Öne Çıkanlar sinema Paribu Cineverse vizyona girecek yeni filmler Cuma günü vizyona girecek yeni filmler türk telekom Aubameyang avokado maskesi avcılar belediye başkanı handan toprak Yıllık Gelir Vergisi beyannamelerinin verilme süreleri uzatıldı mı avro avea kayseri belediye başkanlığı

Yarı Yıl Tatili Başlıyor

2015-2016 eğitim öğretim yılının ilk yarısı Cuma günü sona eriyor. 16 gün sürecek yarıyıl tatilinin ardından okullar 8 Şubat Pazartesi günü açılacak. Yaz tatiline ise 17 Haziran Cuma günü girilecek. 

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan 17,5 milyon öğrenci Cuma günü tatile girecek. 17 milyon 535 bin 236 öğrencinin yanı sıra 985 bin 362 öğretmen için de tatil başlayacak. Ayrıca, kamplarda 80 bin, devlet okullarında 70 bin, şehirlerdeki geçici eğitim merkezlerinde 165 bin olmak üzere, toplam 315 bin Suriyeli öğrenci de yarıyıl tatiline girecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, yarıyıl tatilinde öğrencilere ödev verilmemesi konusunda il müdürlüklerine yazı gönderdi. Uzmanlar ise çocukların ikinci yarıyılda daha başarılı olması için tatili hem eğlenceli hem de verimli geçirmeleri gerektiğini belirtiyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bölümü’nden Uz. Psk. Özge Merve Türk, sömestr tatili için anne babalara önerilerde bulundu.

-“YARIYIL TATİLİNDE ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTE ETKİNLİĞİNE GİDİN”-

Yarıyıl tatilinde, anne ve babaların çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmelerini öneren Türk, öncelikle çocuğun ilgisini çekecek, beraber kararlaştırılan ve birlikte yorum yapılabilecek bir filme ya da tiyatro oyununa gidilebileceğini ifade etti. Türk, bu konuda ebeveynlerin çocuklarına önerilerde bulunabileceğini fakat çocuğu zoraki şekilde yönlendirmemelerini önerdi.

Anne ve babaların çocuklarıyla spor etkinliklerine gidebileceğini ifade eden Türk, “Örneğin; birlikte spor salonuna gidilebilir. Dışarıda koşma, oynamaya yönelik fiziksel aktiviteler yapılabilir. Ev içerisinde de sessiz sinema, kutu oyunları gibi faaliyetlerle vakit geçirilebilir. Birlikte kitap okuma seansları yapılabilir. Eğer çocuk istiyorsa yarıyıl tatilinde arkadaşları ile buluşup zaman geçirmesine ve etkinlikler planlamasına da yardımcı olunmalıdır” ifadelerini kullandı.

-“TABLET VE CEP TELEFONU OYUNLARINA ZAMAN SINIRLAMASI KOYUN”-

Çocuğun tatilde oyun zamanlarını değerlendirirken tablet, telefon, bilgisayar ile oyun izin verilebileceğini; ancak bu oyun zamanına mutlaka sınır konulması gerektiğini bildiren Türk, “Genellikle sınır konmadığında çocuklar saatlerce tablet ve akıllı telefonlarla oyun oynamaktadır. Bu durum başka bir alanda konsantrasyon, sosyalleşme gibi temel faaliyetlere engel olmakta, çeşitli dikkat sorunlarına ve oynamadığında da gerginliğe neden olmaktadır. Bunun için bir saat belirlenmeli ve çocuğun yaşına göre oyun saati birlikte belirlenmelidir. Oyun saati bittiğinde çocuğun oyunu kendi kendine bırakmasına fırsat tanınmalıdır” dedi. 

-“GELECEK DÖNEM İÇİN BERABER PLAN YAPIN”-

Çocuklarla birlikte bir sonraki dönem için gerekli planlama ve programların da yarıyıl tatilinde yapılmasını öneren Türk, çocuğun ders programının yanında mutlaka hoş zaman geçireceği bir aktivitenin de olması konusunda uyardı. Bir önceki dönemde başarı ile ilgili sıkıntılar varsa bunlar değerlendirilip, ikinci yarıyıl için neler yapılabileceğinin konuşulması gerektiğini belirten Türk,  “Başarıları değerlendirirken çocuk asla başka arkadaşları ile mukayese edilmemeli, yarışa sürüklenmemelidir. Bu durum çocukta baskıya neden olmakta ve başarı endişesini arttırmaktadır” uyarılarında bulundu.

-“BAŞARILARINDAN MUTLU OLDUĞUNUZU ÇOCUĞUNUZA GÖSTERİN”-

Uz. Psk. Türk, yarıyıl tatili için anne ve babalara şu önerilerde de bulundu:

“Çocuklarla başarısızlığın nedenleri kadar başarı sağlanan dersler ve alanlar hakkında konuşulmalıdır. Anne ve babalar bu başarılardan ne kadar mutlu olduğunu çocuklara hissettirmelidir. Başarılı olduğu alanları konuşmak ve başarıları için sözel övgülerde bulunmak onu daha da cesaretlendirebilir. Eğer başarısından dolayı verilen bir söz, hediye varsa mutlaka gerçekleştirilmelidir. Bu, çocuğun anne ve babasına karşı olan güveninin sarsılmaması için önemlidir. İletişim daima sıcak ve samimi tutulmalıdır. İlk dönem aldığı zayıf notlar için çocuk azarlanmamalıdır. Olumsuz konuşmalar yerine destekleyici ve planlayıcı olunmalıdır. Bu tutum, çocuğu psikolojik olarak destekler ve ebeveynlerine karşı güveninin, iletişiminin güçlenmesini sağlar.”

-SINAVLARLA GEÇECEK-

İkinci dönem sınavlarla geçecek. 8. sınıf öğrencileri, TEOG kapsamında 27-28 Nisan 2016'da ortak sınavlara girecek. Mazeret sınavları da 14-15 Mayıs 2016'da gerçekleştirilecek. Öte yandan, üniversiteye giriş sınavlarının ilk aşaması Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) YGS, 13 Mart 2016 Pazar günü tek oturumda yapılacak. İkinci aşama Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) 18-19 Haziran 2016 Haziran ve 25-26 Haziran 2016'da, 5 oturumda gerçekleştirilecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.