Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk azerbaycan cumhurbaşkanı erdoğan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE terörist akbank türkiye

S-20 Tarafından G-20 Liderlerine Sunulmak Üzere Hazırlanan Bildirge Açıklandı

G-20 ülkelerinin ulusal bilimler akademileri organizasyonu olan Science-20’nin (S-20) G-20 ülkeleri liderlerine takdim edilmek üzere üye akademilerin katkı ve katılımlarıyla oluşturulan S-20 Bildirgesini Türkiye’yi temsilen TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker imzaladı.

Akademi Başkanı Prof. Şeker konuyla ilgili şu şekilde konuştu: "Yapılan toplantılar ve G-20 ülkelerini temsilen katkı sunan akademilerin imzaladığı bildirgenin temel sonucu; dünyanın ve insanların sorunlarının bütünsel olarak ele alınması ve problemlerin ve çözüm önerilerinin birbirleri ile ilişkilerinin tam olarak belirlenmesi gerektiğidir. Bu neticeye sağlık, çevre ve teknolojide ortaya çıkan kritik küresel geçişlerin sistematik olarak analiz edilmesiyle ulaşıldı. Küresel anlamda tüm ülkelerin karşı karşıya kaldığı yıkıcı bir salgın olan COVID-19 ise sürece gerçek zamanlı ve önemli bir örnek teşkil etti. Bu viral salgın, toplumların sağlık, ekonomik, sosyal ve eğitim anlamındaki zayıflıklarını ortaya çıkardı. Salgın ayrıca salgına birçok alanda ülkelerin verdiği mücadelenin yetersizliğinin görülmesiyle öngörü konusundaki eksikliğin anlaşılmasını sağladı."

S-20 Bildirgesi’nde Dünyanın önde gelen lider ekonomileri olan G20 ülkeleri, bir sonraki pandemi ve gelecekteki diğer kritik geçişlerin getireceği sistem düzeyindeki ekonomik ve sosyal aksaklıkları hafifletmek için öngörüye sahip olması gerektiği üzerinde durulduğunu ifade eden Prof. Dr. Muzaffer Şeker "Ortaya çıkan hastalıkların izlemesi, bunlara hızla yanıt verilmesi ve gelecekteki pandemiler ile mücadele etmek için uluslararası iş birliğine dayalı bir çerçevede pandemilere karşı mevcut hazırlıkların geliştirilmesi gerekliliği konusunda fikir birliğine varıldı. Teknolojiyi, maliyetleri ve erişilebilirliği eşzamanlı olarak iyileştirmek adına, kişiselleştirilmiş bakımı geliştirmek için gelişmiş tedavi ve hassas tıp araştırmaları teşvik edilmesinin altı çizildi. Demografik değişimlerden kaynaklanan zorlukları ele almak için ilgili politikalar ve müdahaleler uygulanması vurgulandı. Dijital ağların ve cihazların gizliliğini, esnekliğini ve güvenliğini sağlarken, dünyadaki tüm insanların dijital teknolojilere ve internete erişme ve bunları kullanma becerisine sahip olmasını sağlamak için ortaya çıkan dijital uçurumun üstesinden gelinmek üzere çalışmalar yürütülmesinin zorunluluğu bildirildi. Bilime, tekrarlanabilir yöntemlere ve açık paylaşıma dayanan ve karmaşık sistem analizindeki son gelişmeleri içeren öngörü araştırmaları desteklenmesinin önemi belirtildi. Diğer yandan da tüm bu başlıklar ve diğer sonuçlarla ilgili olarak uluslararası iş birliğini sağlamak ve geliştirmek, aynı zamanda öngörü araştırmalarına ve faaliyetlerine güvenli bir altyapı inşa etmek için bir platform oluşturulması kaydedildi." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.