Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken akbank facebook Akşener Pandemi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi AİLE

Nikki Haley, Filistinlilerin ‘Geri Dönüş Hakkı’nı Sorguladı

ABD’nin BM nezdindeki Daimi Temsilcisi Nikki Haley, bölge ülkelerinin Filistinlileri müzakere masasına oturmalarını sağlaması gerektiğini belirterek, Filistinlilerin “geri dönüş hakkı”nı sorguladı.  Haley, Suudi Arabistan, BAE ve Kuveyt gibi ülkeleri, ABD’nin yardım kestiği, BM’nin Filistinlere Yardım Kurumu’na (UNRWA) katkı yapmayı da çağırdı.

Demokrasileri Savunma Vakfı’nca düzenlenen bir etkinlikte konuşan Haley, soruların üzerine ABD’nin yardımını önemli ölçüde kestiği UNRWA’nın “sayısız” Filistinli mülteciye destek vermeye devam etmesini değerlendirdiklerini söyledi. Hayle, FilistinlileresABD’nin UNRWA’ya sağladığı “parayı almak için el uzatmaya devam ederken ABD’ya vurmayı sürdürdüğü” eleştirisinde bulundu.

Haley, UNRWA’nın reform edilmesi durumunda ABD’nin kuruma yardım sağlayabileceğini anlatırken Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt gibi ülkelere UNRWA’ya katkıda bulunmaya çağırdı.

"Geri Dönüş Hakkı"

Toplantıda Haley Filistinlilerin terk etmeye zorlandığı ve halen İsrail’in bir parçası olan topraklara “geri dönüş hakkı”nın yeniden değerlendirilmesi gereğini de savundu.

Haley’in açıklamalarını yansıtan Jerusalem Post gazetesi,  ABD’nin “geri dönüş hakkı”na ilişkin pozisyonunu gözden geçireceğine ilişkin haberlere dikkat çekerken, İsrail hükümetinin, Filistinlilerin İsrail devletinin Yahudi niteliğini bozmaya yönelik bir girişimi olarak gördüğü “geri dönüş hakkı”nı uzun bir süre eleştirdiğini anımsattı.

Bu arada, Nikki Haley, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması üzerine Washington ile temasları kesen Filistin Yönetimi’nin müzakere masasına yeniden oturması sağlanması gereğini vurgularken bunun ancak  bölge ülkelerinin Filistinlileri masaya itmeleriyle sağlanabileceğini öne sürdü. 

Anahtar Kelimeler:
AbdBmİsrailFilistin
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.