Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Akşener akbank Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi AİLE Entübe Sayısı

"YGS Soruları Kolaydı"

Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal sınavın zorlayıcı olmamasının adaylar açısından hoş karşılandığını, bazı soruların zaman kaybettirici nitelikte olduğunu, 2016 yılının nispeten daha kolay bir sınav olmasından dolayı bu yıl ortalamalarda küçük düşüşler yaşanabileceğini, bunun da puanlara ve sıralama değerlerine kısmen de olsa olumlu yansıyacağını söyledi.

2017 YGS Sorularını Kültür Eğitim Kurumları bölüm başkanlarıyla değerlendirdik. YGS’nin bildik zorluk düzeyinde ve sürprizler yaşanmayan bir sınav olduğunu yorumladılar.

TÜRKÇE SORULARINDA SÜRPRİZ YAŞANMADI

Kültür Eğitim Kurumları Türkçe Bölüm başkanı Taner Sümer YGS’deki Türkçe sorularını şöyle değerlendirdi.

Türkçe sorularının önceki yıllara kıyasla daha basit olduğu, müfredat dışı herhangi bir soruyla karşılaşılmadığı, paragraflarda çeldirici şık olmadığı, soruların YGS ve ÖSYM standartlarına uygun olduğunu gözlemledik. Zaman aldırıcı nitelikte sorular yoktu. Dil bilgisi sorularının önceki yıllara göre artması ortalamayı kısmen düşürebilir. Aslında onlar da kolay sorulardı ama öğrencilerin önyargı ile yaklaştıkları sorular olduğu için başarıyı etkileyebilir. Tartışmaya açık soruya rastlamadık. Anlatım bozukluğundan bu yıl soru yöneltilmemiş olması sınavın sürprizlerinden biriydi diyebilirim.

MATEMATİK SORULARI BELİRLEYİCİYDİ

Kültür Eğitim Kurumları Matematik Bölüm başkanı Metin Darıdereli YGS’deki Matematik sorularını şöyle değerlendirdi.

2017 YGS’de Temel Matematik testinde müfredat dışı soru bulunmamakta ve konu dağılımı YGS standartlarında. Bu yıl YGS müfredatına eklenen konulardan sadece Polinomlar konusundan soru geldi. Sınavda en önemli değişiklik geometri soru sayısında oldu. Geçmiş yıllarda ortalama 8 geometri sorusu yöneltiliyorken, bu yıl Geometri soru sayısı 11’e yükseltilmiştir. Temel kavramlar ve işlem yeteneği ile ilgili sorular kolaylıkla yapılabilecek düzeydeydi. Problem soruları düşünme gücü gerektiren ve çözümü zaman alıcı tarzda sorulduğundan bu yıl YGS’nin yine seçici soruları olarak karşımıza çıktığını gözlemledik. Matematik sorularında tartışmaya açık herhangi bir hataya rastlamadık.

FİZİK SORULARI FAZLA ZORLAMADI

Kültür Eğitim Kurumları Fizik Bölüm başkanı Mustafa Çavuş YGS’deki Fizik sorularını şöyle değerlendirdi.

Sorular genel olarak YGS müfredatına uygundu. 9. ve 10. sınıf müfredatına dengeli bir şekilde dağıtılmış olup müfredat dışı bir soru ile karşılaşmadık. Genel olarak son 3 yılın fizik sorularına nazaran daha kolay bir sınav hazırlanmıştı. Başarı düzeyi vasat ve vasat altı çocukların dahi yapabilecekleri sorular vardı. Sorular genel olarak bilgiden ziyade yoruma dayalıydı. Sayısal işlem gerektiren sorulara büyük ölçüde rastlamadık. Soruların zorlayıcılığı düşük olduğu için belirleyici bir rol oynayacak test olmayacağını söyleyebilirim.

KİMYA SORULARI KOLAYDI

Kültür Eğitim Kurumları Kimya Bölüm başkanı Dr. İlknur Özlem Ergün YGS’deki Kimya sorularını şöyle değerlendirdi.

Kimya soruları oldukça kolay ve beklenen bir dağılım ve yöntemle sorulmuştu. Sürpriz bir soru ile karşılaşmadık. Sorular 9. ve 10. sınıf müfredatından seçilen, zaman kaybettirmeyen, işlem gerektirmeyen, yoruma dayalı sorulardı. Çözeltilerle ilgili basit bir soru yöneltilmişti. Müfredatın soru gelme olasılığı yüksek olan konularına ağırlık verildiğini gördük. Genel bir kimya birikimi olan, bu derse hazırlık yapan adayların çelişkiye düşmeden rahat yapabilecekleri sorularla karşılaştık. Ortalamaların yükseleceği kanaatindeyim.

BİYOLOJİ SORULARI KOLAY AMA ETKİLEYİCİYDİ

Kültür Eğitim Kurumları Biyoloji Bölüm başkanı Hülya Kudde Çavuş YGS’deki Biyoloji sorularını şöyle değerlendirdi.

