Öne Çıkanlar tbmm chp çin gündem palandöken facebook Entübe Sayısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk milliyetçi hareket partisi Kuşadası Belediyesi aylin nazlıaka kemal kılıçdaroğlu

“2030’a Kadar Her Yıl 500 Bin Binanın Yenilenmesi Lazım”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Milyonlarca insan İnşaat sektöründen ekmek yiyor. Köyden şehre göçler hala devam ediyor. İnsanların refah düzeyi artıyor ve daha lüks konutlarda oturmak istiyorlar. Organik yapılarda, bahçeli yerde oturmak istiyorlar. Bu nedenle inşaatın önü açık” dedi.

Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği), 35. Olağan Genel Kurulu öncesi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla ‘Türkiye İnşaat Sektörü 2017 yılı Öncelikler ve Hedefler’ toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye ekonomisinin yüzde 27’sinin inşaat sektörüne dayalı olduğunu ve sektörün yüzde 100 yerli ve milli olduğunu söyledi. 250 sektörü etkileyen inşaat sektörünün önünün çok açık olduğunu ifade eden Özhaseki, “Milyonlarca insan İnşaat sektöründen ekmek yiyor. Köyden şehre göçler hala devam ediyor. İnsanların refah düzeyi artıyor ve daha lüks konutlarda oturmak istiyorlar. Organik yapılarda, bahçeli yerde oturmak istiyorlar. Bu nedenle inşaatın önü açık” dedi. 2030’a kadar İstanbul’da 7 şiddetinin üzerinde bir deprem beklendiğini ve bu gerçekleşmeden önce 7 milyon binanın bir an önce değişmesi gerektiğini söyleyen Özhaseki, her sene İstanbul’da 200 bin, Anadolu çapında ise 300 bin olmak üzere 500 bin binanın değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Mehmet Özhaseki: “45-50 milyon dolarlık ekonomi oluşabilir”
Türkiye’nin deprem bölgesinde olduğunu şu anda kadar gerçekleşen 6 ve üzeri deprem sayısının 56 olduğunu ve bu depremlerde 82 bin kişi öldüğünü söyleyen Özhaseki, “Bunlar ciddi ve ürkütücü rakamlar. Depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor. Çok sağlıksız ve kimliksiz binalara sahibiz, deprem bölgesiyiz. Tehlike oluşturan alanalar yüzde 42. 1999 yılından sonra yapılan 5 milyon bina var ama 7 milyon binanın dönüşmesi lazım. 2012’den bu yana toplamda ulaşabildiğimiz bina sayısı 960 bin. Daha hızlı olmamız gerek. 2030’a kadar, şiddeti 7 üzerinde bir deprem olacak İstanbul’da. Bir gün sonrada 10 yıl sonrada olabilir bu. 7 milyon bina bir an önce değişmeli. Bu nedenle kentsel dönüşüm yasası çıkarıldı” dedi.

Her sene İstanbul’da 200 bin, Anadolu çapında ise 300 bin olmak üzere 500 bin binanın değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Özhaseki, “Bu konuda başta bize büyük iş düşüyor. Ancak belediyelere ve vatandaşlara da görevler düşüyor. Belediyeler mahalle ve bölge bazında dönüşüm yapmalı, böylece daha sağlıklı olur. Bu konuda teşviklerimiz var ve bunu daha fazla hızlandıracağız. Vatandaşımızın da binalarını ölçümlerini yaptırmaları gerekiyor. Birbirimizi kandırmayalım. Devlet her şeyi yapamaz. Belediyelerimiz de vatandaşlarımızda üzerine düşeni yapmalı. Belediye, vatandaş ve devlet üzerine düşeni yaparsa, 45-50 milyon dolarlık ekonomi oluşabilir” dedi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.