Öne Çıkanlar diyarbakır istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan eNBE Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu çukurova belediye başkanı soner çetin EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray çin

Kalkınma Bakanı Elvan’dan İstihdam Yanıtı

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Stajyerlik veya çıraklığı esnasında ayni veya nakdi geliri olmayan veya sadece sağlık ve iş kazasına karşı okulu veya eğitim gördüğü kurumca sigortalananlar istihdamda sayılmamaktadır” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Kalkınma Bakanı Elvan, SGK kapsamı genel olarak değerlendirildiğinde, stajyer, çırak veya mesleki eğitim gören öğrenciler sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri açısından sigortalandığını ve SGK kayıtlarının gerçekleştirildiğini belirtti.

İşgücü araştırması kapsamında, uluslararası tanım gereği referans haftasında belirli bir menfaat karşılığı çalışan, diğer bir ifadeyle kayıtlı, kayıtsız ayni veya nakdi gelir elde eden çırak ve stajyerlerin istihdamda değerlendirildiğini ifade eden Elvan, şöyle dedi:

“Stajyerlik veya çıraklığı esnasında ayni veya nakdi geliri olmayan veya sadece sağlık ve iş kazasına karşı okulu veya eğitim gördüğü kurumca sigortalananlar istihdamda sayılmamaktadır. Hanehalkı işgücü araştırmasında, uluslararası tanımlara uygun olarak istihdamda sayılan stajyer ve çırakların dönemler itibarıyla toplam istihdam içindeki payı yüzde 0.4 ile yüzde 0.8 arasında değişen oldukça düşük bir değer olup yıllar itibarıyla bu değerde önemli bir değişiklik söz konusu değildir.

Kursiyerler devam ettikleri kurstan dolayı istihdamda gösterilmemektedir. Özellikle İŞKUR tarafından açılan kursa devam edenler, kursa katıldıkları gün için ücret alsalar dahi istihdamda gösterilmeleri gibi bir durum söz konusu değildir. Bu açıdan değerlendirildiğinde uluslararası tüm tanım ve kavramlara uyumlu olarak gerçekleştirilen işgücü araştırması kapsamında çırak ve stajyerler de ancak ve ancak istihdamda olma koşullarını sağladıkları durumlarda bu grup içerisinde değerlendirilmekte aksi halde istihdam sayısı içine dâhil edilmemektedirler.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.