Öne Çıkanlar sinema Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk türk telekom Kutsal Damacana 4 Ayı Kardeşler: Dünyaya Dönüş (Boonie Bears: Back to Earth Avatar: Suyun Yolu (Avatar: The Way of Water) Avrupa Robotik Topluluğu Audi FAW NEV Company Audi Ve Alibaba

TEOG Başarısı Hayat Başarısının Önüne Geçmesin

TEOG sınavı sona erdi. Ailelerin dışarıda, öğrencilerin içeride ter döktüğü sınav sonrasında heyecanlı bekleyiş devam ediyor. TEOG öncesinde olduğu kadar sınav sonrasında da ailelerin çocuklarına yaklaşımları çok önemli ve bu süreçte ailelere büyük sorumluluklar düşüyor. Sınavdan umduğunu bulamayan öğrenciler ailelerinden görecekleri tepki ile ilgili kaygı yaşıyor. Peki, bu durum karşısında ailelerin beklenti ve tutumu nasıl olmalı? Biltek Okulları Rehberlik Bölüm Koordinatörü Melike İlerisoy, bu süreçte aileleri daha dikkatli olması konusunda uyarırken, sınav başarısının hayat başarısının önüne geçmemesi gerektiğini söylüyor.

Bir milyondan fazla öğrenciyi ilgilendiren Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) ikinci dönem sınavı, bu yıl 27-28 Nisan 2016 tarihlerinde sona erdi. Öğrencilerin geleceğini belirleyecek sınav sonrasında ailelere önemli görevler düşüyor. Yapılan araştırmalar, anne - babaların öğrenci başarısına ilişkin beklentilerinin öğrencilerin benlik algısı düzeylerini etkilediğini ortaya koyuyor.

Çocuklarınızın yeteneklerine uygun hedefler koyun

Sınavlardaki başarı ve başarısızlık durumunun, özellikle kimlik oluşumu süreci açısından çok önemli olduğunu söyleyen Biltek Okulları Rehberlik Bölüm Koordinatörü Melike İlerisoy, öğrencilerin benlik algısında oluşacak olumlu-olumsuz etkilerin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Özellikle sınav sistemlerinin sonuç odaklı olmasının ailelerin peşin hüküm vermesine neden olduğunu söylen Taşçı, bunun için sürecin doğru şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. İlerisoy, “Aileler çocuklarının zekâ ve özelliklerini bilerek, onları tanıyarak, yeteneklerine uygun düzeyde başarı bekleyerek daha adil davranabilirler” dedi.

Çocuklarınızı başka çocuklarla kıyaslamayın

Ailelerin kendi yaşamlarında ulaşamadıkları hedeflere, çocuklarının ulaşmasını beklemesi, gelen başarıyı veya başarısızlığı kendi hayatlarının bir uzantısı olarak görmesi sağlıklı bir yaklaşım değildir diyen İlerisoy sözlerine şöyle devam etti:

“Bu noktada en çok yapılan hatalardan biri de kıyaslamadır. Aileler çocuğun motivasyonunu artırmak amacıyla, çocuklarını gerek kardeşleri gerekse arkadaşlarıyla kıyaslar. Bu yaklaşım doğru olmadığı gibi çocuklarımızın çalışmalarının da sekteye uğramasına neden olabilir. Bunun yerine bir önceki sınav ile bir sonraki sınav arasındaki gelişmeye bakarak, çocuğunuzu kendi içinde değerlendirerek motive edebilirsiniz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.