Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken akbank facebook Pandemi İdlib Kuşadası Belediyesi Akşener AİLE

Merkel Ve Schulz Koalisyon İçin Anlaştı

Almanya’da “büyük koalisyon” kurulması amacıyla hristiyan demokratlar ile sosyal demokratlar arasında bir süredir yapılan müzakerelerde nihayet bir uzlaşıya varıldığı bildiriliyor.

Başbakan Angela Merkel’ni liderliğindeki hristiyan demokrat CDU/CSU partileri ile Martin Schulz’un başında bulunduğu sosyal demokrat SPD arasında bir süre devam eden müzakerelerde bu sabaha karşı bir anlaşmaya ulaşıldığı belirtiliyor.

Alman medyasına göre, Pazar günü bitmesi öngörülen ancak nihai uzlaşının sağlanamaması nedeniyle uzatılan müzakerelerde varılan anlaşmanın bugün resmen açıklanması bekleniyor.

"EN BÜYÜK ENGELLERDEN BİRİ BAKANLIKLARIN DAĞILIMI OLDU"

DW İngilizce, CDU siyasetçisi Serap Güler’in Twitter hesabından anlaşmanın sağladığını paylaştığına dikkat çektiği geniş haberinde “en büyük engellerden birinin, daima zorlu bir mesele olan bakanlıkların dağılımının olduğunun sanıldığını” belirtiyor.

Maliye Bakanlığı’nın yanısıra Dışişleri ve Çalışma bakanlıklarının sosyal demokratlara verileceği, SCU lideri Horst Seehofer’ın ise İçişleri Bakanı olacağı duyurulduğu belirtiliyor.

Koalisyon anlaşmasının SPD üyelerince onaylanması gerektiğini anımsatan DW, önümüzdeki birkaç hafta içinde yapılması beklenen oylamada 450 binden fazla SPD üyesinin oy kullanma hakkının bulunduğuna dikkat çekti.

Onay verilmesi durumunda koalisyon anlaşmasının imzalanacağı vurgulanırken “Her şey planlandığı gibi giderse Almanya’nın, Paskalya’ya kadar yeni bir hükümeti olacak, yani genel seçimlerden yaklaşık 6 ay sonra” ifadeleri kullanılıyor.

KOALİSYON UZLAŞININ KİLİT MADDELERİ

DW İngilizce haberinde koalisyon uzlaşının “kilit” maddelerine dikkat çekiyor. Buna göre, taraflar, Almanya’nın silah ihracatını sıkılaştırma konusunda mutabık kaldı.

En zorlu meselelerden biri olan göç konusunda ise aile birleşmeleri yoluyla Almanya’ya gelen göçmenlerin sayısı ayda bin olarak sınırlandırılacak.

Avrupa’nın “daha çok yatırım”a ihtiyacı olduğu yönünde fikir birliğine ulaşan taraflar, Almanya’nın yatırım sistemini güçlendirmek amacıyla 11 milyar euroluk bir paket kabul ettiler.

Bu arada, gençlerin arasında işsizliğinin azaltılmasına özellikle odaklanmaya söz verilirken federay hükümetinin okullara yatırım yapmasını engelleyen yasağın kaldırılması konusunda da anlaşmaya varıldı. 

Hristiyan demokratlar ile sosyal demokratların anlaştığı belirtilen diğer konular arasında da Almanya’nın iklim konusunda 2030 ve 2050 için belirlenen uluslararası hedeflere sadık kalması ve bu hedeflere uyulması için bir “eylem planı”nın hazırlanması da bulunuyor.

Müzakerelerde ayrıca, bazı kırsal bölgelerde internette karşılaşılan sorunların gidirilmesi için Almanya’nın geniş bandı sisteminin güçlendirilmesine yönelik bir mliyar euroluk programının uygulanması da kabul edildi.

CDU-CSU ile SPD,  ayrıca hayvanların kullanıldığı deneyimlerin sınırlandırılması ve havancılık sektöründe daha iyi koşulların sağlanması için önlemlerin alınması mutakabatına da vardı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.