Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Akşener Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi AİLE Entübe Sayısı recep tayyip erdoğan haberleri

CHP'de 70 Aday Daha Belirlendi

CHP Parti Meclisi (PM), bugün yerel seçim gündemi ile toplandı. Toplantıda 70 Belediye başkan adayı daha belli oldu. CHP'de Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veysi Aghan, Amasya Belediye Başkan Adayı Arife Serpil Saraçoğlu, Bartın Belediye Başkan Adayı Mehmet Arslan, Kars Belediye Başkan Adayı Taner Toraman, Kastamonu Belediye Başkan Adayı Mustafa Öztürk oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun PM toplantısı sonrası basın toplantısı düzenledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, genel merkezde düzenlediği basın toplantısında, "Yine saygın ve yetenekli adaylarımızla karşınızdayız. Toplumun tüm kesimleri ile istişare ederek bir grup adayımızı daha belirledik şimdi isimlerini açıklayacağım. En iyi, en sorumlu, en becerikli, en saygın isimleri aday göstermek için çalışıyoruz. Adaylarımızı seçerken toplumun bütün kesimlerinin görüşlerine başvuruyoruz. Öne çıkardığımız her isim, kendilerine gösterilen teveccühün ve altına girdiği yükün farkında adaylardır." dedi.

Bugün 70 adayımızı açıklıyoruz diyen Torun, Adaylar arasında 1 Büyükşehir ve 4 İl Başkan adayımız bulunuyor. Bugün açıkladığımız adaylarla birlikte toplamda 698 adayımızı açıklamış olduk. Bunların 16'sı Büyükşehir ve 28’i il belediye başkan adayı." dedi. 

"Yerel seçimi millete referandum gibi sunmaya çalışıyorlar"

Yerel Seçimler milletin huzur ve refah aradığı seçimler olduğunu belirten Torun, "CHP şehirlerin belediyelerine değil, yerelden ülkenin huzurunu tesis etmeye aday. Bu bir yerel seçimdir. Bu seçimi genel seçim havasına sokmak istiyorlar. Kendilerine başkan seçimi çıtaları koyuyor, çıtanın altına düşerse meşruiyetleri sarsılır diye kaygıya kapılıyorlar. Yerel seçimi millete referandum gibi sunmaya çalışıyorlar. Milleti devletin bekasını isteyenler-istemeyenler diye bölüyorlar. Kendilerini vatansever, kendilerinden olmayan herkesi hain ilan ediyorlar. Milleti bölmekten, birbirine düşman etmekten medet umuyorlar." dedi.

"Oysa bu seçimlerde aday olanlar, düşman değil, siyasi rakipler"


CHP'li Torun, "Milleti birbirine düşman etmeden, devletin imkanlarını kullanmadan adil ve demokratik seçimler yapmalıyız. Millet en doğru bulduklarını özgürce seçebilmeli. Devletin bekası baskıyla, zorla, devletin imkânlarına el koyarak, milleti birbirine düşürerek sağlanamaz. Devletin bekası demokrasiyle milletin birbiri ile barış içinde yaşadığı bir hayatla sağlanır. Türkiye, iktidarın toplumu kutuplaştırmasından bunaldı. İnançları, mezhepleri, kültürleri birbirine düşman etmekten beslenen, intikamcı politikaların yükünü taşımaktan bezdi. Millet AK Parti'nin kendisini komşusuna, okul arkadaşına, iş arkadaşına karşı kışkırtan dilinden yoruldu. Devletin bütün olanaklarını kullanarak seçim çalışmaları yürütüyorlar. Devletin arabalarını, uçaklarını, paralarını, salonlarını kullanıyorlar. Ak Partililer, memurlar, işçiler, öğrenciler de artık devletin araçlarıyla Ak Parti mitinglerine taşınmanın haram olduğunu görüyor. Haramla finanse ettikleri seçimleri helal yönetemezler. Millet bunun farkında. Millet adil ve helal seçim istiyor." dedi.

"Cumhurbaşkanı değil belediye başkanı seçiyoruz"

Torun, “Devletin bekası, cumhur ittifakı, %52 çıtası” diyerek esas meselelerimizi gizliyorlar. Hakikati milletten saklıyorlar. Ne kadar saklasalar da millet hakikatin farkına her gün bir kez daha varıyor. Hayat her geçen gün daha pahalı hale geliyor. Bütün toplum kaygı içinde. Ak Parti doların iniş çıkışlarından, faizlerden söz ederken, millet evine yemek götürememekten, çocuğunu pahalı ve kalitesiz eğitime teslim etmekten, işsiz kalmaktan söz ediyor. Doların inişi çıkışı, faizlerin oranları AK Partililerin ve ailelerinin zenginliğini azaltıp çoğaltıyor olabilir. Ama ekonomik kriz yoksullar için açlık demek, çalışanlar için işsizlik, yoksulluk demek. Tekrar ediyorum. Bu seçim yerel seçim. Yerel seçimlerde bizim gündemimizde hayatı nasıl ucuzlatacağımız, nasıl huzur etireceğimiz var. Hakikatleri saklamamaya, anlamaya, açıklamaya, sorunları çözmeye geliyoruz. Yerel seçim yerel seçimden daha fazla bir şey değil. Yerel seçimlerde Cumhurbaşkanı seçmeyeceğiz. Milletin iradesini Cumhurbaşkanının gölgesinde bırakmayın. Belediye başkan adayları şehirlerin yoksullaşmasını konuşsun. Nasıl engelleyeceklerini anlatsın. İnsanlar ulaşımın pahalılığından bıkmış durumda. Asgari ücretle çalışan biri kazandığı paranın neredeyse hepsini otobüse, trene, metroya veriyor. Toplu taşım ulaşım ucuzlasın diye yapılır. Bunlar ulaşımı kar edecekleri dükkân gibi görüyorlar. Bizim adaylarımızın kazandığı şehirlerde otobüs, tren, metro, vapur, tüm toplu taşım ucuzlayacak. Bizim adaylarımız kimsenin geçmediği yollar, tüneller, köprüler planlamıyor. Bu projeleri millete en ucuza nasıl kullandıracağının hesabını yapıyor. Bizim anlayışımızda şehirlere yapılan projeler kar ettiğimiz dükkanlar değil, hizmet ettiğimiz araçlardır. Şehirler kadınların, çocukların, yaşlıların, engellilerin şehre güven içinde erişebildiği bir hayat istiyor. Ak Partinin şehirlerinde kadınlar sokaklarda, otobüslerde güven içinde hissetmiyor. 6 yaşında çocuklar sabahın kör karanlığında trafik cehenneminde, gözünden uyku akarak saatlerce yolculuk yapıyor. Yaşlılar, engelliler İstanbul'un giderek vahşileşen hızında sokaklara çıkamıyor, hayata katılamıyor. Şehirlerin bostanları, bahçeleri, yeşil alanları, insanların onlarca yıldır yaşadığı mahalleleri yandaş iş adamlarına peşkeş çekiliyor, sokak hayvanları şehrin uzak kırsallarında açlığa, ölüme terk ediliyor." dedi.

