Öne Çıkanlar tbmm chp çin gündem palandöken Entübe Sayısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk milliyetçi hareket partisi facebook Kuşadası Belediyesi aylin nazlıaka kemal kılıçdaroğlu

CHP’li Gürer: Niğde Bölgenin En Geri Kalmış İli

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde bu bölgenin en geri kalmış ili. Geçim kaynağı tarım hayvancılık ama Niğde IPARD’da yok. Havza bazlı üretime dayalı destekleme modelinde yok. Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programında Konya, Bursa, Aksaray, Nevşehir var Niğde yok” dedi.

CHP'li Gürer, Niğde ilinde kent merkezinin yanı sıra kasaba ve köylerde ziyaretlerine devam ediyor. Dündarlı Kasabasında yaptığı konuşmada bölgenin çözüm bekleyen konularına  değinen Gürer, patates ve elmanın bölgede üreticisini bu yıl da güldürmediğini ifade etti. Gürer, Başbakanın açıkladığı tarım ve hayvancılığa dayalı destek ve teşviklerden Niğde ilinin mahrum bırakıldığını belirterek Tarım Bakanlığının mağdur olan çiftçi ve üreticileri desteklemesini istedi.

Gürer konuşmasına şöyle devam etti:
“Biz hükümeti eleştiriyoruz ama çözüm de öneriyoruz. Patates İçin acil çözüm elli dolarlık bir teşvik verilirse en azından bu yıl için sorun biter. Ayrıca büyükşehir belediyeleri eli ile de ürünler dar gelirlilere verilebilir. Kalıcı çözüm ise Niğde iline tarıma dayalı entegre tesisler kurulmasıdır. Patates için de, elma için de  kalıcı çözüm üretilmelidir. Elmayı halen meyve suyu tesisinden başka verecek yer yok. 10 kuruşa satılarak  gelecek yıl bahçelere nasıl bakım sağlanacak? İşte bu yıl Dündarlı’da elma don ve dolu nedeni ile de rekolte düştü. Çok olsa sorun daha da büyüyecekti. Ürün daha çiçekte iken dolu dondan zarar gördü. Üreticinin bu işi bilimsel yapması için Tarım Bakanlığı gereken desteği verse   sorun bu denli büyür mü? Elma bahçesi olan şirketlerde bu sorun en aza iniyor. Tarımda, bilimsel tarımın gerekliliği ve önemi de büyük. Bu yönlü de destek ve eğitim sağlanmalıdır."

“Niğde Çiftçisi Ne Olacak?”

Gürer, Niğde’nin  bölgenin en geri kalmış ili olduğunu belirterek geçim kaynağının tarım hayvancılık olmasına rağmen  Niğde’nin IPARD’da olmadığına vurgu yaparak “Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programında Konya, Bursa, Aksaray, Nevşehir var Niğde yok. Neden? Niğde bu illerden zenginmiş! Kime inandıracaksınız ama Niğde bu projenin dışında kalarak önemli kayıp yaşadı, yaşıyor. Son açıklanan desteklerde de Niğde adı geçmiyor. Bakanlara soruyoruz şu tesis kurulacak mı? Yanıt, ‘IPARD kapsamında illere bu destek veriliyor.’ İyi de Niğde IPARD dışı bırakıldı. Niğde çiftçisi ne olacak? Birlikler kuralım, kooperatifler kuralım ürettiklerimizin değer bulması için birlikte uğraş verelim” ifadelerini kullandı.



“CHP Seçim Beyannamesinde Var"

CHP’li Gürer, CHP’nin seçim beyannamesinde verdikleri sözleri de anımsatarak şu açıklamalarda bulundu:

“Her köyde Ziraat mühendisi, veteriner olacak. Tarımda planlama ile gelişme sağlanacak. Yıllarca planlı kalkınma denince, ‘bırak planı getir pilavı’ denildi. Sonunda plansızlıktan sorunlu hale geldik. Bölgede yalnız ürün değil çok yönlü sorunlar var. Toplulaştırma sorun, yer altı suyu çekiliyor sorun, Aladağdan akan Ecemiş suyu Akdeniz’e akıyor. Ovaya getirilemedi. Çiftçinin iki yıldır, ürünü değerine satamayınca alış veriş yapacak hali kalmadı. Bu kere şehirde esnafta sıkıntıda, çiftçi para kazanamaz ise esnaf da zora giriyor. Çözüm büyük kentlere göç oluyor. Çoğu köy okulu kapalı, köy göç ediyor, geçim kapısı aranıyor.  Köylerde üretimi bilimsel kılacak üreticiyi destekleyecek, üretimden pazarlamaya sahip çıkacak bir tarım politikası şart."

Gürer, Niğde Havaalanı, Tıp Fakültesi, Ecemiş Suyu ve Akkaya Barajı ile ilgili de verilen sözlerin Niğde için tutulmadığını, yüksek hızlı trenin  Niğde’den geçmemesinin de yanlış olduğunu ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.