Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi Akşener Entübe Sayısı milliyetçi hareket partisi kemal kılıçdaroğlu

CHP’li Gürer: Dairesel Yangın Merdivenleri Sorunlu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde genelde kullanılan dairesel tip yangın merdivenleri yangında sorun yaratmaktadır. Demir parmaklıkları, kilitlenebilen kapıları nedeniyle ölümlere neden olmaktadır. Yangın merdiveni standartları geliştirilmeli ve kontrolleri sıklaştırılmalıdır” dedi.

CHP’li Gürer, Türkiye’de binalarda ve kamu kurumlarında yangın merdivenlerinin uygulanmasında yaşanan aksaklıkların incelenmesi ve sorununun çözüme kavuşturulması için Meclis Araştırma Önergesi verdi. 

TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, Türkiye’de yangın merdivenlerinin, yangınlarda açığa çıkan durum ile amacına uygun kullanılmadığının görüldüğüne işaret eden Gürer, “Öngörülemeyen yangınlar can almaktadır. Doğal olarak yangın merdivenleri bu bağlamda sıkça gündeme gelmektedir. Ülkemizde genelde kullanılan dairesel tip yangın merdivenleri yangında sorun yaratmaktadır. Demir parmaklıkları, kilitlenebilen kapıları nedeniyle ölümlere neden olmaktadır. Yangın merdiveni standartları geliştirilmeli ve kontrolleri sıklaştırılmalıdır. Dairesel tip yangın merdivenlerinin en altta kapatılabilen, kilitlenebilen kapıları ile merdiven boyunca kaçışa imkân vermeyen demir parmaklıkları sorundur” açıklamasında bulundu.

“Z Tipi Merdivenlerine Geçilmelidir”

Yangın çıktığında kilitli kapı ve demir parmaklıklar nedeniyle kaçıp kurtulmanın mümkün olmadığını belirten Gürer şunları kaydetti:

“Yürürlükte olan yangın merdiveni standartları, merdivenlerin eni boyu, yanmaz malzemeden yapılmasını öngörürken, güvenlik açısından nasıl kaçılabileceği konusunda yeterli olup olmadığı incelenmelidir. Yangın merdivenlerinin çoğunluğu kilitli, birçoğunun önü ya otopark olmuş ya da yangın merdiveni ile zemin arasında üç dört metre fark var. Bazı yangın merdivenleri depo olarak kullanılmakta ya da kapısı hırsızlar için asma kilitleri sökmelerinden bıkılarak kaynak yapılmış durumdadır. Bu tür yangın merdivenleri ile yangında can kaybını önleyeceğiz derken can kaybolmaktadır. Bu durumun önlemesi için bütün AB ülkeleri ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, etrafında demir parmaklıkları ve kilitlenebilir kapısı olmayan ‘Z tipi’ yangın merdivenlerine geçilmelidir.”

“Genel Durum Çok Yönlü İncelenmeli”

Gürer, özellikle hastane, okul, dershane ve kamu kurumlarındaki yangın merdivenlerinin ilgili kuruluşlar ve belediyeler tarafından daha sık kontrol edilmesini, kaçış anında güvenlik standartlarına uygun olmayan ve kilitli kapılara yönelik cezai tedbirlerin artırılması gerektiğinin altını çizdi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.