Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Entübe Sayısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener milliyetçi hareket partisi kemal kılıçdaroğlu Kuşadası Belediyesi

Başbakan Yıldırım: Amacımız Referandum Kararı Alan İdarecilerin Aklıselime Dönmesidir

Başbakan Binali Yıldırım, “Bizim amacımız bu referandum kararı alan idarecilerin aklıselime ve Irak’ın Anayasa zeminine dönmesidir. Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin bir daha kendini ve Irak’ı yeni sorunlara sürüklememesi için her türlü tedbiri almak konusunda Irak’ın yanındayız” dedi.

Başbakan Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar El- İbadi ile Çankaya Köşkü’nde ortak basın açıklaması düzenledi. Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin mutlak savunucuları olduğunu ifade eden Yıldırım, “Irak’ın birliğine halel getirecek en ufak bir gelişme karşısında tereddütsüz, Irak’ın yanında yer aldık, yer almaya devam edeceğiz” dedi.

“ATILAN BU ADIMLARDA IRAK HÜKÜMETİ İLE BERABERİZ”

Yıldırım, 25 Eylül’de gerçekleşen referandumu Türkiye’nin tanımadığını ve kabul etmediğini belirterek, “Sorunlar dayatma ile tek taraflı oldubittilerle çözülemeyeceği bir kez daha görülmüştür. Nitekim yanlış hesap Bağdat’tan, Ankara’dan, Tahran’dan dönmüştür. Irak hükümeti, İbadi’nin liderliğinde referandum takip edilen günlerde gösterdiği kararlı duruş ve federal otoritenin sağlanması için attığı adımları takdirle karşılıyoruz. Atılan bu adımlarda Irak hükümeti ile beraberiz” ifadelerini kullandı.

“MASUM İNSANLAR BU REFERANDUMUN SORUMLUSU DEĞİLDİR”

Kerkük’ün geri alınması ve vilayetin yüz yıllardır hüküm süren çok etnikli yapısına uygun yönetim ve güvenlik mimarisinin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

“Burada değişik etnik gruplara ait Araplar, Türkmenler, Kürtler ve Asurilerin, Ezidilerin barış içinde bir arada yaşaması en büyük arzumuz, dileğimizdir. Bu gayrimeşru referandum sonrasında Türkiye olarak biz de Iraklı kardeşlerimizin çağrısına uyarak aşamalı olarak bazı tedbirleri almış bulunuyoruz. Bundan sonra da alınması gereken her türlü tedbiri alacağız. Bunu yaparken şu konuya çok dikkat ettik. Masum insanlar bu referandumun sorumlusu değildir. Dolayısıyla burada yaşayan insanların bedel ödememesi için azami dikkat gösteriyoruz. Bizim amacımız bu referandum kararı alan idarecilerin aklıselime ve Irak’ın Anayasa zeminine dönmesidir. Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin bir daha kendini ve Irak’ı yeni sorunlara sürüklememesi için her türlü tedbiri almak konusunda Irak’ın yanındayız.”

“HABUR GÜMRÜK KAPISININ IRAK YÖNETİMİNE GEÇMESİ KONUSUNDA GEREKLİ DESTEĞİ SAĞLAYACAĞIZ”

Gümrük kapılarının işletilmesi ve gümrük kapılarının sevk ve idaresinin Irak Anayasasına göre Merkezi Hükümet’in işi olduğunu belirten Yıldırım, “Bu bağlamda Habur gümrük kapısının Irak yönetimine geçmesi konusunda gerekli desteği sağlayacağız” dedi.

“TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ İLE IRAK’IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUNDU”

Irak Başbakanı İbadi ise “Türkiye’nin ve diğer ülkelerin desteği ile Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması, anayasal ve hukukun üstünlüğünün sağlanmış olması ve en önemlisi de parçalanmasının engellenmesi hayata geçirilmiş oldu” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.