Öne Çıkanlar sinema Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ırak türk telekom Prof. Dr. Rana Sanyal Büyük Macera 2: Sürpriz Misafir (Big Trip 2: Special Delivery) Bıcırıklar: Yeni Yuvamız (The Muckles: The Quest for a New Home) Kutsal Damacana 4

Çelik : Süreci CHP sabote Etmiştir

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Maalesef siyasi tarihimizde çoğu kez gördüğümüz gibi bir kere daha millettin talebiyle başlayan, millet adına yetkili olan siyasi partilerin yürütmek durumunda olduğu bir süreç siyasi hayatımızın geçmişte defalarca gördüğümüz gibi bir kere daha CHP tarafından sabote edilmiştir” dedi.

AK Parti Çelik, Anayasa Mutabakat Komisyonu’nun dağılmasının ardından basın toplantısı düzenledi. Toplantıda AK Parti’nin, mevcut durum hakkındaki görüşlerini ifade eden Çelik, yeni Anayasa çalışmalarının devam edeceğini belirtti. AK Partili Çelik, sözlerine şu ifadelerle başladı:

“Maalesef siyasi tarihimizde çoğu kez gördüğümüz gibi bir kere daha millettin talebiyle başlayan, millet adına yetkili olan siyasi partilerin yürütmek durumunda olduğu bir süreç siyasi hayatımızın geçmişte defalarca gördüğümüz gibi bir kere daha CHP tarafından sabote edilmiştir.”

MEŞRUİYET TARTIŞMALARI

 “Parlamenter sistem ne kadar meşruysa, başkanlık sistemi de o kadar meşrudur” diyen AK Parti Sözcüsü Çelik, şu ifadeleri kullandı:

“Bunların her biri siyaset bilimi içerisinde, Anayasa hukuku içerisinde yeri olan sistemlerdir. Dolayısıyla nasıl ki parlamenter sistemi meşru kabul edip, başkanlık sistemini gayrı meşru kabul edemezseniz tersini de yapamazsınız ama biz dedik ki burada ‘Gelin bunu tartışalım ve bu tartışmayı şöyle yürütelim’ acaba kimin önerisi daha çok kuvvetler ayrılığı sistemini güçlendirecek şekilde bir öneri olarak halkın önüne çıkacak? Kimin önerisi temel hak ve hürriyetleri daha güçlü bir şekilde garanti altına alacak? Kim bu ülkede daha çok özgürlükçü bir devlet-toplum ilişkisini toplumun önüne koyacak? Kimin Anayasa ve sistem teklifi bu ülkede özgürlüklerin daha çok artması, memleketin büyük problemlerinin çözülmesi için anayasayı bir referans sistemi olarak kurgulayacak? Kimin sistemi daha çok yargı bağımsızlığını ve yargı tarafsızlığını sağlayacak ve kimin önerisi daha çok yürütmenin karşısında TBMM’yi güçlendirip, denge denetim mekanizmalarını daha kuvvetli hale getirecek? Bu tartışmanın sonunda CHP’nin getireceği parlamenter sistem mi daha özgürlükçü bir sistem mi olacak AK Parti’nin getireceği başkanlık sistemi mi daha özgürlükçü ve daha çağdaş bir sistem olacak? Bu açık bir şekilde toplumun önüne koyulacaktı.”

“AK PARTİ MEŞRU BİR SİSTEMİ GÜNDEME GETİRMEKTEDİR”

AK Partili Çelik, CHP’yi şu ifadelerle eleştirdi:

“Tartışmaktan bile kaçan bir parti karşısındakini ikna etmeye gücü yetmeyen bir parti çağdaş bir Anayasal sistemi savunmayan bir parti, şimdi başkanlık sistemi Anayasa Komisyonu masasına getirildiği için ben masadan kalkıyorum diyor. Bu siyasetin doğasına aykırı bir tutumdur. AK Parti Anayasa hukuku içerisinde meşru bir sistemi gündeme getirmektedir. Ben bunu tartıştırmam demek CHP’nin hala tek parti zihniyeti içerisinde son kararı kendisinin verdiğini zannetmesi demektir. AK Parti’nin hangi teklifi getireceğine, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda neyin tartışılacağına kendileri karar vermek istiyorlar. Bu gerekçeyle bir kere daha milletin faydasına olacak bir tartışma CHP tarafından sabote edilmiştir.

