Öne Çıkanlar tbmm chp çin gündem palandöken Entübe Sayısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk milliyetçi hareket partisi facebook Kuşadası Belediyesi aylin nazlıaka kemal kılıçdaroğlu

Başbakan Yıldırım: Yerli Ve Milli Gemi Trafik Sistemini Kuruyoruz

Başbakan Binali Yıldırım, “Boğazlarımızın tamamında İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı ve bütün sahil şeridimiz boyunca tamamen yerli ve milli gemi trafik sistemini kuruyoruz. Bitirme aşamasına geldik. Bu şu anlama geliyor. Bütün denizlerimizde seyreden gemilerin 7/24 esasına göre uzaktan kumandayla izlenmesi ve oluşabilecek muhtemel risklere karşı gerekli müdahalelerin yapılması" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Çırağan Sarayı’ndaki Uluslararası Denizcilik Zirvesi açılış oturumuna katıldı.

“TÜRKİYE MİLLİ GELİRİNİ YAKLAŞIK 3 KAT BÜYÜTTÜ”

Denizcilik Zirvesi’nde konuşan Yıldırım özetle şunları söyledi:

“2002’den 2016’ya kadar Türkiye milli gelirini yaklaşık 3 kat büyüttü. Geçen yıl dünyada birçok belirsizlik olmasına rağmen küresel piyasalarda dalgalanmaların devam etmesine rağmen Türkiye 3. çeyrekte yüzde 11.1 büyüyerek dünyada bir numara oldu.

Sadece bir yıl içerisinde oluşturduğumuz yeni istihdam 1.5 milyon. Yani 1.5 milyon vatandaşımıza 2017 yılı içinde iş bulduk.

Büyük yat üretiminde Türkiye bir marka, dünya üçüncüsü. Gemi inşaatında küçük ve orta ölçekli özellik arz eden gemilerde  sipariş bazında dünya 23’üncülüğünden dünya 5’inciliğine kadar yükseldik.

Tersane sayımızı 37’den 78’e çıkardık. 177 adet iyi donatılmış limanımız var.

“7/24 ESASINA GÖRE UZAKTAN KUMANDAYLA İZLENMESİ”

Denizciliğimizi geliştirmek için yapacaklarımız bununla sınırla değil. Karadeniz’in çıkış kapısı olan Filyos Limanı Orta Asya ve Karadeniz kaynaklı dış ticaretin demir yolu ağı üzerinden güneye, Ortadoğu’ya ulaşımını sağlayacak. Ayrıca boğazlarımızın tamamında İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı ve bütün sahil şeridimiz boyunca tamamen yerli ve milli gemi trafik sistemini kuruyoruz. Bitirme aşamasına geldik. Bu şu anlama geliyor. Bütün denizlerimizde seyreden gemilerin 7/24 esasına göre uzaktan kumandayla izlenmesi ve oluşabilecek muhtemel risklere karşı gerekli müdahalelerin yapılması. Özellikle hemen kıyısında bulunduğumuz İstanbul Boğazı yılda 50 bine yakın gemiye hizmet veriyor.

“SON 15 YILDA 14 ASKERİ GEMİ PROJESİNİ TAMAMLADIK”

Dünyada savaş gemisini milli olarak tasarlayan, inşa eden ve hizmete alan 10 ülke arasından yer alan ülke Türkiye’dir. Son 15 yılda 14 askeri gemi projesini tamamladık, hizmete aldık.

Denizciliği geliştirmek için son 15 yılda bazı tedbirler aldık. Bunlardan bir tanesi özellikle denizde toplu taşımacılığı artırmaya yönelik yakıtta vergilerin kaldırılmasıdır. 2004’ten 2017’ye kadar geçen süre içerisinde toplamda sektöre 6.5 milyar lira bu yolla destek sağladık. Verilen yakıt miktarı 5 milyon ton.

“ÖZEL YATLARA DEĞİL, TİCARİ AMAÇLA TURİZM AMACIYLA ÇALIŞAN TEKNELERE YAKIT DESTEĞİ VERİYORUZ”

Bazı çevreler ‘efendim bu vergi muafiyeti ile lüks yatlara yakıt desteği sağlandı’ diyor. Halbuki durum böyle mi, bakalım. Vergisiz yakıt kullanımında en büyük pay yüzde 45 ile yolcu gemileri ve feribotlarında. Ardından yüzde 26’lık payla balıkçı tekneleri geliyor. Yatlara destek sadece yüzde 3, o da hangi yatlara, ticari amaçla çalışan teknelere, özel yatlara değil. Ticari amaçla turizm amacıyla çalışan teknelere yakıt desteği veriyoruz.

Türkiye küresel kriz boyunca dünyadaki mega projelere baktığımızda 10 tane büyük proje yapılmış dünyada, bu 10 büyük projenin alt yapı projesinden bahsediyorum 6 tanesini Türkiye yapmış.

YENİ İSTANBUL HAVALİMANI DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANI OLACAK”

Yeni İstanbul Havalimanı dünyanın en büyük hava limanı olacak ve bu yıl sonunda birinci fazının açılışını yapacağız. Toplam yatırım tutarı 11 milyar Avro. 25 yıllığına işletilecek. 25 yıl içerisinde de işletmecinin vereceği kira miktarı 26.5 milyar Avro. Toplam 37 milyar Avroluk bir yatırımdan bahsediyoruz.

Uzun süreden beri devam eden BM’nin reform çalışmasının ümit ederim ki bundan sonra daha da hızlanır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.