Öne Çıkanlar sinema Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk türk telekom Kutsal Damacana 4 Ayı Kardeşler: Dünyaya Dönüş (Boonie Bears: Back to Earth Avatar: Suyun Yolu (Avatar: The Way of Water) Avrupa Robotik Topluluğu Audi FAW NEV Company Audi Ve Alibaba

Başbakan Yıldırım: Mültecilerle İlgili Yetkiyi Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne Devrediyoruz

Başbakan Binali Yıldırım, “Bundan böyle göçmen, mülteci konularının daha iyi koordinasyonu daha verimli olarak sürdürülmesi için bütün mültecilerle ilgili yetkiyi Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne devrediyoruz” açıklamasında bulundu.

Başbakan Yıldırım, Göç ve Uyum Sempozyumu’nda konuştu. Yıldırım, ABD Başkanı Doland Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmesine ilişkin, “Bu karar uluslararası hukuka, tarihi gerçeklere ve bütün Birleşmiş Milletler kararına aykırı bir karardır. Bu kararla beraber bölgede işgal faaliyetleri ile sürekli alan genişleten ve Filistin’de, Kudüs’te fiili durum yapan İsrail ödüllendirilmiştir. Mazlum Filistin halkı ise maalesef bir kez daha cezalandırılmıştır. Bu karar bizim için yok hükmündedir” dedi.

“İslam Ülkeleri Tarafından Doğu Kudüs Filistin’in Başkenti Olarak İlan Edildi”

Geçtiğimiz günlerde Kudüs kararı için olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’ni hatırlatan Yıldırım, “Bu konu 57 İslam ülkesinden 20 civarında devlet başkanı, başbakan bakan düzeyinde katılımda değerlendirildi ve tarihi kararlar alındı. Bu kararlardan en önemlilerinden bir tanesi, bundan böyle İslam ülkeleri tarafından Doğu Kudüs Filistin’in başkenti olarak ilan edildi. Bütün ülkelere de bu kararı desteklemesi için çağrı yapıldı” dedi.

“Tehlike Büyüktür Ve Mutlaka Tedbir Alınmalı”

Yıldırım, mülteci, sığınmacı sorununun Türkiye’nin olduğu kadar insanlığın karşı karşıya kaldığı en önemli meselelerden olduğunu ifade etti. Yıldırım, Birleşmiş Milletler verilerine göre, 300 milyona yakın insanın kendi ülkeleri dışında yaşadığını belirterek, “Göçmenlerin sayısı 60 milyonu aşmış. Bu ne anlama geliyor, dünyada ülkelerin nüfuslarına göre sıralarsak dünyanın 21. büyük ülkesi, göçmenler ülkesi. 196 ülke arasında 21. sırada göçmenler geliyor. Eğer bir devlet olarak tanımlarsak böyle bir boyuta erişmiş. Bu ne demektir, dünyanın en önemli sosyal, toplumsal, sorunu haline gelmiştir, bir insanlık soruna gelmiştir. Tehlike büyüktür ve mutlaka tedbir alınmalıdır” diye konuştu.

“Bütün Yetkiler İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne Devredilecek”

Türkiye’nin göç açısından sadece transit bir ülke olmadığını aynı zamanda hedef ülke haline geldiğini belirten Başbakan Yıldırım, “Bundan böyle göçmen, mülteci konularının daha iyi koordinasyonu daha verimli olarak sürdürülmesi için bütün mültecilerle ilgili yetkiyi Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne devrediyoruz. Yani AFAD ilk anda karşılayacak geçici ihtiyaçlar karşılanacak hemen sonra bu bütün yetkiler İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne devredilecek ve oradan takip edilecek. Böylece bunların meseleleri ihtiyaçları daha sonraki süreçte yapılması gereken işler tek merkezden koordine edilmiş olacak” dedi.

“Suriyelilerin 976 Bini Okul Çağındaki Çocuklardan Oluşuyor”

Suriyelilerin 976 binin okul çağındaki çocuklardan oluştuğunu belirten Yıldırım, “Bugün devlet okullarında geçici eğitim ve barınma merkezlerinde 612 bin yavrumuza eğitim veriyoruz. Bu çerçevede 2016 yılında yüzde 30 düzeyinde seyreden okullaşma oranı, 2017-2018 öğretim yılında yüzde 65 seviyesine ulaşmış bulunuyor. Sadece çocuklar değil aynı zaman yetişkinlerinde eğitimine önem veriyoruz. 216 bin Suriyeli yetişkine genel eğitim, 87 binden fazla Suriyeli yetişkine de mesleki eğitim imkanı sağladık” dedi.

“AB Bu Hızla Giderse Önümüzdeki 6-7 Sene Bile Bu Kaynağın Gelmesi Söz Konusu Olmaz”

Yıldırım, Avrupa Birliği’nden sığınmacılar ve göçmenler için alınacak olan 3 milyar avroluk maddi yardıma ilişkin ise “Bu güne kadar bu 3 milyar avronun bitmiş olması gerekirken 8 yüz 99 milyon avro tutarında bir kaynak aktarılmıştır. 2017 yılını sonuna kadar geri kalan miktarında sözleşmeye bağlanması ve 2018 sonuna kadar da diğer 3 milyar avronun tahsisi öngörülüyor. Bu hızla giderse herhalde seneye değil önümüzdeki 6-7 sene bile içerisinde bu kaynağın gelmesi söz konusu olmaz” diye konuştu.

“Suriye’de İşler Rayına Girmeye Başladı”

Yıldırım, Suriye’deki atmosfere ve Fırat Kalkanı operasyonuna değinerek, “Suriye'de işler düzeliyor, yavaş yavaş rayına girmeye başladı. Fırat Kalkanı ile 2 bin kilometrekarelik bir alanı DEAŞ'tan, PKK'dan temizledik ve ne oldu 75 bin Suriyeli kardeşimiz o bölgeye gitti, yerleşti, normal hayatına döndü. İnanıyoruz ki barış atmosferinin Suriye’nin geneline yayılmasıyla birlikte bu dönüşler de hızlanacaktı. Buraya gelen burada 3-5 senesini geçiren o insanların ömürlerinin geri kalanın da hafızalarında hatıralarında hep Türkiye olacak, Türkiye sevgisi, sevdası olacak. Onların hepsi bizim gönüllü birer büyükelçimiz olacak” dedi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.