Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan bugünün gündemi terörist pkk cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan azerbaycan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank

CHP’li Özer: Bakanın Kısa Yanıtı Aslında ‘İtiraf’ Gibi

Verdiği önergeye 13 ay sonra yanıt gelmesini ciddiyetsiz bulduğunu söyleyen CHP’li Özer, “Yanıt da kısa ve öz” diyerek ekledi: “Antalya’da hortumdan zarar gören sera miktarı verilerine ilişkin açıklamasını sorduğumuz Bakan Albayrak, konu Tarım Bakanlığının uhdesinde, dedi!”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yaptığı bir açıklama hakkında soru önergesi veren CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’e 13 ay sonra yanıt gönderdi. Bakan Albayrak’ın söz konusu açıklaması Antalya’da 2019 Ocak ayı sonunda yaşanan şiddetli fırtına ve hortumdan hasar gören seralar ile oluşan zarar hakkındaydı. CHP’li Özer, Bakanın açıkladığı hasarlı sera miktarının Tarım İl Müdürlüğünün verilerinden az olduğuna dikkat çekerek bilgilerin doğruluğunu sordu. Altında Bakan Albayrak’ın imzası olan yanıtta, “Soru önergesindeki hususlar T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesindedir” ifadesi yer aldı.

"NEDEN KAMUOYUNU YANILTTINIZ?"

Konuyla ilgili bir açıklama yapan CHP’li Özer, millet adına sorulan sorulara 13 ay sonra yanıt verilmesini son derece ciddiyetsiz bulduğunu belirterek şöyle devam etti: 

“Bakan’a yönelik sorularımız, onun kendi ağzından çıkan cümlelere ilişkindi. Biz, Antalya’da zarar gören sera miktarına ilişkin Tarım İl Müdürlüğü’nün verdiği rakamın altında bir rakam söyleyen Bakan Albayrak’a neden kamuoyunu yanılttığını sorduk. Gelen yanıtta muhatabının kendisi olmadığını söylüyor. Bakan kısa ve öz olarak ‘ben bilmediğim bir konuda konuşmuşum’ diye itirafta bulunuyor aslında. Bu nedenle halkımızı uyarmak isteriz, hükümet cephesinden gelen her lafa hemen inanmayın, algınızı açık tutup tüm bilgileri değerlendirin.”

ÖNERGE VE YANITI

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’in Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a 11 Şubat’ta verdiği soru önergesinin gerekçesinde şu ifadeler bulunuyor:

07.02.2019 günü bir televizyon kanalında sebze-meyve fiyatlarındaki artışa ilişkin açıklama yapan Sayın Albayrak,

“Bu sıçramanın sebeplerini analiz etmek lazım. Fikir sahibi olmak için önce bilgi sahibi olmak lazım. Antalya’daki fırtınadan kaynaklı bazı seralar zarar görmüş, piyasada ürün yok, ondan dolayı fiyatlar artıyor, bu sözler çok normal geliyor insana. Bir de bakıyorsunuz ki, meselenin aslı öyle değil. Antalya’da fırtınadan zarar gören sera miktarı 2 bin dönüm, Antalya’da toplam hacim 50 bin dönüm. Türkiye’de ne kadarlık bir alana tekabül ediyor bu binde 8’lik bir alan” ifadelerinde bulunmuştur.

Öte yandan 07.02.2019 günü Antalya İl Tarım Müdürlüğünün tarafımıza verdiği bilgiye göre; yapılan hasar tespitiyle 24-25-26 Ocak günlerini kapsayan fırtına ve hortum felaketi sonucunda 7 bine yakını sera, 10 bine yakını narenciye, 15 bine yakını açık tarla olmak üzere toplamda yaklaşık 32 bin dönüme yakın ekili arazinin zarar gördüğü belirlenmiştir.

TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu da 08.02.2019 tarihinde, AA muhabirine verdiği açıklamada 3 bin 83 seradan hasar ihbarı yapıldığını söylemiştir. Yani sigortalı olan 3 bin 83 sera hasarlıdır ve bu seralar en az bir dönümlük bile olsa toplamda hasar gören dönüm miktarının Bakanın açıkladığı gibi 2 bin değil, daha da üzerinde olduğu anlaşılmaktadır.

Bu bağlamda;

1.      Antalya’da kaç dönüm sera, narenciye ve açık ekili alan zarar görmüştür?

2.      Tarım İl Müdürlüğü 7 bin dönüm serada hasar tespiti yapıldığını, Bakan Albayrak ise 2 bin dönüm seranın zarar gördüğünü açıklamıştır. Neden sayılar birbirinden farklıdır? Hangi bilgi doğrudur?

3.      Tarım Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren TARSİM en az 3 bin dönüm seranın zarar gördüğü bilgisine sahipken, Bakan Albayrak neden bu bilgiye sahip değildir?

4.      Bakan Albayrak tarafından neden kamuoyunun yanılmasına yol açabilecek ve üreticiyi küstüren bir açıklamada bulunulmuştur?

5.      Bakan Albayrak tarafından zarar gören sera dönümü özellikle mi az açıklanmıştır? Eğer öyleyse bunun nedeni nedir? Yoksa Bakana yanlış bilgi mi verilmektedir?

YANIT İKİ CÜMLE

Bakan Albayrak’ın altında imzası bulunan ve 19 Mart 2020 tarihli yanıtta ise şu ifadeler yer alıyor: “Antalya Milletvekili Sayın Aydın ÖZER’e ait 7/9299 esas sayılı soru önergesine ilişkin hususlar T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesindedir. Bilgilerini ve gereğini arz ederim.” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.