Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Entübe Sayısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener milliyetçi hareket partisi kemal kılıçdaroğlu Kuşadası Belediyesi

CHP'li Gürer: Ekonomik Kriz Çocuk İşçi Sayısını Arttırıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomik krizle birlikte ucuz ve güvencesiz iş gücü olarak görülen çocuk işçi sayısının artacağı konusunda uyarıda bulundu.

CHP Milletvekili Gürer, yaptığı açıklamada, ekonomik krizin doğrudan etkilediği kesimler arasında çocukların da olduğunu hatırlatarak, kriz döneminde ucuz ve güvencesiz iş gücü olarak görülen çocuk işçiliğinin artacağını belirtti. Gürer, “Aile ekonomisinin bozulması çocukların çalıştırılmasına neden oluyor. 18 yaş altı çocuklarda çalışma saatleri, ücret, güvence gibi konularda yasal düzenleme ve denetimleri artırıcı uygulamalar bir an önce sağlanmalıdır” dedi. Çocuklarda çalışma yaşının 10’a kadar düştüğünü ve iş cinayetlerinin arttığını söyleyen Gürer, “Sendika araştırmalarına yansıyan bu konuda gerekenler yapılmadı. Sadece 2017 yılındaki iş cinayetlerinde hayatını kaybeden çocuk işçi sayısı 60” ifadelerini kullandı. Gürer ayrıca çocuk işçiliğine karşı önleyici yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Çocuk İşçi Sayısı 2 Milyonu Aştı

Gürer, çalışan çocuk sayısının 2 milyonu aştığını belirterek resmi verilerde 100 binlerde görülen sayının, kayıtsız çalışmayı kapsamadığını söyledi. Mülteci ve göçmenlerin yaşadığı illerde ise bu rakamın daha da arttığını dile getiren CHP’li Gürer, çalışan çocuk sayısındaki artışın hak ihlallerini ve iş cinayetlerini beraberinde getirdiğini belirtti.  Gürer, resmi verilere göre 2013 yılında 59, 2014 yılında 54, 2015 yılında 63, 2016 yılında 56 ve 2017 yılında ise 60 çocuğun iş cinayetleri sonucunda hayatını kaybettiğini ifade etti.

"18 Yaş Altı Çocuk İşçi Sayısı Yüzde 100 Arttı"

Çocuk işçi sayısının artmasındaki temel nedenin artan yoksulluk olduğunu söyleyen Gürer, “Ekonomik sıkıntı yaşayan aileler, çocuklarını ev ekonomisine katkı sağlaması için çalıştırmak zorunda kalmış, işletmeler de sosyal güvenceden yoksun işçi çalıştırarak kendi yaşadığı ekonomik sorunlara, yasal olmayan yöntemlerle çözüm bulma yoluna gitmiştir” dedi.

Çocuk işçilerin yoğun olduğu sektörlerde tarım ve hizmet sektörünün başı çektiğini; atık kağıt toplama, mendil satma, seyyar satıcılık, lokanta ve benzeri işyerlerinde de çalışan çocuk sayısındaki artışın son yıllarda dikkat çekici olduğunu vurgulayan Gürer, “Son dönemde 18 yaş altı çocuk işçi sayısı yüzde 100 oranında artarken, 17 yaşına kadar çalıştırılan aday çırak stajyer öğrencilerle geçtiğimiz yıl 401 bin 464 olmuştur. Çocukların yüzde 46’sı ücretsiz aile işçileri olarak belirlenirken karın tokluğuna çalışmak zorunda kalan çocuk sayısı da azımsanmayacak kadar çoktur” dedi.

"Yasal Düzenlemeler Yetersiz"

Gürer, çalışma hayatına giren çocukların eğitimlerini bırakmak zorunda kaldıklarına dikkat çekerek, bu olumsuzlukların giderilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin artırılmasının ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Yetiştirme yurtlarından ayrılan ya da çeşitli nedenlerle yurttan çıkan çocuklar için iş güvencesi sağlamanın çocuk işçiliği sorununun çözümünde etkili olabileceğini belirten Gürer, kayıt dışı çocuk çalıştırılan işyerleriyle ilgili denetimlerin sıklaştırılması ve caydırıcı cezai müeyyidelerin uygulanmasının bu tablonun düzelmesine katkı sağlayabileceğini söyledi.

Anahtar Kelimeler:
Chpömer Fethi GürerNiğde
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.