Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Akşener Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi Entübe Sayısı milliyetçi hareket partisi AİLE

"Elektrik İletim Sahaları Yatırımcıya Bedelsiz Verilecek"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, dünyada büyüklük olarak örneği olmayan sahaları elektrik iletim altyapısı açısından hazır hale getirip, yatırımcıya bu sahayı bedelsiz olarak vereceklerini, yatırımcının da fabrika kurma ve 15 yıl süreyle Ar-Ge yapma şartını kabul etmiş olacağını söyledi.

Bakan Albayrak, Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen elektrik santralleri toplu açılış töreninde konuştu. Bakan Albayrak, konuşmasının başında bu projelerin gerçekleşmesinde geçmiş enerji bakanları Taner Yıldız ve Ali Rıza Alaboyun’a teşekkür etti.

Türkiye’nin bugün 79 bin Megawatt olan enerji kapasitesinin yılsonu itibariyle 80 bin megawattı geçmiş olacağını belirten Albayrak, dünyanın önde gelen ekonomilerinin bile resesyona girdiği bu dönemde Türkiye’nin, 2009 yılı hariç 29 çeyrek boyunca büyümesine devam ettiğini ifade etti.

-ARZ GÜVENLİĞİ VE TEKNOLOJİ TRANSFERİ STRATEJİSİ-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak politikalarda yeni bir sayfa açtıklarını söyleyen Albayrak, Türkiye’nin büyümesini ve kalkınmasını desteklemek için ihtiyaç duyulan enerji alanındaki büyümeyi, yeni bir stratejiyle yönetmeyi planladıklarını belirterek, yeni stratejileri şöyle açıkladı:

“Yeni dönem stratejimiz iki temel üzerinde inşa edildi. Bu iki temeli arz güvenliği ve teknoloji transferi olarak adlandırıyoruz. Ülkemizin hem doğalgaz hem de elektrik alanında arz güvenliğini garanti altına almak için makro planlarımız tamam, projelerimizi yavaş yavaş hayata geçirmeye başladığımız bir dönemdeyiz. Bu kapsamda özellikle ‘Daha çok yerli ve daha çok yenilenebilir’ sloganıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Yerli kaynaklarımızın başında gelen kömürün ekonomimize kazandırılması için son dönemde keşfedilen kömür sahalarımızı açık eksiltme yöntemiyle ihaleye çıkıyoruz. Termik santral kurulum şartını uygulayacak firmalar arasında en ucuz elektriği bizlere sağlayan, bunu garanti eden firmalara veriyoruz. Kolay yatırım ortamı ile özel sektörümüzün ucuz elektrikle, vatandaşımızın yerli kaynaklarını daha çok kullanarak, cari açığın düşmesiyle kamunun da kazanacağı kazan-kazan iklimine dayalı bir ekosistem oluşturmayı amaçlıyoruz.”

-“TÜRKİYE’NİN İLK YÜZER LNG TERMİNALİNİ EGE BÖLGEMİZDE HAYATA GEÇİRECEĞİZ”-

İş sağlığı ve güvenliği, çevrenin korunması konularına öncelik verdiklerinin altını çizen Bakan Albayrak, arz güvenliği konusunda doğalgazda başvurulan yöntemleri çeşitlendirmeyi amaçladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Dünyanın gittiği yön olan sıvılaştırılmış gaz, yani LNG alanında da ilkleri hayata geçirmeye başladık. Bu yıl bitmeden Türkiye’nin ilk yüzer LNG terminali olan FSRU Projesini Ege bölgemizde hayata geçireceğiz. Özel sektörle birlikte bu projeden sonra benzer bir ikinci projeyi BOTAŞ’ımızla birlikte hayata geçireceğiz.

LNG’nin yanında doğalgaz depolama alanında da çalışmalarımızı hızlandırdık. Tuz gölü depolama tesisimizde ocak ayında ilk kaverne gaz basarak projenin ilk kısmının hayata geçmesini sağlayacağız. Silivri’deki bir diğer depomuzun kapasite artışının yanında yeni yılda depolama alnında hedeflediğimiz depolama/tüketim oranını stratejik olarak amaçladığımız noktaya taşımak için daha büyük bir depolama projesinin de lansmanını açıklayacağız.”

-“TÜRKİYE YEKA İLE TEKNOLOJİ ALANINDA DÜNYADAKİ GELİŞMELERE AYAK UYDURACAK”-

Enerji politikalarında ikinci stratejiyi teknoloji transferinin oluşturduğunu kaydeden Albayrak, Türkiye’nin enerji talebi artışında Çin’den sonra ikinci sırada olduğunu, bu kadar büyük bir potansiyele sahip olan Türkiye’nin dışarıdan ithal teknolojilere bağımlı kalarak enerji alanında büyümesini ve gelişmesini beklemenin, büyük bir haksızlık olacağını söyledi. Bu kapsamda Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) uygulamasıyla Türkiye’nin teknoloji alanında da dünyadaki gelişmelere ayak uydurmasını ve bu alanda bir üretim üssü olmasını amaçladıklarını belirten Albayrak, “Dünyada büyüklük olarak örneği olmayan sahaları elektrik iletim altyapısı açısından hazır hale getiriyor, yatırımcıya bu sahayı bedelsiz olarak vererek fabrika kurma ve 15 yıl süreyle Ar-Ge yapma şartını kabul etmek hususuyla, elektrik fiyatı üzerinden açık eksiltme yöntemiyle önemli bir adım atmaya başlıyoruz. Bu modelle 15 yıllık elektrik alım garantisi, Türkiye gibi bir pazarda avantaj elde etme ve bölgedeki yatırım potansiyeline de erişme kapasitesiyle yatırımcılar açısından da önemli bir altyapı hazırlıyoruz” dedi.

-“KARAPINAR GES’İ BU YIL BİTMEDEN HAYATA GEÇİRMEK İÇİN İLK DÜĞMEYE BASACAĞIZ”-

Bakan Albayrak, ucuzlayacak elektrikle hem vatandaşın kazanacağını, hem de 15 yıllık Ar-Ge ve yerli üretim ile birlikte Türkiye’nin kazanıyor olacağını söyledi. “Dünyada Fotovoltaik teknolojide tek parça olarak en büyük saha olacak olan 2 bin megawattlık Karapınar GES’i bu yıl bitmeden hayata geçirmek için ilk düğmeye basacağız” diyen Albayrak, “Çok kısa zamanda yetişecek eğitimli dinamik mühendislerimizle bu alanda bir marka haline gelmeyi amaçlıyoruz. Rüzgar alanında da 2017’nin ilk çeyreğinde benzer bir ihale için adımlarımızı atacağız. 2020 yılına kadar özel sektör eliyle 18 milyar TL, TEİAŞ ve devlet eliyle de 12 milyar TL olmak üzere toplam 30 milyar TL’yi aşan bir yatırımla elektrik iletim ve dağıtım altyapısını modernleştirmek ve iyileştirmek noktasında önemli adımlar atmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.