Soru- Efendim bugün İzmir de bekleniyordu ancak gelmedi. Sonrasında Aziz Kocaoğlu’ndan bir açıklama duyduk ben de varım dedi, sorumluluk almaktan kaçınmam dedi. Aziz Kocaoğlu da artık resmen aday adayı mı bunu bir sormak isterim.
İkincisi, İzmir ne zaman açıklanacak? Bugün MYK’da da tartışıldı mı bu konu?
Seyit TORUN- Değerli arkadaşlar, çalışmalarımız devam ediyor belli bir planlama dahilinde çalışıyoruz. Önümüzdeki Parti Meclisi toplantımızda da gene büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyelerimizi açıklayacağız. Önemli ölçüde çalışmalarımızın sonuna geldik. Tabi Sayın Aziz Kocaoğlu bizim İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız. Kendisi basın aracılığıyla bu seçimde tekrar aday olmayacağını açıklamıştı. Şimdi kendisi bu süreçte tekrar aday adayı olmaya karar verdiğini ifade etti. Sonuçta yetkili kurullar değerlendirilecek ve önümüzdeki süreçte de gerekli açıklamayı yapacaktır.
Soru- Efendim İYİ Parti’yle yürütülen bir işbirliği süreci var. Büyükşehir ve illeri hesaba kattığımızda yaklaşık 60 ilde işbirliği olacağı söyleniyor. Sayın Genel Başkanların bir araya gelme ihtimali var mı bu hafta içerisinde ya da hafta sonu? Böyle bir ihtimal de bugün basına yansıdı.
Seyit TORUN- Her an gelebilirler. Zaman zaman zaten görüş alışverişinde bulunuyorlar. Kendileri takdir ettiklerinde önümüzdeki günlerde de tekrar görüşebilirler, bir araya gelebilirler.
Soru- Efendim Sayın Celal Doğan’ın Gaziantep’ten CHP ve İYİ Partinin ortak adayı olacağı konusunda medyaya yansıyan bazı iddialar vardı. Sayın Celal Doğan da aslında bu iddiaları doğrulayan açıklamalar yaptı ama sizin görüşünüz nedir efendim? Daha doğrusu bu iddialar doğru mu neler söyleyeceksiniz?
Seyit TORUN- Tabi Gaziantep şu anda yaptığımız ittifak görüşmeleri çerçevesinde İYİ Parti tarafından Büyükşehir adayı değerlendirilecek. Tabi Celal Doğan’ın adaylığı da zaman zaman kamuoyu nezdinde de gündeme geliyor. Ama henüz konuşulmuş ve üzerinde değerlendirme yapılmış bir konu değil.
Soru- Efendim Bodrum konusunda da Sayın Tosun’un aday olacağı, İYİ Partiden istifa edip CHP adayı olacağı ifade ediliyor. Cihan Paçacı’nın da bu konuda bir açıklaması var. Sizde teyit eder misiniz?
Seyit TORUN- Arkadaşlar, biz ittifak görüşmelerimizi devam ettiriyoruz, sonlandırmak üzereyiz. Tabi bu görüşmeler esnasında belli değerlendirmeler, belli tartışmalar yapılıyor. Fakat şu anda belli ilçelerimizde olduğu gibi Bodrum konusunda da henüz bir netlik oluşmadı.
Soru- Siz de basından takip etmişsinizdir bu seçmen kütüklerinde 148 yaşında olan hayatta olmayan seçmenler var, soyadı olmayan isimler var. Neler söyleyeceksiniz bununla ilgili?
Seyit TORUN- YSK’mız çok titiz bir çalışma yapıyor. İnsan ömrünü de uzatmış belli ki. Yani bilim adamları insanın ömrünü uzatmak için uğraşıyor, ama YSK erkenden yapmış herhalde bunu. Bizde şuanda tespitlerimizde 150’nin üzerinde olanda var. Bu da YSK’nın ne kadar güvenilir ve titiz bir çalışma yaptığının göstergesi. Bizim de bu yönde çalışmalarımız devam ediyor, tespit ettiğimizin itirazlarını da gerçekleştiriyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.