Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Akşener Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi AİLE akbank Entübe Sayısı

Bakan Işık: Seçim sonrası yaşananlar iç tüketimin önceki aylara göre yavaşlamasına yol açtı

ANKARA(ANKA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Temmuz ayı sanayi üretimi verilerini değerlendirdi. Seçim sonrası yaşanan gelişmeler neticesinde oluşan ortamın iç tüketimin önceki aylara göre yavaşlamasına yol açtığını belirten Işık, “Ayrıca, uluslararası finansal piyasalardaki yaşanan gelişmelerin sonucu gelişmekte olan ülkelerdeki kur artışları yatırımları yavaşlatmaktadır. Hem iç piyasada hem de dış piyasada yaşanan gelişmeler Temmuz ayında sanayi üretiminin beklentilerden düşük çıkmasına neden olmuştur” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Temmuz ayı sanayi üretim verilerini yaptığı yazılı açıklama ile değerlendirdi.

Bakan Işık, sanayi üretiminde, hem dengesiz seyreden ihracat pazarlarının hem de seçim sonrası iç piyasalarda yaşanan gelişmelerin etkilerinin görülmeye başladığını belirtti.

Işık, dış piyasalarda Euro/dolar paritesinin ve özellikle de komşu ülkelerde ve Avrupa Bölgesinde büyümelerinin hala istikrarsız şekilde devam etmesinin ihracatı baskı altında tuttuğunu belirterek, “Bu gelişmelere ek olarak gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızlarının beklenenden daha hızlı düşmesi tüm dünyada harcamaları sınırlandırmaktadır” dedi.

 

-“SANAYİ ÜRETİMİNİN BEKLENTİLERDEN DÜŞÜK ÇIKMASINA NEDEN OLMUŞTUR”-

 

Seçim sonrası yaşanan gelişmeler neticesinde oluşan ortamın iç tüketimin önceki aylara göre yavaşlamasına yol açtığını bildiren ışık, “Ayrıca, uluslararası finansal piyasalardaki yaşanan gelişmelerin sonucu gelişmekte olan ülkelerdeki kur artışları yatırımları yavaşlatmaktadır. Hem iç piyasada hem de dış piyasada yaşanan gelişmeler Temmuz ayında sanayi üretiminin beklentilerden düşük çıkmasına neden olmuştur. Nitekim belirsizlikten en çok etkilenen yatırım malları imalatı ve dayanıklı tüketim malı imalatı grupları Temmuz ayında düşüş gösteren kalemler olmuştur” dedi.

 

-“TÜRKİYE İKİNCİ ÇEYREKTE DAHA HIZLI BÜYÜYECEK”-

 

Işık, haziran ayında beklentilerin üzerinde büyüyen bir sanayi üretimi ile karşılaştıklarını hatırlatarak, “Aylık olarak sanayi üretiminin önceki aya göre düşmesinde ise geçen ayın yarattığı yüksek baz etkisi belirleyici olmuştur. Sanayi üretimini değerlendirirken sadece tek aya bakarak da değerlendirmemek gerekir. Sanayi üretimi gibi kısa dönemli iş istatistiklerini değerlendirirken trende bakmak daha doğru olur. Türkiye’nin ilk çeyreğinden itibaren artan bir sanayi üretim trendi var. Bu hafta açıklanacak ikinci çeyrek büyümesinde de bu durum daha net görülecektir. Türkiye’nin ikinci çeyrekte sanayi üretiminin öncülüğünde ilk çeyreğe göre daha hızlı büyüyecektir” ifadelerini kullandı.

 

-“İMALAT SANAYİ KOBİ’LERİNİN ÖNCELİKLİ OLARAK DESTEKLENMESİNİ HEDEFLİYORUZ”-

 

Ülke ekonomisinin uzun dönemli ve sağlıklı büyümesinin yolunun sanayi öncülüğünde büyümekten geçtiğini belirten Işık, şunları kaydetti:

“Son hazırladığımız ve Resmi Gazete’de yayınlanan KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı’nda da bu öncelikleri gözettik ve imalat sanayi KOBİ’lerinin öncelikli olarak desteklenmesini hedefliyoruz. Aynı zamanda KOBİ’lerimizin kurumsallaşmalarının, markalaşmalarının sağlanması ve verimlilik düzeylerinin yükseltilmesi yönünde atacağımız adımlarla da KOBİ’lerimiz ve özellikle de imalatçı KOBİ’lerimizin rekabet güçlerini artırmalarını amaçlıyoruz.T ürk sanayicisi, küçüğünden büyüğüne,  son 12 yılda atılan adımlarla çok ekonomik değişimlere karşı dirençli bir yapıya kavuşmuştur. Yatırım ortamındaki belirsizliğin azalması ile birlikte Türkiye önümüzdeki yıllarda yine sanayinin öncülüğünde hızlı büyümesine devam edecektir.” (ANKA)

(TB/OLÇ)


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.