Bu seneki Biyoloji soruları genel olarak beklenenin ötesinde kolay bir nitelikteydi. 9. ve 10. sınıf müfredatı dışında 11. sınıfta işlenen sistem konusundan da 2 sorununun bulunması beklediğimiz bir dağılım olgusuydu. Diğer fen bilimleri branşlarına göre daha geniş bir spektrumdan soru yöneltilmesi Biyoloji’nin son yıllardaki karakteristik özelliği oldu. Her ne kadar ortaokul düzeyi bir bilgi gibi zannedilse de 11. sınıf müfredatına doğrudan vurgu yapılmış olması önemliydi. Biz de yıl içinde uyguladığımız sınavlarda bu öngörüden hareketle hemen her sınavımızda buna benzer sorular yönelttik. En son 2015 yılındaki YGS'de sistem sorusu yöneltilmişti. Genel olarak temel düzeyde bir biyoloji nosyonuna sahip adayların zorlanmadan yapabilecekleri nitelikte sorular olduğunu söylemeliyim. Sadece 2 soru, biraz zaman alıcı nitelikteydi. Genetikten 1 olan soru sayısının 2’ye çıkarılmış olmasını olumlu buluyorum. Diğer fen branşlarından farklı zorluk derecesinde bir biyoloji testine rastlamadım. Belirleyici bir test olmayacağını şimdiden söyleyebilirim.

TARİH SORULARINDA BİR KAÇ SORU ZORLAYICI NİTELİKTEYDİ

Kültür Eğitim Kurumları Tarih Bölüm başkanı Özlem Savrin YGS’deki Tarih sorularını şöyle değerlendirdi.

Tarihte yorum sorularının anlaşılır, bilgi sorularının ise net olduğunu gördük. Ağırlıklı olarak yoruma açık, tartışmaya kapalı ve kolay soruların geldiğini belirtmeliyim. Düzenli çalışan bir öğrenci için soruların yapılabilirliğinin yüksek olduğunu gözlemledim. Müfredata uygun sorular olduğu, biçim ve yöntem bakımından alışılmışa uygun sorulardan oluştuğunu söyleyebilirim. Geçen seneki ve daha önceki yıllarda çıkmış sorularla eşdeğer zorluk ve biçimdeydi. Sürpriz ve alışılmışın dışında soru gelmedi. Bizim de kullandığımız kaynaklar ve deneme sınavlarında adaylara sorduğumuz pek çok soru ile benzerlikler içeriyordu. Birkaç sorunun zorlayıcı ve eleyici nitelikte olması da her sınavın olmazsa olmazı... Bu tarz sorular çok değildi ama vardı.

COĞRAFYA SORULARI HARİTA BİLGİSİNE SIK VURGU YAPTI

Kültür Eğitim Kurumları Coğrafya Bölüm başkanı Metin Taşkın YGS’deki Coğrafya sorularını şöyle değerlendirdi.

Sınavdaki 12 Coğrafya sorusunun 9'u Fiziki Coğrafyadan 3'ü Beşeri ve Ekonomik Coğrafyadan soruldu. Geçen yıllardan farklı olarak 10. sınıf müfredatından 5 soru geldiğini gözlemledik. Bu 5 sorunun 3'ü Türkiye'nin Fiziki Coğrafyasıyla ilgiliydi. Diğer taraftan Dünya haritası üzerinden de 3 soru geldiğini gördük. Bu durum harita bilgisinin öğrenciler tarafından öğrenilmesini kaçınılmaz kılıyor. Özellikle son yıllarda bu tür sorular çokça gelmeye başladı. Yine Türkiye'nin Fiziki Coğrafyasıyla ilgili sorular da harita üzerinden yorumlamayı gerektiriyordu. Sorular genel olarak kolay nitelendirilebilecek özellikte olsa da izohips ve yerel saat soruları biraz zorlayıcı nitelikteydi. Zaman alacak soruların olmaması da öğrencilere zaman kazanma avantajı sağladı. Tartışmaya açık ve belirsizlik içeren soruya rastlamadık.

FELSEFE SORULARI YİNE ZORLAYICIYDI

Kültür Eğitim Kurumları Felsefe Bölüm başkanı Mesut Erdemir YGS’deki Felsefe sorularını şöyle değerlendirdi.

Felsefe YGS’de Sosyal Bilimler Testinin Geometrisi olmaya devam ediyor. Bu yıl yapılan YGS de felsefe sorularının zorluk derecesinin yine yüksek olduğunu görüyoruz. Felsefede sorulan bazı soruların cevaplandırılması felsefeyle ilgilenen öğrencilerin yapabileceği tipten sorulardı. Soruların kavram, akım ve bilgi ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Uzun bir aradan sonra ilk defa filozof isminin cevap olduğu bir soru tarzının yeniden denendiğini söyleyebilirim. Zorlayıcı ama tartışmaya açık soruya rastlamadık.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.