Öne Çıkanlar Canan Aksoy james Portekiz fransa maçında kaç tweet atıldı Opera Festivali Faust İle Final Yapıyor moi sahne hava sıcaklıkları artıyor mu Ali Fazal HASVAK Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfı varlık fonu chp dokunulmazlık önerisi abd Murat Sabuncu

TZOB BAŞKANI BAYRAKTAR: BUĞDAYDA REKOLTE BEKLENTİSİ ARTTI…

ANKARA(ANKA) – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1 Ekim-28 Şubat dönemindeki yağışların, geçen dönemin yüzde 77.4, normalin yüzde 11.9 üzerinde gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Şartlar bundan sonra da olumlu devam ederse buğday üretimi rahatlıkla 22 milyon tonu aşar” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2013 yılında 22 milyon 50 bin tona kadar yükselen buğdayda üretiminin 2014 yılında başta kuraklık olmak üzere yaşanan doğal afetler nedeniyle 19 milyon tona kadar gerilediğini, bu üretim sezonunda toprağın kar ve yağmur yağışlarına doyduğunu belirtti.

 -“YAĞIŞLAR SEVİNDİRDİ”-

 2014-2015 üretim döneminin başladığı Ekim ayından itibaren kar ve yağmur şeklinde düşen yağışların ülke genelinde hububat üretimi açışından oldukça önemli ve sevindirici olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Sonbahar ve kış yağışlarıyla çimlenen hububat, yağan karın yorgan vazifesi görmesiyle etkili soğuktan ve dondan korundu, bahar dönemine iyi bir şekilde hazırladı. Buğday gelişmesinin ikinci devresi olan sapa kalkmada buğdayın 10–15 santigrat derece sıcaklık ve yüzde 65 oranında nispi nem isteği oluyor. Buğdayın en fazla suya ihtiyaç duyduğu dönemleri çimlenme, kardeşlenme, sapa kalkma, başaklanma ve süt olum dönemleridir. Bu nedenle buğdayın çimlenmesini sağlayan yağışların yanında en çok yağışa ihtiyaç duyulan dönemler Mart sonu, Nisan ve Mayıs aylarının başlarıdır. Yağışlar halen iyi bir şekilde sürüyor. 1 Ekim-28 Şubat döneminde yağışlar, geçen dönemin yüzde 77,4, normalin yüzde 11,9 üzerinde gerçekleşti. Önümüzdeki günlerde don, dolu, sel ve aşırı yağış gibi doğal afetler olmaz ve yağışlar mevsim normallerinde gerçekleşirse rekolte çok iyi olur. 2013’ler seviyesinde bir rekolte bekleyebiliriz. Şartlar bundan sonra da olumlu devam ederse buğday üretimi rahatlıkla 22 milyon tonu aşar.”

-SUYUN YANI SIRA KALİTELİ TOHUM, YETERLİ VE ZAMANINDA GİRDİ KULLANIMI DA ÖNEMLİ-

Bayraktar, buğdayda üretim artışı için suyun yanında kaliteli tohum, yeterli ve zamanında girdi kullanımının da önemli olduğunu, bu alandaki maliyetlerin azaltılması gerektiğini vurguladı.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Türkiye’nin mevcut potansiyelini kullanarak kısa zamanda rahatlıkla 25-26 milyon ton buğday üretim rakamına ulaşabileceğini, verimi artırarak bu rakamı çok daha yukarılara taşıyabileceğini bildirerek, “halen ülkemiz dünya buğday üretiminin yüzde 2,5’ini üretiyor. Türkiye, verimliliğini artırarak potansiyelini harekete geçirirse, büyük buğday ihracatçılarından biri haline gelebilir” dedi. (ANKA)

(AR/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.