Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Entübe Sayısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener milliyetçi hareket partisi kemal kılıçdaroğlu Kuşadası Belediyesi

Ege İhracatçı Birlikleri Mayıs’ta  İhracatı Yüzde 8 Artırdı

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Mayıs ayında 894 milyon 385 bin 119 dolar ihracat gerçekleştirdi. EİB, geçen yılın aynı döneminde ise 825 milyon 124 bin 85 dolar ihracat yapmıştı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin kayda aldığı ihracat Mayıs ayında yüzde 8 artış gösterdi. EİB ihracatı Şubat, Mart ve Nisan aylarından sonra Mayıs ayında da artış göstererek artı serisini 4 aya taşıdı.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 140'lık ihracat artışı ile Nisan ayından sonra Mayıs ayında da rekor kırdı. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği yüzde 50, Ege Tütün İhracatçıları Birliği yüzde 45, Ege Deri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 34 ve Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği yüzde 26'lık ihracat artışı yakaladı.

-MADENCİLİK ÜRÜNLERİNDE YÜZDE 33 GERİLEME-

Egeli sanayicilerin Mayıs ayında yaptığı sanayi ürünleri ihracatı 2015 yılı Mayıs ayına göre yüzde 4’lük artışla 465 milyon dolardan, 482 milyon dolara çıkarken, tarım ürünleri ihracatı ise yüzde 31’lik rekor yükselişle 266 milyon dolardan, 348 milyon dolara ulaştı. Madencilik ürünleri ihracatı ise yüzde 33lük gerilemeyle 93 milyon dolardan 63 milyon dolara indi.

-HAZIR GİYİM İHRACATI İLK SIRADA, TÜTÜN İHRACATI İKİNCİ-

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliği içerisinde en fazla ihracatı 96 milyon 413 bin dolarla Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) yaptı. Ege Tütün İhracatçıları Birliği ise 76 milyon 20 bin dolarlık ihracatla ikinci sırada yer aldı. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Mayıs ayında 75 milyon 818 bin dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer alırken uzun bir aradan sonra ihracatını arttırma başarısı gösterdi.

-“EİB İHRACATINDA ARTIŞ MAYA TUTTU”-

Ege İhracatçı Birlikleri’nin kayda aldığı ihracat rakamlarının son 4 aydır sürekli arttığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Mayıs ayında Türkiye ihracatının üzerinde bir performans göstererek Ege İhracatçı Birlikleri'nin ihracatının yüzde 8 artmasının, EİB ihracatındaki artışın maya tuttuğuna işaret ettiğini kaydetti.

2016 yılının Ocak - Mayıs dönemini de yüzde 4'lük ihracat artışıyla geride bıraktıklarını anlatan Ünlütürk, "Komşularımız Rusya, Irak, Suriye ve Ukrayna ile siyasi sorunlarımız hat safhada olduğu, ihracat fiyatlarının düştüğü bu süreçte Egeli ihracatçılarımızın ihracat rakamlarını arttırması önemli bir başarı. Mayıs ayında yaşadığımız güzel gelişmelerden bir diğeri ise 12 ihracatçı birliğimizin 10 tanesi ihracatını arttırmayı başardı. Aylık bazda 1 milyar dolar ihracatı geçtiğimiz ayların çok yakın olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.