Öne Çıkanlar tbmm çin chp gündem palandöken facebook Entübe Sayısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk milliyetçi hareket partisi Kuşadası Belediyesi aylin nazlıaka kemal kılıçdaroğlu

Başbakan Yıldırım: "Milletimizden Evet Demesini İsteyeceğiz"

Başbakan Binali Yıldırım, “Ben şimdi bu makamı temsil ediyorum. Bulunduğum makamın kalkmasını savunuyorum. Çünkü memleketin menfaati, geleceği benim geleceğimden daha önemli” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, açık oy tartışmalarına ilişkin, “Biz AK Parti’nin 316 milletvekili olarak bu teklife imza koyduk. Bu teklife imza koymak ne demek? Biz irademizi ortaya koyduk. Nedir irademiz? Biz bu teklifi kabul edeceğiz, evet diyeceğiz. Benzer şekilde bu teklife karşı çıkan CHP, HDP onlar da biz bu teklife hayır diyeceğiz. E nesi gizli bunun? Baştan herkes ne yapacağını söylüyor” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, “MHP ayrı parti biz ayrı partiyiz ama hedefimiz aynı. Milletimize AK Parti olarak bu Anayasa değişikliğinin önemini anlatacağız ve ‘Evet’ demesini isteyeceğiz. MHP de hem kendi teşkilatına hem de milletimize kendi bakış açısından aynı şeyleri söyleyecek. Farklı şeyler söylenebilir ama amaç birliği var ama aynı” dedi.
Başbakan Yıldırım, TRT-1’de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Meclis’teki gerginliğe, ve kavgalara değinen Yıldırım, sabırlı davrandıklarını belirterek, “Konuşulacak ne varsa her şey konuşulsun ama hakaret olmasın, insanları incitici şeyler yapılmasın. Fiili durumlar yapılmasın, şiddet yapılmasın bunlar vatandaşlarımız için iyi örnek olmuyor. Bu izleyen çocuklar için iyi örnekler olmuyor. Şimdi insanlar bakıyor, ‘Ya bu ne biçim Meclis’ diyor, ‘Böyle şey olur mu?’ diyor. ‘Bunlar sokaktaki insanlar gibi kavga ediyor’, bunlar hoş şeyler değil, Gazi Meclis’in itibarına yakışan şeyler değil. Bütün milletvekillerimizin sorumluluğunu bilinciyle hareket etmesi ve bir an önce bu meseleyi Meclis’ten geçirip işi sahibine götüreceğiz. İşin sahibi vatandaş. Bu Anayasa değişikliği vatandaşın önüne gidecek, vatandaş da kararını verecek” diye konuştu.

“TEREDDÜDÜMÜZ YOK”
Başbakan Yıldırım, Anayasa değişiklik teklifinin ikinci gizli oylamasında 330 barajının aşılamaması ihtimalinin olup olmadığı sorusuna, “Hayır. Arkadaşlar birinci tur oylamada ne yaptıysa aynısını ikinci tur oylamada yapacaklar. Bundan tereddüdümüz yok” yanıtını verdi.

“İÇTÜZÜĞE UYMAYAN BİR DAVRANIŞ YOK”
Yıldırım, Meclis’te gerçekleştirilen gizli oylamaların usulü hakkında yürütülen tartışmalara ilişkin, “Meclis’te oy kullanılma konusunda içtüzüğe, teamüllere uymayan bir davranış yok. Bu konuda hem Meclis Başkanı hem Grup Başkanvekilleri gerekli uyarıları yapıyor. Biz AK Parti’nin 316 milletvekili olarak bu teklife imza koyduk. Bu teklife imza koymak ne demek? Biz irademizi ortaya koyduk. Nedir irademiz? Biz bu teklifi kabul edeceğiz, evet diyeceğiz. Benzer şekilde bu teklife karşı çıkan CHP, HDP onlar da biz bu teklife hayır diyeceğiz. E nesi gizli bunun? Baştan herkes ne yapacağını söylüyor” şeklinde konuştu.

“AK PARTİ OLARAK BU ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİN ÖNEMİNİ ANLATACAĞIZ”
Anayasa değişiklik teklifinin referanduma gitmesi halinde, MHP ile yürütülecek ortak “Evet” kampanyasının mümkün olup olmadığına ilişkin soruya cevap veren Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:
“Hayır. MHP ayrı parti biz ayrı partiyiz ama hedefimiz aynı. Bu Meclis Genel Kurulu’nda değişiklik görüşmelerinde bu değişikliği savunduk. Doğruluğunu, haklılığını savunduk. Sokakta da vatandaşa giderken de biz milletimize AK Parti olarak bu Anayasa değişikliğinin önemini anlatacağız ve ‘Evet’ demesini isteyeceğiz. MHP de hem kendi teşkilatına hem de milletimize kendi bakış açısından aynı şeyleri söyleyecek. Farklı şeyler söylenebilir ama amaç birliği var ama aynı.”

“MEVCUT HAL ANAYASAYA UYUMLU HALE GETİRİLİYOR”
CHP’nin Anayasa değişiklik teklifini “Ölüm kalım meselesi” haline getirdiğini ve bunu anlamadığını, söyleyen Yıldırım, “Mevcut sistem aslında parlamenter sistem de değil. Karma bir sistem 12 Eylül’den kalan, darbe Anayasasından. Sistem parlamenter sistem gibi gözüküyor ancak Cumhurbaşkanı yetkilerine gelince başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi gibi gözüküyor. Bu bir çelişkili durum. Şimdi bu durum ortadan kalkıyor. Mevcut hal Anayasaya uyumlu hale getiriliyor. Yaptığımız budur. Bunun ötesinde başka bir şey yok” değerlendirmesinde bulundu.

“O İKİ ZARF ARASINDA MEMLEKETE NE YAPTINIZ?”
Öngörülen sistemde Başbakanlık makamının kalkacağına dikkat çeken Yıldırım, “Ben şimdi bu makamı temsil ediyorum. Bulunduğum makamın kalkmasını savunuyorum. Çünkü memleketin menfaati, geleceği benim geleceğimden daha önemli. Memleketim kazansın yeter ki ben kaybedeyim. Ne önemi var? İnsanlar fani ama memleket hepimizin. Makamlar size bir zarfla makam, sıfat verilir, bir başka zarfla da o sıfat elinizden alınır. Önemli olan o iki zarf arasında memlekete ne yaptınız? Önemli olan bu gök kubbede hoş bir seda bırakmak” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.