Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Entübe Sayısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi Akşener milliyetçi hareket partisi kemal kılıçdaroğlu

İran’a Yaptırımlar Uygulamaya Konulurken Avrupa Ne Yapacak?

ABD, yarın itibariyle İran’a yaptırım uygulamaya başlayacağını duyururken, İran nükleer anlaşmasını korumayı amaçlayan Avrupa’nın ne yapacağı merakla bekleniyor.

İran’ın petrol ihracatı ve bankacılık sektörünü hedef alan yaptırımlar yarın uygulamaya girecek. Ancak İran ile nükleer anlaşmayı korumak isteyen Avrupa’nın yaptırımlara “bir yanıt oluşturmada zorlandığı” düşünülüyor.

“AB, tek taraflı ABD yaptırımlarına karşı kendini savunabilir mi?” sorusuna yanıt arayan DW İngilizce, geniş analizinde ABD’nin küresel finansal piyasalardaki ağırlığını siyasi hedefler için kullandığını belirtikten sonra AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin Eylül sonunda AB’nin yaptırımların uygulanmaya konulduğu zaman İran ile işlemleri kolaylaştıracak ve Özel Amaçlı Araç olarak bilinen bir mekanizmayı geliştirmekte olduğunu açıkladığını anımsattı.

SPV olarak bilinen söz konusu mekanizmanın Avrupa ve İranlı şirketlerine aralarında işlemleri bir çeşit takas sistemiyle sürdürmelerine olanak vereceği belirtilirken örnek olarak da İran'dan “petrol alımlarının tekstil makinalarıyla ödenebileceği” anlatılıyor.

Buna karşın DW İngilizce, mekanizmanın operasyonel olmaktan “uzak” olduğunu ve merkezinin nerede olacağı bilinmediğinin altını çiziyor.  AB üyesi ülkelerinin “Washington’un gazabından çekme korkusuyla” SPV merkezine ev sahipliğini yapmaya hiç de istekli görünmediğini vurgulandığı analizde, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın “yaptırımlardan Avrupa veya başkalarının kaçınmasına izin verilmeyeceği tehdidinde bulunduğu”na dikkat çekiliyor.

Anahtar Kelimeler:
AbdIranAvrupa
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.