NTY'ye Göre AB’ den Türkiye’ye Bir ‘Sinyal' Vermesi İsteniyor

Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin AB müzakereleri konusunda ne yapacağı meselesi, Amerikan medyasında haber ve yorumlara konu oluyor. Hollanda’nın AB Daimi Temsilciler toplantısında Türkiye’nin “resmen uyarılması”nın istendiğine dikkat çeken New York Times gazetesi, bir diplomatın Türkiye’ye bir sinyal verilmesi fikri var, Türk hükümetiyle ilişkilerin kesilmesi değil” sözlerini yansıttı. 

"Türkiye'nin Resmen Uyarılması Konusunda Tavır Alınmalı"

New York Times gazetesi, ABD-Türkiye ilişkilerini irdelediği haberinde Avusturya’dan sonra Hollanda’nın da Türkiye’deki “baskılar” konusunda AB’den tavır alınmasını talep ettiğini belirtilirken Hollanda’nın Perşembe günü yapılan AB Daimi Temsilciler toplantısında Türkiye’nin “resmen uyarılması”nın istediğine dikkat çekti.
 
Gazete “Türkiye’nin bir gün Avrupa Birliği’ne katılması olasılığı, Perşembe günü Hollanda’nın diğer üye ülkelerden Türk Hükümetini,  baskıların üyelik müzakerelerinin dondurulmasına yol açabileceği yönünde uyarmasını talep etmesi üzerine azaldı” yorumunu yaptı.
 
Hollanda’nın bu çıkışının muhtemelen Ankara’yı “kızdıracağını” savunan gazete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa Parlamentosu’nun müzakerelerin dondurulması çağrısından sonra AB ile mültecilere ilişkin yapılan işbirliğine son vermekle “tehdit ettiğini” yazdı.

Buna karşın gazete, müzakerelerin geçici olarak dondurulması için AB üyesi ülkelerin “çoğunun” onay vermesi gerektiğine dikkat çekti, “Perşembe günü Hollanda hükümeti, diğer üye devletlerin AB Dışişleri Bakanlarının toplanacağı 13 Aralık’ta Türkiye konusunda daha sert bir tutum takınmaları için çaba gösterdi” dedi.

Gazeteye konuşan bir diplomat da Hollanda için “Müzakerelerin fiilen askıya alındığı ve Türkiye, darbe girişiminden bu yana alınan önlemlerin büyük çapı ve kolektif niteliğine ilişkin kaygıları gidermediği sürece askıda olmaya devam edeceği yönünde bir sinyal verilmesi için bir konsensüs bulunup bulunmadığını görmek istiyor” dedi. Aynı diplomat, “Daha çok Türkiye’ye bir sinyal verilmesi fikri var, Türk hükümetiyle ilişkilerin kesilmesi değil” şeklinde konuştu.  

Bu arada, meselenin yetkililer arasında gelecek hafta görüşülmeye devam edileceği belirtilen haberde AB ile Türkiye arasında mülteci anlaşmasının büyük ölçüde başarılı olduğu vurgulandı, “Ancak Türkiye ile ilişkiler, Temmuz ayında Sayın Erdoğan’a karşı gerçekleştirilen başarısız darbeden bu yana bozuldu” yorumu yapıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.