“TOPLUMU İKNA ETMEKLE İLGİLİ HİÇBİR İDDİALARI YOK”

‘Bir komplonun parçası olmak istemiyoruz, 6 ay sonra önümüze çıkacak bir başkanlık tartışmasının parçası olmak istemiyoruz’ diyorlar. Bu ne demektir biliyor musunuz? ‘Nasılsa bugün de 6 ay sonra da 1 sene sonra da toplumu AK Parti ikna edecek’ diyorlar yani kendilerinin toplumu ikna etmekle ilgili hiçbir umutları yok, hiçbir iddiaları yok. Eninde sonunda toplumu AK Parti ikna edecekse o zaman biz niye oturup konuşalım diyorlar. Biz bire kere daha vatandaşlarımıza AK Parti’nin Anayasa yapma iradesinin ilk günkü kadar güçlü olduğunu açık bir biçimde ifade ediyoruz.”

“TUTANAKLARIN AÇIKLANMASINI TALEP EDİYORUZ”

 Çelik, konuşmasına çağrılar yaparak şu ifadelerle devam etti:

“İki tane çağrı yapıyoruz. Son birkaç haftadır ve özellikle son Anayasa Komisyonu toplantısında yani bugünkü toplantıdaki konuşmaların, tutanakların açıklanmasını talep ediyoruz. Zaten bunlar şeffaftı, açıklandığı zaman bir kere daha görülecek CHP’nin milletten gelen bir talebi her zamanki tutumuyla nasıl sabote ettiği. Bir diğer konu da şudur, yeniden biz diyoruz CHP milletin bir ihtiyacının görüşmesi, milletin talebinin yerine getirilmesi konusunda katkı verecekse masanın etrafında ana muhalefet partisi olarak bulunması CHP’nin her zaman bir kazanımı olarak görülür bizim tarafımızdan. Eğer oturup konuşmak istiyorsa, bir sözü varsa Türkiye’nin bütün meseleleriyle ilgili bunu her zaman kazanım olarak görürüz. Biz ana muhalefet partisinin eleştirisinin kalitesinin yükselmesini istiyoruz. Güçlü bir muhalefet bizim için bir korku unsuru değil tam tersine bir dinamizm unsurudur.”

“ÇALIŞMALARI SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

AK Partili Çelik açıklamalarını şu ifadelerle sonlandırdı:

“Meclis’te bulunan diğer iki siyasi partinin iradesi aynen devam ediyorsa onlarla bu Anayasa çalışmalarını da yürütmeye hazırız. Bunu da açık bir şekilde AK Parti MYK’sı adına ifade etmiş oluyorum. Ayrıca Sayın Genel Başkanımız bundan sonra da çalışmaların aynı şekilde devam etmesi gerektiğini herhangi bir şekilde AK Parti açısından bir akamete uğramaması gerektiğini ifade etti. Biz çalışmaları bu çerçevede sürdürmeye devam edeceğiz. Biz kendilerini bu apolitik tutumlarıyla milletin talebini görmezden gelen anti demokratik tutumlarıyla baş başa bırakıyoruz, yolumuza bu şekilde devam edeceğimizi CHP’nin sabotajlarına, Türkiye’nin sivil siyasetini ve demokratik süreçlerini ve yeni Anayasa yapım sürecini teslim etmeyeceğimizi bir kere daha ifade ediyoruz.”

AK Parti sözcüsü Çelik, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

“SİYASET TARTIŞMA SANATIDIR”

Çelik, yeni Anayasanın yapılacağına inanıp inanmadığı hakkındaki soruyu şu ifadelerle yanıtladı:

“Bazen esasa ulamazsanız bile meşru usulleri işletmeniz gerekir. Biz her halükarda Türkiye’nin yeni bir Anayasa yapması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de yeni Anayasa yapma sürecinin yeni Anayasanın kendisi kadar kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Siyaset tartışma sanatıdır. Tek parti mantığıyla ‘İlk kararı ben söylerim, son kararı ben söylerim’ gibi bir yaklaşım olmaz. Milletten gelen talep henüz tartışılmadan sabote edilmez. Sivil siyasetin doğasına aykırıdır bu. Dolayısıyla bu yeni Anayasa yapma sürecini devam ettirseydik sivil siyaset üzerine, demokratik siyaset üzerine Türkiye çok verimli tartışmalar yaşayacaktı, siyasetin doğası üzerine çok verimli, siyaset felsefesi üzerine çok verimli tartışmalar yaşayacaktı muhtemelen CHP bundan kaçmıştır masadan.”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.