Akdağ: Tasarıyı 10 Gün İçerisinde Getirmeyi Planlıyoruz

Çocukların cinsel istismarını önlemeye yönelik oluşturulan komisyonun çalışmaları hakkında CHP’ye bilgi veren Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, “Tasarıyı bir 10 gün içerisinde getirmeyi planlıyoruz” dedi.

KANUNU ON GÜN İÇERİSİNDE GETİRMEYİ PLANLIYORUZ”

Başbakan Yardımcısı Akdağ, TBMM’de CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'u ziyaret etti. Akdağ, çocukların cinsel istismarını önlemeye yönelik oluşturulan komisyonun çalışmaları hakkında CHP’ye bilgi verdi.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Akdağ, “Biz oluşturduğumuz acil eylem planı taslağını ki bunu 2018 için oluşturmaya gayret ediyoruz. Elde ettiğimiz taslağı tekrar kendileriyle paylaşacağız. Prensiplerde birbirimizden farklı düşünmüyoruz” dedi.

“Olası tasarı parlamentoya ne zaman gelecek?” sorusuna Akdağ, “Tasarıyı bir 10 gün içerisinde getirmeyi planlıyoruz. Çünkü daha önce de çalışılmış maddeler var. Bir mağdur hakları kanunu çalışılmış durumda. Her iki grupla bunu da tartıştık. Mağdur Hakları Kanunun içine yapılacak değişiklikleri koyarak getirebiliriz. Şurası da bir gerçek ki 2005’ten itibaren önce 2005’te daha sonra 2014’te bu cinsel istismar suçlarıyla ilgili cezalar artırıldı. Ancak özellikle bunun en ağır şekilleriyle küçük çocuklara yapılan şekilleri işin içerisine eğer çocuğun öldürülmesi de karışmışsa ya da kişinin öldürülmesi de karışmışsa cezaları o noktalarda da daha da ağırlaştırmayı biliyorsunuz planlıyoruz. Kanunu on gün içerisinde getirmeyi planlıyoruz” dedi.

“12 yaş kriteri kesin değil galiba” sözü üzerine Akdağ, “Bu kademelendirmeler şu andaki kanunda zaten var, sadece bu kademelendirmelerin hangi kısmında cezaları ağırlaştırabiliriz, ağırlaştırmalıyız ve bunlar caydırıcı olur bunların üzerinde çalışıyoruz” yanıtını verdi.

CHP, YAPTIĞI ÇALIŞMALARI İLETECEK

CHP Grup Başkanvekili Özkoç da, “Hassas olarak gördüğümüz noktaları ilettik. Şöyle bir hassasiyet söz konusu, Sayın Bakanımız yaptıkları çalışmaların bir an önce karara bağlanması konusunda haklı bir şekilde ısrarcılar. Biz de kendimiz de yaptığımız çalışmaları bir an önce Sayın Bakanımıza ileterek bunların olgun, olumlu bir şekilde değerlendirilmesini sağlayacağız” dedi.

“TÜRK HUKUK SİSTEMİNDEKİ EN AĞIR CEZALARI VEREBİLECEĞİMİZİ YANİ BU HUSUSTA BİR YASA DEĞİŞİKLİĞİ YAPABİLECEĞİMİZİ UMUT EDİYORUM”

Bir basın mensubunun, “Daha önce Devlet Bahçeli bu tür suçlar için yağlı urgan ifadesini kullandı. Bu tür suçlar için benzeri bir konu gündeme geldi mi?” sorusuna Akdağ, “Bu görüşmelerimizde bu söylediğiniz şekilde bir konu gündeme gelmedi. Cezaların ağırlaştırılması caydırıcılık niteliğiyle ele aldığımız bir konu önemli olan bir taraftan toplumun vicdanını bu hususta tatmin ederken öbür taraftan da caydırıcılığı artırmaktır. Özellikle söylediğim gibi tecavüz ve öldürme vakalarında aşağı yukarı bütün partilerle hem fikiriz. Bunlara Türk hukuk sistemindeki en ağır cezaları verebileceğimizi yani bu hususta bir yasa değişikliği yapabileceğimizi umut ediyorum” yanıtını verdi.

CHP HAZIRLAYACAĞI RAPORU İLETECEK

Basın mensuplarının sorusu üzerine Özkoç, “Sayın Bakan ile vardığımız mutabakat şöyle, yaş kademeleri dahil olmak üzere cezaların ağırlığı dahil olmak üzere uluslararası hukuk dahil olmak üzere her konuyu ayrıntısıyla görüştük. Bu konudaki düşüncelerimizi bir rapor halinde Sayın Bakana ileteceğiz” dedi.

“Hükümette 12 yaş ile ilgili bir kesin karar yok o zaman” sözüne de Özkoç, “Kesin bir karar yoktur şu anda” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.