Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Entübe Sayısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi Akşener milliyetçi hareket partisi kemal kılıçdaroğlu

CHP’li Tüm: Ege Dostluk Denizi Olmalıdır

Yunanistan'ın Kavala Kenti ile Bandırmanın  kardeşliği kapsamında  Bandırma Belediye  Başkanı Dursun Mirza’nın girişimi ile Kavala’nın İlk kadın Belediye Başkanı Dimitra Tsanaka’nın konuğu olarak Kavala’yı  ziyaret eden heyette yer alan CHP Balıkesir  Milletvekili ve PM Üyesi Mehmet Tüm, “Kavala 525 yıl birlikte aynı kaderi paylaştığımız, ortak değerler ürettiğimiz hepimizin gönlünde yeri olan bir kenttir. Ege dalaşma değil dostluk denizi olmalıdır” dedi.

Atatürk ile Venizelos’un  dostluğuna vurgu yapan Tüm, “Egenin iki kıyısında düşman halklar olmaz. Bizler bu bölgenin tarihi dostlarıyız. Bu değerleri  gelecek kuşaklara mutlaka aktarmalıyız.” İfadesini kullandı. Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza’ya ve Kavala Belediye Başkanı Dimitra Tsanaka’ya teşekkür eden Tüm, buna benzer girişimlerin bölge barışına katkı sunacağına inandığını söyledi.

Mehmet Tüm, Kavala’ da yaptığı konuşmasında şu görüşlere yer verdi. “Sizlere hemşehri diyorum çünkü, burada kendimizi yabancı olarak hissetmiyoruz, dost evinde hissediyoruz. Onun için hemşerilerim ve dostlarım diye hitap etmek istedim.
Kavala ,bizler için çok önemli bir şehirdir. Anadolu’da özellikle batı bölgelerimizde normal bir yurttaşa sorduğunuzda Kavalayı mutlaka bilir.
Çünkü Kavala 525 yıl birlikte aynı kaderi paylaştığımız, ortak değerler ürettiğimiz hepimizin gönlünde yeri olan bir kenttir.
Hepinizin de bildiği gibi Kavala bizim tarihimizde de önemli bir yere sahiptir. Günümüzde de  Türkiye’de Kavalalı bir çok aile vardır.Yani gerçek anlamda da Kavala bizler için kardeş kenttir. Bu gün Anadolu da bir çok evde Kavala yemekleri, kurabiyeleri pişirilir. Toplumumuz iç içe geçmiş, bir birine muhabbet ve sevgi besleyen kardeş toplumdur.

Bizler her zaman halkların kardeşliğini, birlikteliğini savuna geldik. Araya giren savaşlar, sınırları ayırmış olsa dahi, sevgiyi , dostluğu ayıramamış  sınır koyamamıştır. Bu günde bunun en güzel örneğini yaşamaktayız. Kendimizi evimizde , Bandırmada hissediyoruz. Barışın ve Sevginin Kenti Bandırma’dan sizlere sevgi ve  dostluk getirdik.Kavalanın sokaklarının , Bandırmadan hiçbir farkı yoktur. Mimarimiz, kültürümüz ve insanımız açısından bir çok ortak değerlere sahibiz.  Bunu dünya barışı adına çok iyi değerlendirmeliyiz. Egenin iki kıyısında düşman halklar olmaz. Bizler bu bölgenin tarihi dostlarıyız. Bu değerleri  gelecek kuşaklara mutlaka aktarmalıyız. Barış adına , daha çok iş birliği yapmalı, daha çok iletişim kurmalıyız. Orta doğuda yaşananları hep birlikte görüyoruz. Balkanlarda yaşanan acılar daha çok taze. Bizler tüm bu acıların önünde , barış sevgi ve kardeşlik demeliyiz.Bu gün barış adına atılan bu güzel girişim , mutlaka çoğalarak devam etmelidir.Bizler elimizden geldiği ölçüde geçmişten beri Türkiye ve Yunanistan halklarının kardeşliğini dostluğunu savunuyoruz. Ege dalaşma değil dostluk denizi olmalıdır. Denizdeki balıklar kardeşçe geçiniyor bizlerin geçinemeyecek neyi olabilir ki?
Atatürk ile Venizelos’un  dostluğu, Zülfü Livaneli ile Mikis Theodorakis’in kardeşliği, İsmail Cem İle Yorgo Papandureu’nun  barış severliği dostluğumuzun da temeli olmalıdır. Bende bu dostluğun gelişmesi adına üzerime düşen görevi büyük bir sorumlulukla yerine getireceğim. Parlamentoda da her zaman Türkiye-Yunanistan dostluğunu savunacağım. Bundan emin olabilirsiniz. Yaşasın Türkiye Yunanistan dostluğu, yaşasın Kavala –Bandırma kardeşliği.”
Daha sonra Heyette bulunan, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza ve Belediye Meclis Üyeleri, Bandırma Ticaret Odası ve Ticaret Borsası Başkanları ile birlikte çeşitli etkinliklere ve fuara katılan Mehmet TÜM, Kavala Belediyesine  ve Halkına gösterdikleri sıcak ilgiden dolayı  teşekkür etti.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.