CHP’li Çeviköz: Umarım Yusuf Nazik’in İfadesi Doğrudur

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, “Reyhanlı saldırısının failinin yakalanmış olması fevkalade önemli bir gelişme. Umarım ilk ifadelerinde söyledikleri doğrudur çünkü daha evvel olaya karışmış olan ve yakalanan teröristlerden bir tanesi de aslında operasyonu Yusuf Nazik ile birlikte 2 MİT görevlisinin kendisine verdiğini iddia etmişti. Bu defa Yusuf Nazik başka bir ifadede bulunuyor, umarım bu ifadesi doğrudur” dedi.

CHP’li Çeviköz, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Dış politikadaki gelişmeleri değerlendiren Çeviköz, Brunson krizi hakkında, “Türkiye’nin itibarını düşürecek  ve Türkiye’de kuvvetler ayrımının bulunmadığı ve yargının bağımsız olmadığı algısını güçlendirecek şekilde yanlış yönetilmiştir ve pazarlık konusu edilmiştir. ABD ile ilişkilerin şeffaf, dürüst ve güvenilir bir diplomasi diline ihtiyacı her geçen gün büyümektedir” dedi.

“İDDİALARA GEREKLİ YANITIN VERİLMESİNİ BEKLERİZ”

Çeviköz, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Zeytin Dalı operasyonunun yapıldığı sırada hukuk dışı faaliyetlerin gerçekleştirildiği iddialarının BM raporunda yer alması konusunda Çeviköz, “Elbette Türkiye tarafından bu iddialara gerekli yanıtın verilmesini bekleriz. Gerekli açıklamaların yapılmasını bekleriz. Bu iddialar operasyon sırasında dile getirilmişti anladığım kadarıyla, BM raporuna da operasyon sırasında ileri sürülen iddialar alınmış. Bunların gerçekle ilgisi olup olmadığını hükümetin ayrıntılı bir şekilde BM raporuna cevap oluşturacak şekilde yanıtlaması beklenir” şeklinde konuştu.

“FAİLİN YAKALANMIŞ OLMASI FEVKALADE ÖNEMLİ”

Çeviköz, 2013 yılında Reyhanlı’da yaşanan terör saldırısının faillerini yönlendirdiği belirtilen Yusuf Nazik’in MİT tarafından Suriye’nin Lazkiye kentinde yakalanarak Ankara’ya getirilmesin de değerlendirdi. Reyhanlı saldırısının failinin yakalanmış olmasının fevkalade önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Çeviköz, “Çünkü 53 insanın hayatını kaybettiği hepimizin hafızlarında derin yaralar bırakmış olan bir saldırıdır. Umarım ilk ifadelerinde söyledikleri doğrudur çünkü daha evvel olaya karışmış olan ve yakalanan teröristlerden bir tanesi de aslında operasyonu Yusuf Nazik ile birlikte 2 MİT görevlisinin kendisine verdiğini iddia etmişti. Bu defa Yusuf Nazik başka bir ifadede bulunuyor, umarım bu ifadesi doğrudur” dedi.

ADANA MUTABAKATI VURGUSU

Suriye rejimi ile herhangi bir diyalogun olmamasını büyük eksik olarak gördüklerinin altını çizen Çeviköz, “1998 Adana mutabakatı, 2011 yılında o zaman Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan ile Beşar Esad arasında yenilenmiş ve yeniden imzalanmıştı ve 2011’de imzalanan bu anlaşmaya göre iki ülke birbirlerine karşı herhangi bir şekilde kendi toprakları üzerinden terör faaliyetlerine müsaade etmeyeceklerini, terör örgütlerinin hangileri olduğunu belirleyeceklerini ve terörle mücadeleyi ortak sürdüreceklerini taahhüt etmişlerdi. Ancak 2011 yılında imzalanan bu anlaşmadan kısa bir süre sonra Suriye’yle ilişkilerimizi tamamen kaybettik, eğer o anlayış ve ruh devam ediyor olsaydı, bugün ne Reyhanlı olurdu ne Lazkiye’de bir operasyona ihtiyaç duyulurdu ne de İdlib gibi bir sorunla karşı karşıya kalırdık” değerlendirmesinde bulundu. 

“SORUN SURİYE İÇİNDE ÇÖZÜLMELİ”

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekat alanlarının İdlib’den gelecek göçü barındıracak kadar büyük olmadığını kaydeden CHP’li Çeviköz, uluslararası toplumla işbirliğine gidilerek İdlib sorununun Suriye içinde çözülmesi gerektiğini de söyledi.

“GÖREVİN BAŞARILI OLMADIĞI SONUCU ÇIKIYOR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tahran zirvesinde bulunduğu ateşkes çağrısının dikkate alınmamasının üzücü olduğunu ifade eden CHP’li Çeviköz, “Esas itibariyle İdlib’de Türkiye Rusya ile birlikte ateşkesi sağlamakla yükümlü olarak başlamışlar ve gözlemci misyonlarımız da bu anlayışla kurulmuştu. Eğer ateşkes bozulmuşsa o zaman bizim orada üstlenmiş olduğumuz görevin başarılı olmadığı sonucu çıkıyor” dedi.

“HALA IŞİD İLE MÜCADELE DEVAM EDİYOR”

ABD kuvvetleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Menbiç’te ortak devriye faaliyetine başlaması için gereken sürenin uzadığını kaydeden Çeviköz, “ABD de bunun gerçekleşmesi için çalışılmakta olduğunu söylüyor. Ankara’da da yüksek düzeyde bu konuda beklentilerin karşılanmadığı ve bir sıkıntı olduğu dile getiriliyor. Münbiç ile ilgili henüz ilerleme sağlanamamış olmasının ABD tarafından kendilerine göre bazı haklı görecekleri açıklamaları vardır. Bildiğim kadarıyla hala IŞİD ile mücadele devam ediyor. Fırat’ın güneyine doğru ilerlediğimiz zaman bazı küçük ceplerde hala IŞİD unsurlarının gerek Amerikan kuvvetlerine gerek onların müttefiklerine karşı saldırılarda bulunduğu söyleniyor. IŞİD ile mücadele devam ettiği için anladığım kadarıyla Menbiç ile ilgili mutabakatımızın hayata geçirilmesinde bazı aksamalarla karşılaşılıyor” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.