ORSİAD Başkan Yardımcısı Burcu Erdoğan Kaya; "Sanayide Cesur Kadınlara Çok İhtiyacımız Var"

ORSİAD’ın tek kadın yönetim kurulu üyesi sanayici Burcu Erdoğan Kaya, OSB’lerde işveren ve işçi statüsünde çalışan kadın sayısının her geçen yıl arttığı müjdesini verdi, “Ancak bizim fazlasına; yatırımdan çekinmeyen cesur kadınlara, onların önünü açacak teşvik ve desteklere ihtiyacımız var” dedi.


OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Er Makine Sanayi A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Burcu Erdoğan Kaya, sanayi sektörünün gelişiminde kadınların öncü rol oynayabileceğini ifade etti. Ülke genelinde Ankara’da, bölge özelinde ise OSTİM’de kadın işveren, yönetici ve işçi sayısının geçmişe nazaran büyük oranda arttığına işaret eden Kaya, sözlerine şöyle dedi:


“Kadınlar, sanayide rüştünü ispat etti”

“20 yıl önce OSTİM’de sayılı kadın sanayicilerden biri iken ve çalışan kadın sayımız bir elin parmağını geçmezken bugün hem işveren hem çalışan olarak kadın oranımız tahminlerin üzerindedir. 8 yıl önce ben dahil sadece üç kadının bulunduğu İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi Yönetim Kurulu’nun bugün yarısından fazlası kadın sanayicilerimizden oluşmaktadır. Bu da özellikle son 8 yılda sanayide kadın oranının nasıl hızlanarak arttığını gözler önüne sermektedir. Örneğin bu süreçte ORSİAD tarihinde ilk kez bir kadın, yönetim kurulunda yer almıştır. Yıllar boyu erkek egemenliğinin hüküm sürdüğü bir bölgede biz kadınların işverenliği veya işçiliği kabullenilmez iken, hatta giyim kuşam bile sorunken bugün geldiğimiz noktada çok ciddi mesafe kat edilmiştir. Çünkü kadınlar, sanayi sektöründe rüştünü ispat etmiş ve ezber bozmuştur.” 


“Sanayici Babalar Artık Kızlarını da Getiriyor”

ORSİAD Başkan Yardımcısı Burcu Erdoğan Kaya; OSB’lerde üretim yapan sanayicilerin artık sadece oğullarını değil kızlarını da sanayiye getirerek görev ve yetki verdiğine, kadın işveren sayısındaki artışla birlikte kadın işçi sayısında da artış yaşandığına dikkat çekti. Kadın elinin değdiği işletmelerde kurumsallaşma kültürünün yaygınlaşmaya başladığını kaydeden Kaya, “Kadınların toparlama yetenekleri, verimlilikleri, disiplinli ve çalışkan oluşları, üretimden satışa her alana olumlu yansımıştır. Bu da özellikle sanayi sektöründe sayıları artan kadın işverenlerin beyaz yakalı kadınları tercih etmesine yol açmıştır. Elbette bu sektörde kadın işveren ve işçi oranımız hala Avrupa’nın çok gerisindedir. Daha fazla sayıda babanın işlerini kızlarına devretmesi, daha çok kadın girişimcinin sanayi sektöründe yatırım yapabilmesi için atılması gereken çok sayıda adım vardır” dedi.


“Yatırımda Cesur Kadınlara İhtiyacımız Var”

Her şeyden önce “sanayide yatırım” fikrinin kadınları korkuttuğunu, finansal zorlukların bu korkuları daha da arttırdığını bildiren Burcu Erdoğan Kaya, sözlerine şöyle devam etti: “Halbuki bizim cesur ve yatırımdan çekinmeyen kadınlara çok ihtiyacımız var. Bizim, sanayi sektöründe yatırım yapma noktasında kadınlara cesaret ve güç verecek teşvik ve desteklerin arttırılmasına ihtiyacımız var. Bizim, ‘kadın kısmı sanayide mi çalışır’ diyerek eşini, kızını OSB’lere göndermeyen ailelerin zihniyetini değiştirmeye ihtiyacımız var. Bizim, kadınların güvenle çocuklarını bırakabilecekleri konforlu kreşlere ihtiyacımız var. Bunları aşabildiğimiz ölçüde sanayide kadının adını ve gücünü daha fazla göreceğiz. Bu da yalnızca kadın yönetici ve işçi sayısını arttıran işletmelerin değil, ülke ekonomisinin gelişmesine, güçlenmesine katkı sağlayacak, katma değer yaratacaktır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.