Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Entübe Sayısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi Akşener milliyetçi hareket partisi kemal kılıçdaroğlu

AK Parti: Partilerle Anlaşamazsak Teklifimizi Getiririz

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “dokunulmazlık” açıklamasında akşama kadar muhalefete süre vermesinden sonra gözler CHP, MHP ve HDP’ye çevrildi. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, yapılacak anayasa değişikliği için, “Partilerle anlaşmamız ortak da olabilir, ayrı ayrı getirip oradan ortaklaşa bir madde şekline dönüştürmek biçiminde de olabilir” dedi. Bostancı, anlaşma olmaması halinde ne yapacaklarına ilişkin de, “Teklifimizi getiririz” diye konuştu.

Bostancı mecliste muhabirlerin sorularını cevapladı.

YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN DÜZENLEME

Başbakan’ın dokunulmazlık konusundaki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Bostancı, “Sayın Başbakan’ın söylediği son derece açık. Meclis’te ne kadar fezleke var ise bunların Karma Komisyon’da görüşülerek yargıya intikali konusunda buna imkan veren bir anayasa değişikliği için diğer partilere çağrı yaptı” diyerek şöyle devam etti:

“Ümit ederim ki bu anayasa değişikliğini gerçekleştiririz. Yasamayla yargının görev alanlarındaki o ince sınırı da iyi tayin eden bir düzenlemeyle bunu gerçekleştiririz, yani hukuka intikal etmesi yargıya intikal etmesi yargılanmanın sağlanması ama hukuki müktesebat dikkate alınarak çok ağır suçlar hariç tutuklanmaya imkan vermeyen dolayısıyla vekillik görevini ifa etmesine de mani olmayan tarzda çok ağır şartlar ve kusurlar olmadığı sürece mani olmayan bir tarzda ama kişi ne yaptıysa bunun da yargı marifetiyle açığa çıkartıldığı ve kamu vicdanına intikal ettiği bir düzenleme olarak bunu yapabiliriz.”

DİKKATLER DOKUNULMAZLIK ZİRVESİNE ÇEVRİLDİ

Anayasaya eklenecek bir maddeyle 506 fezlekeye ilişkin bir düzenlemeden bahsedildiğini ifade eden Bostancı, şöyle devam etti:

“Partilerle de görüşeceğiz ve onun neticesinde bir adım atacağız, şu anda Meclis’te ne kadar fezleke var ise bunların önünü açan, yargıya intikalini sağlayacak olan daha doğrusu Karma Komisyona gelmesini temin edici mahiyette bir hamle olarak ifade etmek mümkün Sayın Başbakan’ın sözlerini. Tabii diğer partilerle görüştüğümüzde nasıl bir madde üzerinde mutabık kalırız, o ayrı bir konu.”

“Ortak bir metin mi olacak?” sorusuna da Bostancı, “Bakalım, bir görüşelim. Sonuçta anayasa değişikliğinin şartları belli. Partilerle anlaşmamız ortak da olabilir, ayrı ayrı getirip oradan ortaklaşa bir madde şekline dönüştürmek biçiminde de olabilir” dedi.

AMAÇ ZAMAN KAZANMAK DEĞİL

“Sizin buradaki amacınız zaman kazanmak mı, bir anayasa değişikliğine neden gerek duyuluyor?” sorusuna da Bostancı, “Zaman kazanmak değil. Anayasanın ilgili maddeleri belli. Dokunulmazlık konusunu düzenleyen 83. Madde ve gönderme yaptığı 14. Madde açık. Fakat oradaki maddeler esas alındığında kimi fezlekelerin Karma Komisyona intikali ve yargılama bakımından önünün açılması mümkün gözükmüyor. Zaten tartışmalar da bunun üzerinden yürüyor. Sanki birileri kayırılıyormuş birileri de kayırılmıyormuş, korunmuyormuş tarzında bir anlayış doğmaması için…” yanıtını verdi.

 SÜREÇTE İLERLEME NASIL OLACAK?

Süreç konusundaki soruya Bostancı, “Eğer biz tek madde de bir anayasa değişikliği ile bu 506 fezlekeye ilişkin bir karar almış olur isek o zaman hem parlamento bu vize muafiyetine ilişin işlerini yapabilir, çünkü çıkarılması gereken yasalar var, hem de karma komisyon kendi görevini yapabilir” diye konuştu.

“Diğer partilerden olumlu yanıt almazsanız tavrınız ne olur?” sorusuna Bostancı, “Teklifimizi getiririz” dedi.

“Sayın Başbakan gelecek haftaya işaret etmişti, ne zaman randevuları almayı düşünüyorsunuz?” sorusuna da Bostancı, “Bir bakalım, görüşelim arkadaşlarla” dedi.

 YARGILAMANIN ÖNÜNÜN AÇILMASINA YÖNELİK BİR YAKLAŞIM

Bostancı, bir başka soruya da, “Mevcut fezlekelerin komisyona intikali ve yargılamanın önünün açılmasına yönelik bir yaklaşım getirilecek norm buna ilişkin” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.