Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook akbank Akşener Pandemi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi AİLE

Özbekistan’a Müteahhit Göçü

İMKON, Türkiye’de sıkışan inşaat piyasası için çıkış yolunun Özbekistan’da olduğunu işaret etti.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) yaptığı açıklamada Türkiye’de son yıllarda hareket alanı daralan inşaat sektöründe Konfederasyon üyelerinin mağdur olmaması için yeni iş sahalarının açılmasını hedeflediklerini duyurdu. Açıklamada “Ülkemize döviz kazandırma maksadıyla özel müteahhitlik sektörünü yurtdışına taşımaya yönelik ciddi çalışmalar ve araştırmalar yapmaktayız” ifadelerini kullanan TOBB Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı ve İMKON Genel Başkanı Tahir TELLİOĞLU, yükselen inşaat malzemeleri fiyatları sebebiyle sektörün başka arayışlara girdiğine dikkat çekti. Yapılan açıklamada, Özbekistan’ın arayış içinde olan inşaat sektörü için bir çözüm olabileceği vurgulanırken 4 Nisan 2018 tarihinden beri üst düzey bürokratlarla yapılan temaslar sonucunda ekonomik işbirliklerinin planlandığı ifade edildi.

İMKON Gözünü Özbekistan’a Dikti

İMKON açıklamasında son 15 yıldır Türkiye’yle Özbekistan’ın ilişkilerinin donuk olduğunu ifade ederken Özbekistan’daki yönetim değişikliğiyle bu sorunun giderilmeye başlandığı belirtildi. Gelişen siyasi ilişkilerin ekonomi işbirliği adımlarının atılmasını sağladığının ifade edildiği açıklamada “Türk müteahhitlerine Özbekistan’da ciddi inşaat yatırım fırsatları da aralayacaktır” ifadelerine yer verildi. Başkent Taşkent’in 3,5 milyona yakın nüfusuyla 700 bin yapı konutunu barındırdığına ve bu konut stokunun en az % 50’sinin 70 yıllık bina ömrünü tamamlamış, kentsel dönüşüm gerektiren yapılar olduğuna dikkat çeken İMKON, Özbekistan’ın 35 milyon yakın nüfusuyla, genç nüfusunun Türkiye’den çok fazla olduğunu vurguladı. Açıklamada bu genç nüfusun özellikle Başkent Taşkent’te 500 bine yakın konut ve diğer yaşam alanlarına ihtiyaç duyacağı vurgulandı.

İMKON Heyetinden Üst Düzey Temaslar

İMKON Başkanı Tellioğlu, Özbekistan Devlet Yönetimindeki değişiklikle, yeni Ankara Büyükelçisi Alisher Agzamhadjaev ve İMKON işbirliği çerçevesinde Özbekistan’la kopuk olan ilişkilerin yoğun bir ticari ortaklığa dönüştürme gayretleri içerisinde olduklarını ifade etti. Özbek Hükümetinin, 11 merkez ilçede ayrı ayrı olacak şekilde en az 10 hektarlık alanlara örnek şehir siteleri oluşturmak istediklerini kendilerine bildirdiklerini açıklayan İMKON, Özbek Hükümetinin planlanan bu ekonomik atılım hamlelerinden birini yapmak için İMKON’u davet ettiği açıklandı.

Bu kadar büyük inşaat hamleleriyle kazan kazan sisteminin kurulmasının amaçlandığını ifade eden İMKON, Özbekistan’da oluşacak yeni inşaat sanayisinin, diğer istihdam alanları ve 250 alt sektörü harekete geçirmesi, Özbekistan ekonomisi için iyi olacağını ifade etti. Yapılacak yatırımlar iç piyasada sıkışan müteahhitler için de bir ferahlama yolu olarak görülüyor. Türkiye’de son 5 yıldır 1 milyona yakın çürük yapının kentsel dönüşüm kapsamında dönüştürüldüğünü hatırlatan açıklamada son 5 yılda 6 milyona yakın konut yapmış bir inşaat sektörü olarak güç ve tecrübe birikimi açısından uluslararası bir antlaşmayı kaldıracak güçte oldukları belirtiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.