CHP’li Tanal’dan Yoksulluk Sınırı Endeksli Asgari Geçim Desteği Teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, yoksulluk sınırına endeksli Asgari Geçim Desteği verilmesine ilişkin Meclis’e Kanun Teklifi verdi. Tanal, “İktidarın vergi cennetlerinde kurduğu şirketler bitmedikçe, vatandaş, asgari ücret ile kıt kanaat, yoksulluk sınırı altında geçinmeye devam edecek. Yoksulluk sınırı altında bulunanlar için devletin her yıl yaptığı güncel yoksulluk sınırı istatistikleri dikkate alınarak yoksulluğun altında kalan her vatandaşımıza maddi yardım yapılmalıdır” dedi.


CHP’li Tanal, yoksulluk sınırını bitirecek Kanun Teklifini Meclis’e sundu. Asgari Geçim Desteğine dair kanun teklifi ile yoksulluk sınırı altında geçimini sağlamaya çalışan vatandaşların yükünü azaltmayı hedefleyen Tanal, şunları söyledi:


“Anayasal güvence ile tanınan, sert anayasa özelliğinin gereği olarak değiştirilemez maddeler içerisinde yer verilen Anayasal Sosyal Devlet ilkemizin, toplumumuzda yaşayan bireylerimize ne derece uygulandığı, sosyal devlet ilkesinin gereğinin hangi düzeyde yerine getirildiği konusu tartışmalıdır. Ülkemizde her geçen yıl artan işsizlik sayısı, gittikçe yükselen yoksulluk sınırının Türk Lirası değeri karşısında, devletimizin görevlerini yerine getirmesi konusunda aldığı tedbirler ve ülkede yaşayanların refah düzeyini arttırma çabaları ne kadar etkili olmaktadır? Anayasamızın 60’ıncı maddesinin ilk cümlesi “Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir.” Devamı olan ikinci fıkrasında ise, “Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” der. Anayasa maddelerine de dayanarak bu kanun ile Devlet İstatistik Kurumu tarafından her yıl yapılacak yoksulluk sınırı tespitine dayalı bir devlet yardımı hedefliyorum. Bu sınırın altında yaşayan bireylere devlet tarafından mali yardım yapılmalıdır. Anayasal sosyal devlet ilkesi gereğince Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan hiç kimse yoksulluk sınırı altında maddi gelirle yaşamak zorunda kalmamalıdır.İktidarın vergi cennetlerinde kurduğu şirketler bitmedikçe, vatandaş, asgari ücret ile kıt kanaat, yoksulluk sınırı altında geçinmeye devam edecek.İktidar, vergi cennetleri ile yoksulluk sınırına tavan yaptırırken bizler vatandaşın yanında olmaya devam edeceğiz.” Tanal’ın verdiği Kanun Teklifi metni ise şöyle:


ASGARİ GEÇİM YARDIMI KANUNU
MADDE-1 Bu kanun ile Devlet İstatistik Kurumu tarafından her yıl yapılacak yoksulluk sınırı tespiti ile bu sınırın
altında yaşayan bireylere devlet tarafından mali yardım yapılır. Anayasal sosyal devlet ilkesi gereğince Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan hiç kimse yoksulluk sınırı altında maddi gelirle yaşamak zorunda bırakılamaz. Devlet bu konuda gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.