Balıkçılar Orkinos İçin Akdeniz’e Açıldı

Açık deniz balıkçılarının heyecanla bekledikleri orkinos avı sezonu başladı. Avlanma yasağının kalkmasıyla hazırlıklarını tamamlayan 19 avcı balıkçı teknesi ve 52 destek/çeki gemisi “Vira Bismillah” dedi. Balıkçılar,  Akdeniz havzasında bir ay boyunca orkinos avlayıp, bunları en büyük pazar Japonya’ya ihraç edecek.

Denizlerin en değerli ürünü orkinos için av sezonu 26 Mayıs’ta başladı. Hazırlıklarını tamamlayan 19 tam donanımlı büyük balıkçı teknesi, 52 destek/çeki gemisiyle birlikte 24 Haziran’a kadar orkinos avlayacak. Avladıkları orkinosların büyük bölümünü Japonya’ya ihraç eden balıkçılar, yeni sezondan umutlu. Ancak, Akdeniz’de avlanma kotasının yarısından fazlasının AB ülkeleri tarafından paylaşılması ve Türkiye’ye tanınan kotanın çok düşük kalması sıkıntı yaratıyor. Bu konuda girişimlerini sürdüren balıkçılık sektörü kotanın artırılmasını istiyor.  

Akdeniz’de orkinos avlanma kotaları şu şekilde:

AB yüzde 56, Fas yüzde 9,48, Tunus yüzde 7,48,  Libya yüzde 6,99, Türkiye yüzde 4,15.

Atlantik Okyanusu ve komşu denizlerdeki orkinos (tuna) balıklarını ve orkinos çeşitlerini korumaktan sorumlu hükümetler arası balıkçılık kuruluşu ‘Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu’ (ICCAT) bu yıl için toplam avlanma kotasını yüzde 20 arttırarak 19 bin 291 tona çıkardı. Buna göre Türkiye’nin avlanma kotası da bu yıl 707 tondan, 845 tona yükseldi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 500 ton self-kota uygulama hakkı var. Bununda kullanılması halinde Türk balıkçılarının bu yıl bin 350 ton avlanma hakkı olabilecek. 

-“KOTA DAĞILIMI ADALETSİZ”-

Türk balıkçılık sektörünün bugün geldiği durumun AB’li rakipleri korkuttuğunu ifade eden İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, “Bu nedenle kota artırım taleplerimiz sonuçsuz kalıyor. Toplam 19.291 tonluk avlanma kotasının 11 bin tonu AB ülkelerinin elinde. Libya’nın bin 373 ton, Tunus’un bin 491 ton ve Fas’ın bin 792 ton avlanma kotası olmasına karşın, Türkiye’nin sadece 845 tonlarda kalması adil değil. Türkiye AB’nin en büyük üretici ve ihracatçı ülkelerinin başında geliyor. Geçen yıl 52 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştık. Bu yılki hedefimiz 60 milyon dolar. Bu kotalar bize yetmediği için, ihraç etmek amacıyla dışardan balık almak zorunda kalıyoruz. Geçtiğimiz yıl Ekonomi Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle en büyük orkinos alıcısı Japonya ile yapılan temaslar sonucu Türkiye self kota ilan etme kararı aldı. Japonya’nın da desteklediği Türk balıkçılar, 516 tonluk self kota ile avlanma hakkını bin 223 tona çıkardık. Sanırım bu yıl da aynı konuda girişimlerde bulunacağız” dedi.

 

-ORKİNOSLAR ÇİFTLİKLERDE YETİŞTİRİLECEK-

Orkinos avına çıkan balıkçılar, Akdeniz sahil şeridinde ve Kıbrıs açıklarında avlanacak. Bu yıl bereketli olması beklenen av sezonuna 50 metre boyundaki tekneler çıkacak. Geçen yıl 20 teknenin avlandığı Akdeniz’de bu yıl 19 tekne dümen kırdı. En hızlı balıklardan orkinosları avlayabilmek için büyük teknelerin güçlü motorlara sahip olması gerekiyor. Av döneminde Akdeniz’e Cebelitarık Boğazı’ndan sürü halinde giren orkinoslar, avlandıktan sonra balıkçı çiftliklerinde 600 kilograma ulaşana kadar yetiştiriliyor ve daha sonra hasat edilerek ağırlıklı olarak Japonya’ya ihracatı gerçekleşiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.