Öne Çıkanlar sinema Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar türk telekom Kutsal Damacana 4 Ayı Kardeşler: Dünyaya Dönüş (Boonie Bears: Back to Earth Avatar: Suyun Yolu (Avatar: The Way of Water) Avrupa Robotik Topluluğu Audi FAW NEV Company

Başbakan Yıldırım: Irak Hükümeti'nin Adımlarını Destekliyoruz

Başbakan Binali Yıldırım, “Uluslararası toplumun ikazlarına rağmen Kuzey Irak'ta, Irak anayasasını açıkça ihlal eden ve meşru olmayan bir referandum gerçekleşmiştir. Irak Hükümeti'nin kendi ülkesinin sınırları içerisinde, anayasal egemenliğini tesis etmek üzere attığı adımlar yerindedir ve destekliyoruz” diye konuştu.

Yıldırım, “Merkezi Hükümet tarafından geri alınan bölgelerde, Musul ve Kerkük’te, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin baskıyla, şiddetle, oldubittiyle değiştirdiği demografik yapının, bölgenin tarihi derinliğine uygun olarak eski haline döndürülmesi konusunda da Merkezi Irak Yönetimi’nin gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyoruz” dedi.

Başbakan Yıldırım, İstanbul’da TRT World Forum’un açılış oturumunda konuştu.

“Türkiye Kapsayıcı, Kucaklayıcı Politikalarına Devam Ediyor”

Avrupa'da göçmen ve yabancı düşmanlığı akımının son yıllarda siyasi alanı da etki altına aldığını ifade eden Yıldırım, “Bu bizim esasen bir süreden beri gündeme getirdiğimiz endişeleri de teyit ediyor. Bu gelişmeleri dikkate alarak Türkiye, kapsayıcı ve kucaklayıcı politika anlayışını sürdürmeye devam ediyor. Her ne kadar Suriye'nin derdiyle dertleniyorsak Arakan'ın derdini de ihmal etmiyoruz. Filistin'in yardımına ne derece koşuyorsak Somali'nin yardımına da koşuyoruz” dedi.

“Rusya Ve İran'dan Oluşan Bir Güvenlik Çemberi Oluşturma Çalışmalarına Başladık”

Yıldırım, 7 yıldır iç savaşta olan Suriye’de hala siyasi bir çözüm zemini ve çatışmasızlığın sağlanamadığını, sorunun çözümü için her türlü insani ve siyasi gayretin gösterileceğini belirterek, “Kalıcı ateşkesin sağlanması ve barışın tesisi için Rusya, İran ve Türkiye olarak Astana sürecini başlatmış bulunmaktayız. Bu girişimlerimizi Birleşmiş Milletler şemsiyesinde, Cenevre sürecine taşımış bulunmaktayız. Astana'da varılan mutabakat çerçevesinde, Suriye İdlib bölgesinin güvenliğinin sağlanması ve oradaki çatışmaların sonlandırılması için biz, Rusya ve İran'dan oluşan bir güvenlik çemberi oluşturma çalışmalarına başladık. Toprak bütünlüğü esasına dayanan, halkın demokratik taleplerine saygı gösteren, istikrarlı müreffeh bir Suriye'nin inşası yolunda atılacak her adımın destekçisi olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

“Türkiye Olarak Bizim De Atabileceğimiz Adımlar Mevcut”

25 Eylül’de gerçekleşen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumuna ilişkin ise Yıldırım, Türkiye olarak tutumlarının açık ve net olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Türkiye Irak’ın toprak bütünlüğünün, siyasi birliğinin muhafazasına büyük önem vermektedir. Uluslararası toplumun ikazlarına rağmen Kuzey Irak’ta, Irak anayasasını açıkça ihlal eden ve meşru olmayan bir referandum gerçekleşmiştir. Irak hükümetinin kendi ülkesinin sınırları içerisinde, anayasal egemenliğini tesis etmek üzere attığı adımlar yerindedir ve destekliyoruz. Türkiye olarak bu konuda bizim de atabileceğimiz adımlar mevcuttur. Bunları da birer birer hayata geçiriyoruz. Hava sahamızı kapattık, sınır kapılarının merkezi yönetime devredilmesi sürecini başlattık. Dolayısıyla Irak’ın toprak bütünlüğü içerisinde bütün etnik grupların bir arada yaşayacağı bir Irak geleceği konusunda kararlılığımızı sürdürüyoruz.

Merkezi Hükümet tarafından geri alınan bölgelerde, örneğin DEAŞ’tan alınan Musul ve Peşmerge’den alınan Kerkük’te, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin baskıyla, şiddetle, oldubittiyle değiştirdiği demografik yapının, bölgenin tarihi derinliğine uygun olarak eski haline döndürülmesi konusunda da Merkezi Irak Yönetimi’nin gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyoruz.

Mısır da, Kerkük de esas itibariyle, Birinci Dünya Savaşı sonrası oluşan o bölgedeki değişiklikler, özel statüye sahip bölgelerdir. O bölgelerdeki demografik yapı bir çok etnik unsurdan oluşmaktadır ama esas itibariyle üç etnik unsur vardır; Türkmen, Arap ve Kürt nüfus. Dolayısıyla bölgede eğer huzur, barış olacaksa, istikrar olacaksa bu etnik yapının korunması ve burada adil bir yönetişimin hayata geçirilmesi, hayati önem sahip. Bölgenin istikrarı ve geleceği için bunu önemsiyoruz ve üzerinde duruyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.