Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook akbank Kuşadası Belediyesi Akşener Pandemi AİLE Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

Kız Çocuklar Gündelik Ev İşleri İçin Erkek Çocuklardan Yüzde 40 Daha Fazla Zaman Harcıyor

UNICEF tarafından 11 Ekim Uluslararası Kız Çocuklar Günü öncesinde yayınlanan rapor, 5 ile 14 yaş arası kız çocukların ücretsiz gündelik ev işleri, su taşımak ve yakacak toplamak için kendi yaşlarındaki erkek çocuklara nazaran yüzde 40 ya da başka bir deyişle 160 milyon saat daha fazla zaman harcadığını ortaya koydu.  
 
Kız Çocuklara İlişkin Verilerin Gücünden Yararlanmak: Eldeki Verilerden Hareketle 2030’a Bakmak başlıklı raporda, eldeki verilere göre ev işlerinin orantısız yükü kız çocukların omuzlarına erken yaşlarda biniyor. 5 ile 9 yaş arasındaki kız çocuklar, ev işlerine kendi yaşıtları erkek çocuklara göre yüzde 30, yani günde 40 milyon saat daha fazla zaman harcıyor. Kız çocukların yaşı ilerledikçe iş yükü de artıyor. Örneğin 10-14 yaşlarındaki kız çocuklar ev işleri için erkeklere göre yüzde 50 ya da günde 120 milyon saat daha fazla zaman harcıyor.    
 
Rapor, kız çocukların yaptıkları işlerin daha az göründüğünü ve bu işlere çoğu durumda daha az değer verildiğini de vurguluyor. Raporda, diğer çocuklarınki de dâhil olmak üzere, aile üyelerinin bakımı gibi yetişkin sorumlulukları sıklıkla kız çocuklara dayatıldığı belirtilirken, gündelik ev işleri ile harcanan zamanın, kız çocukların oyun oynama, arkadaşlarıyla sosyalleşme, ders çalışma ve çocukluklarını yaşama zamanlarından çalındığı ortaya çıkıyor. Rapora göre, kimi ülkelerde yakacak toplama ve su taşıma gibi işlerin de kızlara yaptırılması, bu çocukların cinsel şiddete maruz kalma riskini artırıyor.
 
Raporda ayrıca şu bulgular yer alıyor:
-Güney Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da 10-14 yaşlarındaki kız çocuklar, ev işleri için erkek çocukların hemen hemen iki katı zaman harcamaktadır.
-10-14 yaşlarındaki kız çocukların ev işlerinde erkeklere kıyasla en ağır yükü taşıdıkları ülkeler Burkina Faso, Yemen ve Somali’dir.
-Toplamda ev işlerine en fazla zaman harcayanlar ise haftada 26 saatle Somali’de yaşayan 10-14 yaşlarındaki kız çocuklardır. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.