğü düşüncesini de dile getirdi.
Bir zamanlar tüm komşularıyla “sıfır sorun” politikasını izleyen Türkiye’nin Körfez krizinde Katar’ın yanında yer aldığına dikkat çekildikten sonra Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerin “çok umut verici” olmadığı savunuldu ve Ankara’nın ABD’nin Suriye’deki Kürt gruplarına verdiği destekten dolayı duyduğu rahatsızlığa vurgu yapıldı.  

“Her İki Taraf Birbirinden Vazgeçemeyeceğini Kabul Etti”

Türkiye’nin AB ile mülteci anlaşmasına son vermesi pek ihtimal vermeyen yazar mülteci anlaşmasının ne kadar tartışmalı olursa olsun Ege’de daha çok insanın hayatını kaybetmesini önlemede önemli bir katkı yaptığının kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Yazar, bunun hem AB hem de anlaşmanın mimarlarından olan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yeniden seçilme şansı açısından taşıdığı önemin altını çizdiği yorumunda şu görüşleri savundu:

"Türkiye, Avrupa için huzursuz bir ortak olmaya devam ediyor. Ancak her iki taraf, değişken, tehlikeli bir jeopolitik ortamda birbirinden vazgeçmeyeceğini kabul ediyor. Türkiye de,  Avrupalıların her şeye rağmen bir parçası oldukları, NATO’nun güvenlik garantilerini feragat edecek durumda değil."

Natalie Nougayrede, Çin’in “Bir Kuşak Bir Yol” projesi ne de Rusya’nın alternatif olamayacağını öne sürdüğü yazısına, “Tüm karmaşıklıklara rağmen Türkiye ile alakadar olmak, yeniden kendine güvenen bir Avrupa için anlatılmamış başarı öyküsü olabilir. Kulüp çökmek üzere değil, aksine yüreklendirilmiş hissediyor. Bu konuda da Brexit yanlıları tamamen yanıldı” sözleriyle son verdi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.