Öne Çıkanlar tbmm chp çin gündem Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk milliyetçi hareket partisi palandöken Kuşadası Belediyesi facebook aylin nazlıaka kemal kılıçdaroğlu Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer

İngiltere İle Türkiye Arasında Yeni Bir Başlık Açılıyor

Avrupa Birliği’nin (AB) salı günü yaptığı toplantıda İngiltere’de 23 Haziran’da yapılacak hayati “Brexit” referandumunun ardından Türkiye ile katılım müzakerelerinde yeni bir başlık açmaya karar verdiği bildiriliyor. Türkiye için "3000 yılına kadar üye olamaz" gibi ifadeleri kullanan Londra diplomatlarının, toplantı sırasında “birkaç saat direndikten sonra” kararı geciktirme girişiminden vazgeçtikleri kaydediliyor.

Financial Times gazetesi (FT), salı günü AB’de yapılan toplantının sonucunu “Britanya, Türkiye-AB üyelik görüşmelerinin devamına engelleri kaldırdı” başlığı ile verdiği haberde “Birleşik Kraliyet, sembolik bir siyasi tavizi geciktirme girişiminden vazgeçti” dedi.

“Adım, sembolik siyasi taviz”
Haberde “Adım, Ankara’ya AB ile göç anlaşması kapsamında büyük ölçüde sembolik bir siyasi taviz olsa da süreç referandum kampanyası nedeniyle son derece hassasiyet kazandı” ifadeleri kullanıldı ve İngiltere’nin AB’den ayrılmasını isteyenlerin Türkiye’nin AB üyeliğinin yeni bir göç dalgasına yol açacağı korkusunu yaratmaya çalıştıkları anımsatıldı.

Salı sabahı yapılan toplantıda ne oldu?
Salı sabahı diplomatların katılımıyla yapılan toplantıda, İngiltere'nin, geleneksel olarak Türkiye ile müzakerelerin en büyük savunucularından biri olmasına karşın Ankara ile finansal ve bütçe konularına ilişkin başlığın müzakerelerinin başlamasına onay vermeyi reddeden tek AB devleti olduğuna dikkat çekildi.
“Ancak Londra’nın direnişi sadece birkaç saat sürdü, bu da görüşmelerin resmi açılışının Türkiye-AB anlaşması doğrultusunda 24 veya 30 Haziran’da gerçekleşmesi beklendiği demektir” diyen İngiliz gazetesi, “Üyelik konusunda diplomatik cambazlık, Downing Street’te (İngiltere Başbakanlığı)  konuya ve kampanyayı baltalama potansiyeline ilişkin olarak yaşanan tedirginliğe vurgu yapıyor” dediği haberinde Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin zaten “can çekiştiğini” öne sürdü.

“Sanki gölgelerinden korkuyorlar”
FT, Brüksel’deki diplomatlar için salı günü "Britanya’nın hem göreli olarak zararsız bir müzakere başlığının açılmasına direnişinden hem de ani geriye dönüşünden şaşırdılar. Euro bölgesinden bir diplomat, ‘Sanki kendi gölgelerinden korkuyorlar’ dedi” ifadelerini kullandı.
Bu çerçevede İngiltere Başbakanı David Cameron’un Türkiye’nin üyeliğine "3000 yılından önce hazır olmayacağı" yönündeki açıklamasına işaret edildiği haberde, Türkiye’nin AB üyelik kriterlerinin karşılanmasında “pek az ilerleme” kaydettiği savunuldu ve Avrupa Komisyonu’nun başta insan hakları ve hukuk üstünlüğü olmak üzere bazı alanlarda gerileme bile olduğunu söylediğine dikkat çekildi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.