İGA Test Amaçlı İlk Yakıt Sevkiyatını Yaptı

İstanbul Yeni Havalimanı’nda bir ilk gerçekleşiyor. Dünyada gemi ile ikmal yapılabilen birkaç havalimanından biri olacak olan havalimanında 63 bin tonluk bir gemi ile test amaçlı yakıt sevkiyatı yapıldı.

İstanbul Yeni Havalimanı’nda (İGA) test amaçlı olarak 63 bin tonluk bir gemiyle il kez yakıt sevkiyatı yapıldı. Dünyada gemiyle ikmal yapabilecek sayılı havalimanlarından biri olacak olan alanda bu sayede yüksek operasyonel maliyetlerinin önüne geçilmeyi hedefliyor. Havalimanında karadan yapılması halinde 2250 adet nakliye aracının kullanılmasını gerektireceğini açıklayan İGA, 200 milyon yolcu kapasiteli olan havaalanının açılışına 80 günden az kaldığını belirtti.

İlk Sevkiyat Petrol Ofisinden

İlk sevkiyatı Türkiye’nin en büyük üç markasından biri olan Petrol Ofisi’nden sağlayan İGA, yakıt ikmal hattının yakıt kapasitesinin Türkiye’deki havalimanlarınınkinin iki katına sahip olduğunu açıkladı. 116 bin ton yakıt taşıma kapasitelisi LR2 PIONEER isimli gemiyle yapılan ikmalde, 63 bin tonluk yakıt 12 km’lik boru hattı ile İGA yakıt tanklarına aktarıldı.

7 Gün 24 Saat İkmal Yapılabilecek

İGA,deniz yolu altyapısıyla dünyanın her bölgesinden, uygun maliyetlerle yakıt taşımayı hedeflerken   Yakıt İkmal Limanı sayesinde yakıtların baz fiyatı uygun olan yerlerden teminini ve ikmal güvenliğini garanti etmeyi sağlamak istiyor. yıllık yaklaşık 6 milyon metreküp yakıt alım kapasitesine sahip olan İGA Yakıt İkmal Limanı, deniz yolu sayesinde 8 bin 571 adet kara yolu nakliye aracıyla sefer yapılmasına gerek kalmadan, üç seferde doldurulabilme imkanıyla zaman, maliyet ve iş güvenliği hedefliyor. Liman, 7 gün 24 saat ikmal yapılabilecek şekilde hizmet verecek.

“İstanbul Yeni Havalimanı’nda Deniz Yoluyla Yapılan Yakıt Sevkiyatı İle Taşıma Maliyetlerini %41 Oranında Düşürüyoruz”

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü H. Kadri Samsunlu, havalimanının dünyada bu büyüklükte gemiler ile ikmal yapılabilen az sayıda havalimanından biri olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:

“İstanbul Yeni Havalimanı’nda her geçen gün önemli bir gelişmeyi daha hayata geçiriyoruz. Projenin önemli kilometre taşlarından biri olan ilk yakıt sevkiyatının gerçekleşmesinden dolayı gururluyuz. Havalimanımızın devreye girmesiyle uçaklara akaryakıt ikmal hizmeti verilebilmesi için ilk etapta günde 13 bin 200 metreküplük yakıtın temin edilmesi gerekeceğini öngörüyoruz. İstanbul Yeni Havalimanı’na söz konusu yakıtın karayolu ile getirilmesi durumunda günlük ortalama 315 adet aracın giriş çıkış yapması söz konusu olacaktı. Bu durumun İstanbul trafiğine getireceği ilave yükten dolayı deniz yoluyla yakıt getirmenin hem maliyetleri hem de operasyonel yükü hafifleteceğini düşünerek İGA Yakıt İkmal Limanı’nı hayata geçirdik. Böylelikle İstanbul Yeni Havalimanı’nda deniz yoluyla yapılan yakıt sevkiyatı ile taşıma maliyetlerini %41 oranında düşürüyoruz. Deniz yoluyla gelen geminin yalnızca tek seferde boşaltacağı yakıt, karadan ancak 1450 adet nakliye aracı ile sağlanabiliyor. Bu yüksek rakamı düşündüğünüzde deniz yoluyla sağlanan yakıtla çok daha güvenli ve önemli bir lojistik altyapı sağlıyoruz. Deniz lojistiği ile elde edilen zaman tasarrufu, maliyet avantajı ve iş güvenliği, operasyon için önemli bir optimizasyon sağlayacak ve operasyonel mükemmeliyet anlayışımıza hizmet edecektir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.