CHP'li Erdem: "Medyaya Yönelik Darbe Girişimine" İlişkin Araştırma Önergesi Verdi

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, "Medyanın iktidarın kontrolüne geçtiği ve basın emekçilerinin objektif haber yapma kaygısının ve korkusunun olduğu bir ülkede demokrasiden söz edilemez. " dedi.
İstanbul milletvekili Eren Erdem, "Medyaya Yönelik Darbe girişimine" ilişkin araştırma önergesi verdi.  Erdem, TBMM sunduğu araştırma önergesinde, s
iyasi iktidarın son haftalarda olağanüstü hal kapsamında çıkardığı kararnamelerin bazı maddeleriyle faşist darbeci Fetullah Terör Örgütü’ne karşı mücadele etmekten ziyade toplumdaki muhalif dinamikleri bastırma, korkutma ve sindirme amacıyla hareket ettiği kanısı oluşmuştur. Toplumsal muhalefeti susturmaya yönelik girişimlerin başında darbecilerle uzaktan yakından ilişkisi olmayan bazı medya kuruluşlarına karşı başlatılan cezalandırma ve kapatma girişimleri bulunmaktadır. En son olağanüstü hal kapsamında çıkarılan KHK’larla, aralarında çizgi film kanalının da bulunduğu Hayatın Sesi TV, TV10, İMC TV, Denge TV, Zarok TV, Yön Radyo gibi 12’ye yakın TV ve radyo kanalının yayınını durdurulmuştur. Yazılı, görsel veya sosyal medyada internet haberciliği yapan bu medya organlarının, hiçbir somut belge veya delil olmaksızın tamamen iktidarın keyfiliği üzerine kapatılması demokrasiye karşı yapılmış bir darbedir. Medyanın iktidarın kontrolüne geçtiği ve basın emekçilerinin objektif haber yapma kaygısının ve korkusunun olduğu bir ülkede demokrasiden söz edilemez.
OHAL kapsamında çıkarılan KHK’larla medya kuruluşlarını kapatma girişimi, aynı zamanda o medya kuruluşunun bilgilendirdiği insanları ve o kanalları takip eden kitleleri de dolaylı olarak susturma, sindirme ve bastırma girişimidir. Bu noktada, kapatılan medya kuruluşlarının yöneticileri aşağıda yer alan açıklamaları, medyaya yönelik darbe girişiminin asıl hedefi hakkında bilgi de vermektedir:

  • TV 10 Yönetim Kurulu Başkanı Veli Büyükşahin, “Aleviler için kutsal olan Muharrem ayının başladığı gün televizyonlarının kapatılmaktadır. Sözün bittiği yerdeyiz.” açıklamasında bulunmuştur.
  • Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Uğur Güç, “Hayat TV’nin kapatılması demek, Türkiye’de işçi sınıfının sesi olan kanalların kapatılması demektir. Türkiye’de kötü dönemler yaşıyoruz ama bu yaşananlar daha kötü zamanları yaşayacağımızın göstergesidir.”
Hayatın Sesi TV, TV10, İMC TV gibi kanalların hiçbir somut belgeye dayandırılmadan “milli güvenliğe karşı tehdit” gerekçesiyle kapatılması, yukarıdaki açıklamalarda da belirtildiği gibi, iktidarın, aynı zamanda toplumun farklı kesimlerine yönelik bir susturma girişimidir.  Faşist darbe girişiminden sonra OHAL kapsamında çıkarılan KHK’larla birlikte, sendikalara, medyaya, akademisyenlere karşı iktidarın aldığı kararlar, artık açık şekilde görülmektedir ki, gerçek darbecileri değil, muhalif bileşenleri hedef almaktadır. 12 Eylül darbesinin hemen akabinde de cunta medyayı hedef almış ve sendikalar, partiler ve STK’lar gibi o günün en önemli yayın organı gazeteler, “milli güvenlik” bahanesiyle kontrol altına alınmaya çalışılmıştır. Zira 15 Temmuz’daki hain darbe girişimi de başarılı olsaydı, bahsi geçen TV kanalları ve radyo yayınları yine aynı gerekçeyle kapatılacaktı.
Medyayı susturmak darbeciliktir. Dolayısıyla halkın haber alma özgürlüğünü korumak, iktidarın medyayı “kontrol altına alıp” tektipleştirmesini engellemek, objektif haber yapmak için çabalayan basın emekçilerinin hak ve hukukunu korumak, aynı zamanda darbeye karşı mücadeleyi ve demokrasiyi savunmak anlamı da taşımaktadır. Bu anlamda 15 Temmuz faşist darbe girişimi sonrası, basına yönelik saldırıların arkasındaki güçlerin ve bunların nihai hedefinin tespit edilmesi, baskı, sansür ve tehditlerin engellenmesi ve medyanın sindirme politikalarına karşı desteklenmesinin yollarının belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci maddesi ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutları ile araştırılmasını saygılarımla arz ederim.
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.