Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken akbank facebook Akşener Pandemi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi AİLE

GIDA-İŞ:  "Çay Üreticisi, Şirketlerin İnsafına Bırakılıyor"
Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası, "Çay kampanya dönemi başlayalı 3 hafta oldu hala yaş çay fiyatı belli değil. Gıda Tarım Hayvancılık bakanlığı tarafından her sene kampanya öncesi yada kampanya açıldığı günlerde açıklanan yaş fiyatı hala açıklanmadı." dedi.

Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası çay taban fiyatının açıklanmaması nedeniyle bir açıklama yayımladı.

Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası yayımladığı açıklamada; 
  Çay kampanya dönemi başlayalı 3 hafta oldu hala yaş çay fiyatı belli değil. Gıda Tarım Hayvancılık bakanlığı tarafından her sene kampanya öncesi yada kampanya açıldığı günlerde açıklanan yaş fiyatı hala açıklanmadı.
         
3 hafta olmuş ve hala yaş çay fiyatı açıklanmamışken gerek Tarım Bakanının gerekse ÇAYKUR genel müdürünün özel sektöre seslenerek taban fiyatın altında çay almayın uyarısı yapıyoruz demesi ancak hoş bir sedadır. Çay üreticisi de çay şirketlerinin çöl toprağının suya susamışlığı kadar çaya ihtiyacı olduğunu bilmektedir. Çay üreticisi özel sektöre çay vermek zorunda kalıyorsa bunun sebebi birincisi uygulanan kota ve kontenjan politikaları ikincisi ise fiyat belirsizliğidir.
           
Ülkemizde yıllık ortalama 1 milyon 250 bin ton yaş çay üretimi yapılmakta ve ÇAYKUR üretilen yaş çayın yarısını almaktadır. Yani üretilen yaş çayın yarısı zaten özel çay şirketlerine zorunlu olarak verilmektedir. Bu nedenle de, açıklanan fiyat tavan fiyat işlevi görmekte ve bu güne kadar açıklanmayan fiyat da çay şirketlerine yaramaktadır. 
           
Kampanya başlamış ve üç hafta geçmişken hala belirlenemeyen, içinden çıkılamayan hesap nedir ki; Tarım Bakanlığı ve ÇAYKUR yaş çay alım fiyatını açıklamamaktadır. 200 bin çay üreticisinin emeği, alın teri yerine 20 çay şirketinin karı gözetilmektedir. Çay üreticisinin beklentisi 2017 yaş çay alım fiyatının 2.5 lira olarak açıklanmasıdır. 
           
Birbiri ile rekabet ediyor görünen çay şirketleri iş çay üreticisinin çayını ucuza almak olunca hepsi ağız birliği ediyorlar. Çay işçilerinin neredeyse % 80’i aynı zamanda çay üreticisidir. Fakat hem üretici olarak örgütsüz ve dağınık olduğu kadar işçi olarak da bölünmüş durumdadır. Bugün geldiğimiz noktada kamuda en düşük maaşa çalışan ÇAYKUR işçisi maalesef çayını da emeğini karşılayacak bir fiyata satamamaktadır.
           
-Hükümet ve ÇAYKUR bir önce yaş çay alım fiyatını açıklamalıdır.
           
-Açıklanan fiyatın taban fiyat olduğu ilan edilmeli ve bu fiyattan aşağıya alım yapılmasını engelleyecek önlemler (yasaklama, denetim dahil) alınmalıdır.
           
-ÇAYKUR bir önce Varlık Fonundan çıkarılmalı ve özelleştirilmesine yol açacak tüm politikalardan vazgeçilmelidir.
           
-Çay stratejik ürün ilan edilmelidir. Üretim, işleme, paketleme ve dağıtım kamu kurumu olan ÇAYKUR tarafından yapılmalı ve kota, kontenjan dayatmalarına son verilmelidir.
           
-Çay ithalatı yasaklanmalıdır."
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.