Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Akşener Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi Entübe Sayısı milliyetçi hareket partisi AİLE

Merkel Hükümetini Koruma Formülü: AB-Arnavutluk Anlaşması Mı?

Yasa dışı göç krizi Avrupa’yı sarsmaya devam ederken pazar günü soruna bir çözüm bulmak amacıyla düzenlenecek olan mini AB Zirvesi öncesi “AB-Arnavutluk formülü”nden söz ediliyor. Bu formülün zor durumda olan Almanya Başbakanı Angela Merkel’e, iktidarda kalmaya yardımcı olabileceği belirtiliyor.

DW İngilizce’ye göre, “AB ile Arnavutluk arasında olası bir iltica anlaşması Merkel’e iktidarda kalmaya yardımcı olabilir.”

Haberde, Arnavutluk’un AB’den iltica isteyen kişiler için geçici kabul merkezlerine evsahipliğini yapmaya hazır olduğu belirtildiğine dikkat çekilirken, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un kısa bir süre önce AB dışında ama Avrupa içinde kabul merkezlerinin kurulmasını önerdikleri anımsatılıyor.

DW’ye konuşan Avusturya hükümet sözcüsü Peter Launsky-Tieffenthal da söz konusu merkezlerin tesis edilmesi konusunda Arnavutluk ve diğer bazı ülkelerle görüşmelerin yapıldığını ifade etti.

Ancak Arnavutluk Başbakanı danışmanı Endrri Fuga ise, bu yöndeki müzakerelerin olduğunu reddetti. Arnavutluk muhalefeti ise, hükümetin bu tür merkezleri, ülkenin AB’ye katılımın sürecini hızlandıracağı umudu ile açmak istediğini öne sürdü.

Arnavutluk’un Avantajları

AB üyesi olmayan Arnavutluk’un kabul merkezleri açışından çeşitli avantajlarının olduğu vurgulanıyor. Bu çerçevede Akdeniz’de ve Balkan göç rotasında bulunan Arnavutluk’ta kurulabilecek merkezlere getirilecek göçmenlerin iltica başvurularının reddedilmesi durumunda geri gönderilebileceğini, başvuruların kabul edilenlerinin ise AB ülkeleri arasında dağıtılabileceği belirtiliyor.

Arnavutluk’un kuzeyinin çok dağlık oluşunun da AB toprakları için doğal bir sınır oluşturduğuna dikkat çekildiği haberde, NATO’nunda bir parçası olan Arnavutluk’ta halen bir NATO terörle mücadele merkezinin kurulmakta olduğuna dikkat çekiliyor.

DW İngilizce, haberinde ayrıca Arnavutluk’un mültecileri barındırmakla tecrübeli olduğunu, 1998-1999 dönemindeki Balkanlak savaşları sırasında 1 milyon kadar Kosovalı’ya kucak açtığını anımsatıyor.

Haberde, AB ile Arnavutluk arasındaki olası bir anlaşmanın Almanya’da göç sorunlarına AB çapındaki bir çözümden yana olan Angela Merkel ve devlet düzeyindeki daha katı uygulamalar için bastıran koalisyon ortağı CSU lideri İçişleri Bakanı Horst Seehofer arasındaki “gerilimleri hafifletmeye yardımcı olabileceği” yorumu da yapılıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.