Öne Çıkanlar sinema Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ırak türk telekom Prof. Dr. Rana Sanyal Büyük Macera 2: Sürpriz Misafir (Big Trip 2: Special Delivery) Bıcırıklar: Yeni Yuvamız (The Muckles: The Quest for a New Home) Kutsal Damacana 4

AK Parti 2019’a 2002 Çıkışı İle Hazırlanıyor: 4 Eğilim Ve 3Y Formülü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sistemi, “AK Parti’nin en büyük sınavı, en önemli dönüm noktası” dediği 2019’da yapılacak seçim için yol haritasını belirliyor. Yüzde 51 ve fazlası oy için AK Parti’nin 15 yılı eğrisiyle doğrusuyla masaya yatırılıyor. AK Parti’nin 2002’deki seçim beyannamesi esas alınacak. Turgut Özal’ın, “4 eğilimi”, AK Parti’nin 2002 seçim beyannamesinde ki,  “yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele” söylemi güçlenecek. Değişim ve dönüşüm ile toplumun tüm kesimlerini kucaklayan yumuşak bir dil kullanılacak. Bütün bunlar hayata geçerken, AK Parti’de yönetim değişikliğinde de sıkıntı yaşanıyor. Bunların başında da Meclis Başkanının kim olacağı sorusu geliyor. Erdoğan, İsmail Kahraman’a, “devam” diyemiyor, Kahraman ise “tamam” demiyor. Erdoğan milletvekillerini topluyor.

ANKA’nın edindiği bilgilere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, parlamenter sistemi değiştiren, başkanlık sisteme geçişi getiren düzenleme için yol haritasını belirliyor.

15 YIL EĞİRİSİYLE DOĞRUSUYLA MASAYA YATIRILIYOR

AK Parti 15 yıllık siyasi politikalarını masaya yatırıyor. 15 yıl içeresinde pek çok önemli badire atlatan AK Parti, cumhurbaşkanlığı seçimi süreci ve bu süreçte yapılan cumhuriyet mitingleri, partiye açılan kapatma davası, Erdoğan’ın genel başkanlıktan ayrılarak cumhurbaşkanlığına seçilmesi, gezi olayları, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişimi olaylarını yaşadı. AK Partililer, “Dönüm noktaları, büyük badireler atlattık. Hepsinde de çok başarılı sınav verdik. 2019 da çok önemli bir dönüm noktası ve bir sınav. Hata kaldırmaz” yorumunda bulunuyorlar.

7 BAŞLIKTA 2019 KRİTERLERİ

AK Parti kulislerinde, cumhurbaşkanlığı sistemine geçerken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın,  7 başlıkta “yol haritasını” belirlediği ifade ediliyor. Bu başlıklar ise şöyle belirtiliyor:

-AK Parti’yi iktidara taşıyan, 2002’deki seçim beyannamesi esas alınacak.

-AK Parti’nin 15 yılı eğrisiyle doğrusuyla masaya yatacak. Doğru yapılan politikalara devam edilecek, yanlış politikalardan vazgeçilecek.

-Turgut Özal’ın “4 eğilim” politikası benimsenecek. Toplumu kucaklayan ve her kesime mesaj veren, “ideolojik, toplumsal, kültürel ve geleneklere göre” mesajlar verilecek.

-Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadeleye devam mesajı verilirken, örneklerle ve icraatlarla anlatılacak.

-Türkiye’nin tarihine “Cumhuriyet ve Atatürk” söylemleri ile vurgu yapılacak.

-Değişik partilerin tabanlarına, “kucaklayıcı, bütünleştiren” söylemler kullanılacak. Yumuşak bir dil kullanılacak.

-AK Parti de yaşanan, “değişim ve dönüşüm” politikası halka iyi anlatılacak.

AK PARTİ KADROLARI DEĞİŞİYOR

AK Parti 2019’a hazırlanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Metal yorgunluk var. Metal yorgunluğu olan çekilsin” mesajının ardından önce teşkilatlarda, ardından belediye başkanlıklarında değişiklik yaşandı. Şimdi ise gözler AK Parti’nin Meclis yönetimine çevrildi. Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın yeniden adaylığına yaklaşık bir ay önce kesin gözüyle bakılırken, şimdi bunun değiştiği gözleniyor.  Kahraman’ın son günlerde ailesi ile ilgili haberler parti içerisinde rahatsızlık yarattı. Bu yüzden artık Meclis Başkanı Kahraman’ın adaylığının büyük oranda zayıfladığı belirtiliyor.

“DEVAM ET” DEMEK Mİ, “TAMAM” DEMEK Mİ DAHA ZOR?

AK Parti kulislerinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da partinin sesini dinlediği, ancak İsmail Kahraman’ın kendisine gelip “tamam bırakıyorum” demesini beklediğini ve bunu demediği sürece de, “İsmail ağabey sen artık dinlen” diyemeyeceği, bu konuda hassas ve duygusal yaklaştığı konuşuluyor. İsmail Kahraman cephesinde ise Kahraman’ın Erdoğan’a, “tamam ben aday olmuyorum” deyip demeyeceği merak ediliyor. Kulislerde Erdoğan’ın Kahraman’a “devam et” demesinin mi daha zor, yoksa İsmail Kahraman’ın Erdoğan’a “tamam” demesinin mi daha mı zor olacağı soruları soruluyor.

TEMAYÜL YOKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İsmail Kahraman ile ilgili sorunu ‘temayül yoklaması’ ile çözeceği ifade ediliyor. Kahraman adaylık konusunda bu hafta Erdoğan’a bir şey söylemediği durumunda, kapalı grup toplantısında, “Meclis Başkanı kimi görmek istersiniz” diye bir temayül yoklaması yapacağı bekleniyor. O yoklamanın da önümüzdeki hafta gerçekleşeceği kaydediliyor.

NASIL BİR MECLİS BAŞKANI?

Kulislerde Meclis Başkanı’nın diğer partilerle diyaloğa açık, kamuoyunda büyük yankılar uyandıracak ve tepki yaratacak söylemlerden uzak biri olmasına özen gösterileceği konuşuluyor. Meclis Başkanının “4 eğilimi” taşıyan biri olmasına özen gösterilecek.  Bu doğrultuda partide ANAP, DYP, muhafazakar ve sol kökenli isimler üzerinde duruluyor. Söz konusu isimler arasında öne çıkan iki isim var: Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile ANAP kökenli Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş. Elitaş’ın en uzun dönem grup başkanvekilliği yapmasının, muhalefet partileri ile olan diyaloğunun adaylık durumunu güçlendirdiği kaydediliyor. Numan Kurtulmuş’un ismi de Meclis Başkanlığı için sıkça teleffuz ediliyor.

ERDOĞAN MİLLETVEKİLLERİNİ TOPLUYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Perşembe gününden itibaren 40’ar kişilik milletvekilleri ile kahvaltılı toplantıda buluşuyor. Erdoğan’ın bu toplantılarda milletvekillerinin Meclis Başkanı ve Meclis Parti yönetimine gelecek isimler ile ilgili de yoklama yapacağı kaydedildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.