Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook akbank Kuşadası Belediyesi Akşener Pandemi AİLE Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

NYT: Anayasa Reformu İçin Zemin Hazırlanıyor

AK Parti Olağanüstü Kongresi’nde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın partinin yeni Genel Başkanı olarak seçilmesi ve hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni hükümeti kurma görevinin verilmesi ABD medyasında ses getirdi. Bu gelişmeleri “Parti, Erdoğan’ın müttefiki Yıldırım’ı sonraki Başbakan olarak seçti” başlıklı bir haberle okuyucuların dikkatine getiren New York Times,  seçim sonucu ile “Cumhurbaşkanının yetkilerini genişletmesine olanak sağlayacak anayasa reformu için zemin hazırlandığını” düşünüyor.  

New York Times,  Kongre ile ilgili haberine “Türkiye’de iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi, Pazar günü yeni lideri ve yeni başbakan olarak oy birliğiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uzun süreli bir müttefiki seçerek Cumhurbaşkanının yetkilerini genişletmesine olanak sağlayacak anayasa reformu için zemin hazırladı” sözleriyle girdi.  

Kongre’de Genel Başkanlık için tek aday olan Binali Yıldırım’ın bin 405 delegenin tümünün oyunu aldığını, bunun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yıldırım’a yeni hükümet kurma görevini verdiğini anlatan gazete, “Önceki Başbakan, Ahmet Davutoğlu, 5 Mayıs’da Sayın Erdoğan ile kamuoyu önünde yaşanan bir çatlağın ardından aniden görevinden ayrıldı” sözlerini de kullandı. Gazete şu yorumu yaptı:

“60 yaşındaki Sayın Yıldırım’ın Cumhurbaşkanına itaatkar bir rol oynaması ve Sayın Erdoğan’ın tüm yetkileri ile donatılmış olan bir başkanlık sistemi kurmaya olanak sağlayacak bir dizi anayasal reformu ilerletmesi bekleniyor. Mevcut anayasa ile Sayın Erdoğan’ın bazı hakiki yetkileri olsa da görev büyük ölçüde törensel.”

Erdoğan’ın,  yasalar uyarınca parti üstü bir konumda olması gerektiği için kongreye katılmazsa da varlığını “çok hissettirdiğini” belirten gazete, Erdoğan’ın kongreye gönderdiği mesajın katılımcılarca  ayakta dinlendiğine dikkat çekti ve kongre salonunda asılan Erdoğan posterleri ve resimlerine vurgu yaptı.

NYT, parti liderlerinin, yeni hükümetin Türkiye’nin geleceği için belirlenen hedeflerin gerçekleşebilmesi doğrultusunda Cumhurbaşkanı ile uyum içinde çalışacağını söylediklerini de vurguladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.