Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken akbank facebook İdlib akp Pandemi Kuşadası Belediyesi Akşener

"Ekmek ve Un Fiyatlarında Buğday Kaynaklı Bir Artış Söz Konusu Değil"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Ekmek fiyatlarında ve un fiyatlarında buğday kaynaklı herhangi bir artışı gerektirecek bir durum söz konusu değildir” dedi.

Bakan Çelik, ekmek konusunda düzenlediği basın toplantısında konuştu. “Ekmek fiyatlarında ve un fiyatlarında buğday kaynaklı herhangi bir artışı gerektirecek bir durum söz konusu değildir” diyen Çelik, “Ekmek, 80 milyon insanımızı yakından ilgilendiren bir besin maddesi, bu konuda herkesi daha sorumlu davranmaya rastgele spekülatif bazı değerlendirmelere girmemelerini ifade etmek istiyorum” açıklamasında bulundu.

Kapasitesi 20 Bin Tonun Altında Olan Fabrikalara 90 Gün Vadeli Buğday Satışı

Piyasanın genel durumunu da dikkate alarak önemli bir ilave tedbir uygulandığını ifade eden Çelik, “Son dönemdeki döviz artışını da dikkate aldığımız zaman özellikle düşük kapasiteli üretim yapan üreticilerimiz ve daha orta düzeydeki işletmelerimizi dikkate alarak, yıllık buğday işletme kapasitesi 20 bin tonun altında olan un fabrikalarına bugünden itibaren 90 gün vadeli ve vade farksız buğday satışına başlıyoruz. Bu yaklaşık, toplam işletmelerin yüzde 36’sına tekabül ediyor. Sayısal olarak da 243 işletme olduğunu belirtmiş olayım” diye konuştu.

İşletmeler Kayıt Belgesi İçin Bakanlığa Çalışma Ruhsatı Getirecek

Geçmiş dönemlerde ekmek israfının önlenmesi, tuz oranının azaltılması, kepek oranının artırılması ve katkı maddelerinin yasaklanması konusunda çalışmalar yapıldığını hatırlatan Bakan Çelik, şöyle devam etti:

“1 Ocak 2017’den itibaren yine ekmek ve ekmek çeşitleri üreten işyerleriyle ilgili yeni bir uygulama getiriyoruz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı yerel yönetimler tarafından işyerlerine veriliyor. Biz bu ruhsatı dikkate almadan, işyerlerine kayıt belgesi veriyorduk tarım bakanlığı olarak. 1 Ocak itibariyle, kayıt belgesini bizden alabilmeleri için, işletmeyi faal hale getirebilmeleri için işyeri açma ve çalışma ruhsatı getirmeleri gerekiyor. Bu düzenleme ile amacımız, vatandaşlarımıza daha sağlıklı ve güvenilir yerlerde üretilen ekmeğin tüketilmesi konusundaki var olan eksiklikleri gidermeye dönük son derece önemli bir adımdır.”
“Vatandaşın Yediği Ekmekle Uğraşmak Kimsenin Ekmek Kapısı Olmamalı”

Ekmeğin insan sağlığı açısından önemine de değinen Çelik, “Rastgele değerlendirmeler maalesef yine medyamızda devam ediyor. Kimse milletin sofrasından ayrılmaz parçası olan ekmeği vatandaşın boğazına dizmeye kalkmasın. Bu yanlış bir yaklaşımdır. Vatandaşın yediği ekmekle uğraşmak kimsenin ekmek kapısı olmamalıdır. Her defasında söylüyorum tüm bu ürünler tabiatın insanlara bahşettiği ürünlerdir. Bunların ne şekilde tüketilmesi gerektiği bilimin konusudur. Rastegele bu konuda ‘kesinlikle yenmemeli, sofraya gelmemeli, eve sokulmamalı’ gibi yaklaşımları da bilimsel veriye dayandırmak söz konusu değildir” dedi.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.