Öne Çıkanlar tbmm gündem chp Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk milliyetçi hareket partisi palandöken çin Kuşadası Belediyesi aylin nazlıaka kemal kılıçdaroğlu Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı

CHP’li Durmaz: Görme Engelli Vatandaşlarımız Görmezden Geliniyor”

CHP Tokat Milletvekili, TBMM İdare Amiri Kadim Durmaz, 07-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası olması nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Durmaz, "Bir görme engellinin sosyal hayat da entegrasyonunu sağlaması için güvenilir ve fonksiyonel bir beyaz baston 80 ile 350 TL arasında değişkenlik gösterdiğin belirten Durmaz, "Beyaz bastonun kırılma olasılığı yüksek, sık sık kırılıyor. Ülkemiz de 700.000 görme engelli vatandaşımızın ihtiyacı olan beyaz baston hükümet tarafından  ''Görmezden'' geliniyor." dedi.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, 07-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası olması nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

CHP'li Durmaz açıklamasında; 1929 yılında görme engelli bir fotoğrafçının, eline değnek alıp Londra sokaklarında kimseye ihtiyacı olmadan, tek başına gezmesiyle beyaz baston kullanımının temeli atıldı sonrasında ise daha görünür olması amacıyla beyaza boyanan bu değnekler "beyaz baston" adını aldı.

"BEYAZ BASTON GÖRME ENGELLİ BİREYLER İÇİN OLMAZSA OLMAZDIR"

Beyaz baston görme engelli bireyler için olmazsa olmazdır.  Beyaz bastonu olan bir görme engelli, sosyal hayatta her aktivitesini güvenli bir şekilde gerçekleştirmekte, evine, işine, okuluna, parka, sinemaya, tiyatroya özgür bir biçimde çarpmadan, düşmeden gidebilmektedir.

"700.000 GÖRME ENGELLİ VATANDAŞIMIZ VAR"

Bir görme engellinin sosyal hayat da entegrasyonunu sağlaması için güvenilir ve fonksiyonel bir beyaz baston 80 ile 350 TL arasında değişkenlik gösterdiğin belirten Durmaz, "Beyaz bastonun kırılma olasılığı yüksek, sık sık kırılıyor. Ülkemiz de 700.000 görme engelli vatandaşımızın ihtiyacı olan beyaz baston hükümet tarafından  ''Görmezden'' geliniyor." dedi.

"SADECE 22 LİRASINI DEVLET KARŞILIYOR"

2014 yılında çıkan genelge ile görme engelli vatandaşlarımızın aldıkları bastonun sadece 22 Lirası SGK tarafından karşılandığını belirten Durmaz, " 22 Lirayı da 2 ay sonra alabiliyorlar.  Beyaz bastonların fiyatları artmasına rağmen 5 yıldır 22 Lira ’da bir atış olmadı." dedi.

"2019 BÜTÇESİNDE DE BEYAZ BASTON’A YER YOK"

CHP'li Durmaz, "Saray'daki Beyefendi 'nin tükettiği 'Ejder meyvesi 'ne ayrılan bütçe görme engelli vatandaşların en büyük ihtiyacı olan ''Beyaz Baston 'a'' 2019 yılı bütçesinde de ayrılmadı. Görme Engelli vatandaşlarımızın önünde ki en büyük engel sorunlarını görmezden gelen AK Parti iktidarıdır." dedi.

"2022 MAAŞI BAĞLANIRKEN KİŞİNİN GELİRİ ESAS ALINMALI"

2022 sayılı kanuna göre Engelli maaşı bağlanabilmesi için “Kişinin gelirine bakılıyordu”, Bu kanun değiştirildi “Ailenin gelirine bakılıyor” diyen Durmaz, "4 kişilik bir ailede 2 kişi asgari ücretle çalışıyorsa Engelli yurttaşımıza maaş bağlanmıyor. Engelli yurttaşımız kaç yaşına kadar ailesinden para isteyecek. Görme Engelli vatandaşlarımızın olmazsa olmaz ihtiyacı olan Beyaz Baston’a verilen destek artırılmalıdır. Maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımızın bedelsiz olarak alması sağlanmalıdır." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.