CHP’li Budak, “Vurdumduymazlığın Faturasını Sektör Ödüyor”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, seyahat acenteleri sayısı ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı verileri arasındaki çelişkiyi TBMM gündemine taşıdı.  Budak,  “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na göre, 2019 sonunda ülkemizde 11 bin 410 seyahat acentesi var, ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) göre aynı dönemde kayıtlı 9 bin 93 işyeri bulunuyor. Bu çelişkinin nedeni nedir?” dedi. Pandemi döneminde seyahat acentelerinin varlık yokluk mücadelesi verdiğine de dikkat çeken Budak, “Devlet sektöre destek vereceği yerde acente sayısında bile anlaşmıyorsa bu vurdumduymazlığın faturasını ne yazık ki yine sektör ödemek zorunda kalıyor” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Budak, şu ifadelere yer verdi:

“Kültür ve Turizm Bakanlığının açıkladığı resmi rakamlara göre 2019 yılında ülkemizde faaliyet gösteren seyahat acentesi sayısı 11 bin 410’dur. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre 2019 yılı Aralık ayı itibariyle seyahat acenteleri, tur operatörleri ve diğer rezervasyon hizmetleri alanında faaliyet gösteren işyeri sayısı ise 9 bin 93’tür. Devletin iki önemli kurumunun arasındaki bu rakamsal çelişkinin nedeni nedir? Devlet sektöre destek vereceği yerde acente sayısında bile anlaşamıyorsa bu vurdumduymazlığın faturasını ne yazık ki yine sektör ödemek zorunda kalıyor.

Avrupa’daki rakiplerimiz seyahat acentelerini ayakta tutmak için milyonlarca Euro hibe desteğinde bulunurken bizde bırakın bir kuruş hibeyi, operatörlerin kredilere erişimleri bile türlü bahanelerle engellenir durumda. Acenteler kepenk indirdi ama kira vb. sabit giderleri hala devam ediyor. Acil bir sicil affıyla düşük faizli, uzun vadeli kredi desteği sunulmazsa 2021’de ayakta kalacak yerli ve milli seyahat acentesi bile bulamayacağız. Bu durum ülke turizmine vurulacak en önemli darbelerden biri olur.”

Budak önergede şu sorulara yanıt aradı:

“Türkiye’de kaç seyahat acentesi faaliyet yürütmektedir? Pandemi döneminde bu işletmelerden kaçı faaliyetlerine son vermek zorunda kalmıştır? Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na kaydolmadan acente hizmeti sunmak mümkün müdür? SGK rakamları ile Bakanlığınız tarafından açıklanan seyahat acente sayısı arasındaki farkın nedeni nedir? Seyahat acentelerinin karşılıksız yardım kapsamına alınmamasının gerekçesi nedir?”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.